Μοιράσου το αρθρο!

Απορρίφθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου, αγωγή συγγενών του αρχιφύλακα της ΟΠΚΕ Γιώργου Καραπαναγιώτη που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στο ύψος της Μ. Βελανιδιάς στις 10.7.2015, στη 1.40 τα ξημερώματα, όταν το περιπολικό που οδηγούσε έκανε ελιγμό για να αποφύγει νεκρό σκύλο που βρισκόταν στον δρόμο.
Ο άτυχος αρχιφύλακας δεν μπόρεσε να κρατήσει το αυτοκίνητο, που εξετράπη δεξιά του δρόμου, μέσα σε χωράφια, άρχισε να κάνει τούμπες, για να καταλήξει σε δένδρο, ενώ ο Γ. Καραπαναγιώτης εκσφενδονίστηκε από το παρμπρίζ σε απόσταση 14 μέτρων και τραυματίστηκε θανάσιμα σε ηλικία 37 ετών.
Οι γονείς του αστυνομικού και ο αδελφός του, κατέθεσαν αγωγή κατά της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Βόλου, ζητώντας από 250.000 € οι δύο πρώτοι και 100.000 € ο τρίτος ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από τον θάνατο του δικού τους ανθρώπου, και αποδίδουν σε παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων της Περιφέρειας και του Δήμου Βόλου.
Στην αγωγή οι ενάγοντες προβάλλουν ως αιτίες πρόκλησης της εκτροπής του οχήματος παραλείψεις περισυλλογής του νεκρού ζώου από το οδόστρωμα και αποκατάστασης βλαβών του οδοστρώματος.
Η Περιφέρεια με υπόμνημά της ζητούσε απόρριψη της αγωγής, με το αιτιολογικό ότι υπαίτιος για την πρόκληση του τροχαίου ατυχήματος ήταν ο αποβιώσας οδηγός, που δεν επέδειξε την επιβαλλόμενη προσοχή και επιμέλεια και λόγω υπερβολικής ταχύτητας, με συνέπεια την πρόκληση του τροχαίου, ενώ τόνιζε ότι η ύπαρξη του νεκρού ζώου δεν ήταν ικανή να επιφέρει το ατύχημα και το ζημιογόνο αποτέλεσμα.
Με βάση εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης, το περιπολικό που ενημερώθηκε για καταδίωξη ύποπτου οχήματος, είχε αναπτύξει ταχύτητα 113 χλμ., ενώ το όριο στον συγκεκριμένο δρόμο ήταν 50 χλμ., ενώ αν κινούνταν στο όριο ταχύτητας θα αντιλαμβάνονταν έγκαιρα το εμπόδιο και θα διερχόταν με ασφάλεια από το ελεύθερο τμήμα του δρόμου που είχε πλάτος 2,9 μ.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκρινε ότι η αποδιδόμενη στην Περιφέρεια παράνομη παράβλεψη απομάκρυνσης του νεκρού ζώου δεν ήταν από μόνη της ικανή και δεν μπορούσε να είχε επιφέρει τη συγκεκριμένη ζημιά, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η συμπεριφορά του αποβιώσαντος οδηγού.
Το Δικαστήριο καταλήγει ότι δεν στοιχειοθετείται αστική ευθύνη εναντίον της Περιφέρειας και δεν μπορεί να επιδικαστεί χρηματική ικανοποίηση, λόγω ψυχικής οδύνης, απορριπτομένης της υπό κρίση αγωγής κατά το μέρος αυτό ως αβάσιμη.
Αναφορικά με τις ευθύνες του Δήμου Βόλου, το Διοικητικό Πρωτοδικείο αποφαίνεται ότι η αγωγή είναι απορριπτέα ως απαράδεκτη, ελλείψει παθητικής νομιμοποίησης αυτού, καθώς νομιμοποιείται παθητικώς μόνο η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι ενάγοντες απαραδέκτως στρέφονται κατά του Δήμου Βόλου.
Η απόφαση δημοσιεύτηκε σε δημόσια συνεδρίαση του Δικαστηρίου στις 30 Δεκεμβρίου 2022.
Ο άτυχος αρχιφύλακας ήταν παντρεμένος με αστυνομικό που υπηρετεί στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας και πατέρας δύο ανήλικων αγοριών 1,5 και 5 χρονών όταν έγινε το δυστύχημα.

Περισσότερα Εδω