Η πανδημία τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια μονοπώλησε τα περιστατικά του ΕΚΑΒ στη Λάρισα και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία με τους διασώστες να βρίσκονται όπως πάντα στην πρώτη γραμμή κάνοντας διακομιδές στην συντριπτική τους πλειοψηφία με περιστατικά covid.

Μέχρι και τον Ιούλιο που ήταν το τελευταίο ως στιγμής αρκετά μεγάλο κύμα περιστατικών με κορωνοϊό όπως εξηγεί στο onlarissa.gr ο πρόεδρος εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας κ. Γιάννης Γούλας, τα περισσότερα περιστατικά ήταν covid, ωστόσο τους τελευταίους δύο μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο η κατάσταση καταλάγιασε σε σχέση με την πανδημία καθώς πλέον τα εν λόγω περιστατικά περιορίστηκαν σε 2-3 την ημέρα και αυτά αφορούν ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών.

Ο Γιάννης Γούλας είναι πρόεδρος του ΕΚΑΒ Εργαζομένων Θεσσαλίας και από τους εμπειρότερους διασώστες

Αντιθέτως θα μας ενημερώσει ο κ. Γούλας: «Υπάρχει μεγάλη αύξηση στις διακομιδές σε ότι αφορά τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα τα οποία τους τελευταίους μήνες αυξήθηκαν κατά 30-40%, γεγονός θα έλεγε κανείς αναμενόμενο από την στιγμή που ο κόσμος έχει επιστρέψει σε μια κανονικότητα και κυκλοφορεί χωρίς περιορισμούς, ωστόσο συνιστούμε μεγαλύτερη προσοχή στους δρόμους διότι η καθημερινά το ποσοστό το τροχαίων ατυχημάτων όλο και αυξάνεται».

«Επιπλέον έχουν αυξηθεί και τα παθολογικά και καρδιολογικά περιστατικά», κάτι που ο έμπειρος διασώστης το εξηγεί λόγω του ότι: «ο κόσμος είχε αφήσει στην άκρη ότι άλλα προβλήματα είχε λόγω του φόβου για τον covid, αποφεύγοντας τα νοσοκομεία ακόμα και όταν υπήρχε ανάγκη».

Αυτό που όμως που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι παρατηρήθηκε επίσης αύξηση στα περιστατικά των λιποθυμιών σε όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως στις νεαρές.

«Τα λιποθυμικά επεισόδια και οι κρίσεις πανικού σε ότι αφορά τις ηλικίες από 25 ετών και κάτω έχουν αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό απ’ ότι παλαιότερα» σημειώνει ο κ. Γούλας για να συμπληρώσει πως: «το γεγονός αυτό σχετίζεται και αποτελεί σε μεγάλο βαθμό κατάλοιπο της πανδημίας που έχει αφήσει πίσω της πολλές φοβίες οι οποίες έχουν επηρεάσει πολύ και νεαρά άτομα, πέραν των μεγαλυτέρων».

Σημεία των καιρών και μια κατάσταση που απ’ ότι φαίνεται άλλαξε πολύ την καθημερινότητα μας και συνεχίζει να το κάνει με άλλους τρόπους, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σαφώς σε πολύ καλύτερο σημείο απ’ ότι λίγους μήνες πριν…

ΑΘ.Π.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω