Θέμα… εικοσιτετραώρων είναι πλέον είναι να πιούμε τον… πικρό καφέ της ακρίβειας και για το αγαπημένο ρόφημα της Λάρισας, της «πόλης του καφέ». Το μπαράζ ανατιμήσεων σε μία σειρά αγαθών, συμπαρασύρει και τον καφέ, που από την ερχόμενη Δευτέρα θα κοστίζει περισσότερο στην τσέπη μας.

Το πόσο όμως θα ακριβύνει είναι κάτι που παραμένει γρίφος, αφού όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτήτων Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης νομού Λάρισας κ. Νίκος Αθανασούλης, άπαντες βρίσκονται σε αναμονή των όσων θα πει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, για να ληφθούν οι αποφάσεις από Δευτέρα. «Θα περιμένουμε το Σάββατο να δούμε τι θα πει ο πρωθυπουργός και τι ενδεχόμενα μέτρα τι θα ανακοινώσει για την αναχαίτιση της ακρίβειας και από Δευτέρα θα αποφασίσουμε σε πανελλαδικό επίπεδο» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο onlarissa.gr.

Γιατί όμως είναι προεξοφλημένη η αύξηση της τιμής του καφέ; «Σίγουρα όχι για να βγάλουμε εμείς κέρδος» απαντά ο κ. Αθανασούλης απαριθμώντας τους λόγους που πιέζουν αφόρητα την τιμή του:

«Μεγάλο πρόβλημα, εξηγεί, ήταν ότι από το συνεχόμενο παγετό και από τη συνεχόμενη ξηρασία στη Λατινική Αμερική, έχουμε πρόβλημα παραγωγής καφέ που αυτό αυτομάτως σημαίνει μεγάλη ανατίμηση λόγω της έλλειψης του προϊόντος.

Δεύτερον, τα μεταφορικά ναύλα έχουν αυξηθεί κατά 550% από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής προς στην Ευρώπη, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας και όχι μόνον. Θα σας πω για παράδειγμα πως ξέρουμε ανθρώπους που μεταφέρουν προϊόντα από την Κίνα και το φορτίο τους αξίζει λιγότερο από τα μεταφορικά τους!»

Ένας ακόμη λόγος που οδηγεί στην ανατίμηση είναι κατά τον κ. Αθανασούλη το ότι «η εστίαση μετά από τις συνεχόμενες καταστροφές που έχει βιώσει με την πανδημία – και είναι ο μοναδικός κλάδος με τόσο σοβαρό πρόβλημα – χωρίς να έχει ενισχυθεί όσο θα έπρεπε από την πολιτεία, κλείνοντας 18 μήνες με ευθύνη άλλων, άνοιξε πάλι και παλεύει.

Ο καφές στη Λάρισα το 2008 προ κρίσης είχε 3,8 ευρώ και τώρα, στο 2021 η εστίαση πουλάει κατά μέσο όρο 3,5 ευρώ τον καφέ, ενώ έχουν επέλθει όλα αυτά τα χρόνια 14 αυξήσεις στην τιμή του προϊόντος, αλλά και ο ειδικός φόρος – χαράτσι που είναι από 2 έως 4% αναλόγως την ποικιλία. Αυτά τα έχουμε απορροφήσει όλα και γι’ αυτό έχει τέτοιες παθογένειες η εστίαση. Την ίδια ώρα το ρεύμα και η υπόλοιπη φορολογία στο συγκεκριμένο λογαριασμό έχει επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον κλάδο».

Με όλα τα παραπάνω ο πρόεδρος του ΣΙΚΑΕΛ εκτιμά πως «δε θα υπάρξει κάποιος που δε θα ανεβάσει την τιμή στον καφέ, προσπαθώντας ωστόσο να τη διατηρήσει όσο πιο χαμηλά γίνεται». Κάνοντας μία «συντηρητική πρόβλεψη» τέλος, εκτιμά πως η αύξηση θα είναι κοντά στα 50 λεπτά.

Α.Ρ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω