Ένας από τους πιο επιβλητικούς και συναρπαστικούς ορεινούς όγκους της χώρας είναι, αδιαμφισβήτητα, ο Όλυμπος. Το μυθικό βουνό στις πλαγιές του κρύβει χωριά– διαμαντάκια που προσφέρουν στους επισκέπτες του πραγματικά αξέχαστες βουνίσιες εμπειρίες. Παραδοσιακοί οικισμοί με γραφικές γωνιές και θέα που συναρπάζει, τους οποίους αξίζει κάποια στιγμή στην ζωή σας να ανακαλύψετε.

Παλαιός Παντελεήμονας

Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς στη Βόρεια Ελλάδα. Ο γραφικός παραδοσιακός οικισμός προσφέρει φανταστική θέα προς το Κάστρο του Πλαταμώνα, το Θερμαϊκό Κόλπο και τα παράλια της Πιερίας. Αυτό το υπέροχο πέτρινο χωριό μαγεύει τον επισκέπτη από την πρώτη κιόλας στιγμή. Μετά το παρκάρισμα του αυτοκινήτου στο χώρο στάθμευσης στην είσοδο του χωριού, ένα καλντερίμι οδηγεί στην πλακόστρωτη πλατεία, όπου δεσπόζουν η εκκλησία του Παντελεήμονα και το παλιό σχολείο κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια. Η θέα από εδώ ψηλά είναι μαγευτική. Πέτρινα σπίτια και γραφικά καταστήματα που πωλούν είδη λαϊκής τέχνης και παραδοσιακά προϊόντα πλαισιώνουν τα πλακόστρωτα δρομάκια του οικισμού. Ολόγυρα, πυκνά δάση από καστανιές και οξιές προκαλούν τους φυσιολάτρες να τα διασχίσουν.

Πλαταμώνας

Από τους προορισμούς της Πιερίας που ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας κυριαρχεί στις επιλογές του κοινού, ο Πλαταμώνας, σε απόσταση 40 χλμ. από την Κατερίνη, στο νότιο τμήμα του νομού. Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία του οφείλεται στους πολλούς πλατάνους που βρίσκονται στην περιοχή ή στις πλατιές αμμουδιές των ακτών του. Κι αν φημίζεται ότι βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, του μεγαλύτερου βουνού της Ελλάδας, μπροστά του έχει το Αιγαίο. Με ατού του, λοιπόν, τον ιδανικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας ενδείκνυται ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στη χώρα για όσους θέλουν να συνδυάσουν και τα δύο. Από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του χωριού το επιβλητικό κάστρο του Πλαταμώνα με την εκπληκτική θέα στη θάλασσα.

Λιτόχωρο

Εκτός από τη φύση που αποτελεί συνώνυμο με το χωριό, αυτό που διακρίνει αμέσως ο επισκέπτης του Λιτόχωρου είναι και το παραδοσιακό στοιχείο που κυριαρχεί παντού. Σπίτια χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή, μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινες βρύσες και νεοκλασικά καπετανόσπιτα συναρπάζουν τον επισκέπτη, σε μια λαβυρινθώδη βόλτα που ξεκινά από την κεντρική πλατεία του χωριού. Εκτός από «πύλη» του Ολύμπου, το Λιτόχωρο αποτελεί και ιδανική επιλογή για την γνωριμία του επισκέπτη και με τα γύρω ενδιαφέροντα χωριά. Στα όσα αξίζει κανείς να ανακαλύψει από το κοντά το χωριό και το κάστρο του Πλαταμώνα, ο οικισμός της Σκοτίνας, η Γρίτσα και η Πλάκα.

Λιβάδι

Το Λιβάδι συναντάται φωλιασμένο σε υψόμετρο 1.180 μέτρων και είναι ένα από τα όχι και τόσο δημοφιλή χωριά του Ολύμπου. Περιτριγυρισμένο από ένα άγριο και παρθένο δάσος οξιάς, το χωριό που μέχρι σήμερα διατηρεί τη γραφικότητα και τις παραδόσεις που προέρχονται από τη βλάχικη καταγωγή των κατοίκων του, αποτελεί πατρίδα και γενέτειρα του Γεωργάκη Ολύμπιου, αγωνιστή της Επανάστασης του ’21 και μέλους της Φιλικής Εταιρείας. Λιθόστρωτα σοκάκια που οδηγούν στην πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο και τη βρύση με το κρυστάλλινο νερό από τις πηγές του Ολύμπου, καθώς και το σπίτι του Γεωργάκη Ολύμπιου που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο στα όσα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη του χωριού.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω