Οι ειδικοί κανονισμοί για την νέα αγωνιστική περίοδο που θα ισχύσουν τόσο στην Ευρωλίγκα όσο και στο EuroCup.

Αυτά προέκυψαν μετά την επανεξέταση των πρωτοκόλλων και κανονισμών που ίσχυσαν κατά την περυσινή σεζόν, με στόχο, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «τη δημιουργία των συνθηκών για την προστασία της υγείας κάθε ατόμου, καθώς και της οικογένειάς τους υπό το τωρινό περιβάλλον της COVID-19».

Σε αυτά προβλέπονται μεταξύ άλλων:

– Βασικοί υγειονομικοί κανόνες συμπεριφοράς: πλύσιμο χεριών, social distancing, χρήση μάσκας προσώπου και εξαερισμός.

– Κατευθυντήριες γραμμές για το γήπεδο και τις προπονητικές εγκαταστάσεις που καθορίζουν έναν μέγιστο αριθμό ατόμων στο παρκέ και τα αποδυτήρια.

– Διορισμός διευθυντή COVID-19 σε κάθε σύλλογο, εκπαιδευτικές συνεδρίες, συνιστώμενη καθημερινή παρακολούθηση της υγείας, έντυπα ιατρικής αξιολόγησης.

– Οι παίκτες, το προπονητικό επιτελείο και οι διαιτητές θα υποβάλλονται σε PCR τεστ, τρεις ημέρες πριν από κάθε παιχνίδι (δύο ημέρες για εντός έδρας αγώνες) και ένα τεστ μετά το παιχνίδι, με την εξαίρεση ατόμων που έχουν εμβολιαστεί ή προηγουμένως βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 και στη συνέχεια έλαβαν ιατρική άδεια, ενώ θα πρέπει να ακολουθούνται τα πρωτόκολλα σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος σε PCR τεστ.

– Κατευθυντήριες οδηγίες για ξενοδοχεία, μεταφορές, διαιτητές, τηλεοπτική παραγωγή, ΜΜΕ και θεατές.

Στο μεταξύ, οι ειδικοί κανονισμοί που ανακοίνωσε η Euroleague Basketball και οι οποίοι θα περιληφθούν στους κανονισμούς της σεζόν 2021-22, ορίζουν, μεταξύ άλλων ότι:

– Κανένα παιχνίδι δεν θα επαναπρογραμματίζεται για να διεξαχθεί μετά τις ακόλουθες προθεσμίες, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες:

Κανονική περίοδος του EuroCup: 12 Απριλίου 2022

Κανονική περίοδος της EuroLeague: 14 Απριλίου 2022

Πλέι-οφ της EuroLeague: 6 Μαΐου 2022

– Παιχνίδια που αποκλείεται να διεξαχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό εξαιτίας επιβολής νέων ή ισχυόντων περιορισμών σε γηπεδούχους ή φιλοξενούμενους συλλόγους από τις εγχώριες αρχές, θα αναβάλλονται και θα ορίζονται σε νέα ημερομηνία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το παιχνίδι μπορεί να μεταφέρεται σε εναλλακτική έδρα, εάν είναι αναγκαίο.

– Παιχνίδια που αποκλείεται να διεξαχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, επειδή μια ομάδα έχει λιγότερους από οκτώ παίκτες «ετοιμοπόλεμους», εξαιτίας του ότι ένας ή περισσότεροι παίκτες βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19, θα αναβάλλονται και θα επαναπρογραμματίζονται.

– Οποιοδήποτε παιχνίδι για την κανονική περίοδο μπορεί να αναβληθεί μέχρι μάξιμουμ τρεις φορές.

– Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες για τον επαναπρογραμματισμό ενός αγώνα ή ο μέγιστος αριθμός των εκ νέου ορισμών εξαντλείται, η ομάδα, της οποίας οι συνθήκες προκάλεσαν τον αρχικό επαναπρογραμματισμό του αγώνα, θα χάνει το παιχνίδι με 20-0.

– Η Euroleague Basketball θα συνεργαστεί με τη γηπεδούχο ομάδα για την αλλαγή έδρας ενός αγώνα και τη διεξαγωγή του σε κατάλληλο εναλλακτικό γήπεδο, το οποίο έχει προηγουμένως πάρει έγκριση για αναμετρήσεις Euroleague ή EuroCup.

– Οποιοσδήποτε σύλλογος αρνηθεί να παίξει χωρίς να είναι σε ισχύ κάποιοι επίσημοι εθνικοί ή τοπικοί περιορισμοί (χωρίς δικαιολογημένη αιτία), θα καταγράψει ήττα με 20-0 την πρώτη φορά και αποβολή από τη διοργάνωση στη δεύτερη, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της διοργάνωσης.

– Σε περίπτωση διακοπής της σεζόν, η προσωρινή βαθμολογία που ισχύει όταν συνέβη η διακοπή μπορεί να θεωρηθεί τελική είτε για την επανέναρξη της διοργάνωσης είτε προκειμένου οι ομάδες να προχωρήσουν σε μια πιθανή επόμενη φάση. Εάν είναι απαραίτητο, οι ομάδες θα δώσουν τυχόν εναπομείναντα/αναβληθέντα παιχνίδια για να διασφαλίσουν ότι ο αριθμός των διεξαχθέντων αγώνων είναι ισορροπημένος μεταξύ όλων των ομάδων στον ίδιο όμιλο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω