Επιβεβαιώνονται οι φόβοι των γιατρών για επιβάρυνση των δεικτών νοσηρότητας – Μαζική προσέλευση πολιτών για rapid tests και μοριακούς ελέγχους – 20 νέα κρούσματα κορονοϊού στη Μαγνησία

Αρνητική πρωτιά για τον Βόλο. Σε μία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση 218% του ιικού φορτίου στα λύματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Η αύξηση συνιστά αρνητική εξέλιξη για το πολεοδομικό συγκρότημα, καθώς ο Βόλος καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση, μεταξύ εννέα πόλεων που παρουσιάζουν καθαρά αυξητικές μεταβολές στα λύματα που επιτηρεί το Εθνικό Δίκτυο.

Οι ραγδαίες αυξητικές τάσεις που παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα του Βόλου την εβδομάδα 19 έως 25 Ιουλίου, σε σχέση με την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου, έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πλέον «εκκωφαντικό» τρόπο τους φόβους των γιατρών ότι η επιδημιολογική επιβάρυνση ειδικά στο πολεοδομικό συγκρότημα είναι μεγάλη.

Οι καθαρά αυξητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν επίσης στην Πάτρα (+65%), στα Χανιά (+106%), στην Αλεξανδρούπολη (+141%) , ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στην Περιφέρεια Αττικής (+12%), στο Ηράκλειο (+19%) και στη Λάρισα (+25%).

Σταθερό παρέμεινε το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη (+5%). Σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Ξάνθη, η οποία όμως δεν αξιολογείται ποσοτικά σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας (12-18/07/21) λόγω των εξαιρετικά χαμηλών και οριακά ανιχνεύσιμων επιπέδων του ιικού φορτίου τότε.

 

20 νέα κρούσματα

Στη Μαγνησία χθες καταγράφηκαν 20 νέα κρούσματα του ιού, εκ των οποίων τα τρία εντοπίστηκαν στις Β. Σποράδες.

Οι ηλικίες των νέων κρουσμάτων είναι κυρίως νεολαίοι, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα θετικά που καταγράφονται στους μαζικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους των rapid test.

Χθες έγιναν συνολικά 733 rapid tests σε Βόλο και Σκιάθο. Ευτυχώς βρέθηκαν μόνο δύο θετικά. Το ένα στη Σκιάθο και το δεύτερο στις δειγματοληψίες που έγιναν στην ΤΟΜΥ Ιωλκού.

Ειδικότερα στο λιμάνι της Σκιάθου, σε συνολικό αριθμό 126 δειγμάτων καταγράφηκε ένα θετικό κρούσμα Covid-19 και αφορά σε άνδρα 25 ετών. Στον Ανω Βόλο (7η ΤΟΜΥ Ιωλκού) σε συνολικό αριθμό 72 δειγμάτων καταγράφηκε ένα θετικό κρούσμα Covid-19, Πρόκειται για άνδρα 23 ετών.

Στην παραλία του Βόλου πραγματοποιήθηκαν 220 rapid tests τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά, όπως επίσης στο ΚΑΠΗ Αγίου Βασιλείου όπου έγιναν 238 rapid tests αλλά και στη ΒΙ.ΠΕ. Βόλου που πραγματοποιήθηκαν 77 rapid test.

 

Επέλαση στους νέους

Οι γιατροί του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύονται 24 ασθενείς με κορονοϊό στην κλινική και ένας στη ΜΕΘ covid, παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού με ιδιαίτερη ανησυχία.

Είναι προβληματισμένοι κυρίως για το γεγονός ότι πλέον άτομα νέας ηλικίας μολύνονται και νοσούν με λοίμωξη covid-19, έχοντας βρεθεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

«Το μόνο παρήγορο είναι ότι το ιικό φορτίο των νέων προς το παρόν δεν φαίνεται να μετακυλίεται στους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους, διότι εκεί υπάρχει μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χ. Μάνδρος.

Ο επικεφαλής των κλινικών κορονοϊού εκτιμά ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες γιατί θα φανεί το πως θα επηρεάσει αυτή η δραστική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στους νέους και τις άλλες ηλικιακές ομάδες και κυρίως αν οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Περισσότερα Εδω