Μοιράσου το αρθρο!

Απολογισμός της τουριστικής σεζόν πραγματοποιήθηκε μεταξύ άλλων στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων στο «Μπούρτζι». Μεταξύ άλλων, οι ξενοδόχοι συζήτησαν για την ενεργειακή κρίση και το αυξημένο κόστος και επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων αλλά και τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων.

Η  γενική συνέλευση ξεκίνησε με μια σύντομη αναφορά στα πεπραγμένα της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου. Ο Δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Π. Τζούμας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, «εμείς χαιρόμαστε πάρα πολύ γιατί έχουμε μια πάρα πολύ ενεργή Ένωση Ξενοδόχων και έναν πολύ ενεργό Πρόεδρο που πραγματικά η συνεργασία και η υποστήριξη μας έχει ξεπεράσει»

Ο Πρόεδρος της Ένωσης, Αλέξανδρος Ευσταθίου, ανέφερε την στήριξη που παρείχε η Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου στα μέλη καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, έχοντας σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και με πολλούς άλλους αρμόδιους φορείς που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ομαλότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, που επέφερε η πανδημία. Στη συνέχεια τόνισε την άψογη και αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Σκιάθου και τον Δήμαρχο Θοδωρή Π. Τζούμα, τόσο για τις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, όσο και για τα θέματα τουριστικής ανάπτυξης της Σκιάθου. Χαρακτηριστικά ο κ. Ευσταθίου επισήμανε ότι, «εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τον Δήμο μαζί, οι στόχοι κάθε Ένωσης Ξενοδόχων και Δημάρχου πρέπει να είναι κοινές, γίνεται εξαιρετικό μεθοδευμένο έργο, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε αυτούς τους ρυθμούς, με αυτό το πάθος και με αυτή την ένταση».

 

Ο Νικόλαος Σαρούκος, Προϊστάμενος Ελέγχου, Επιθεώρησης και Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας του Υπουργείου Τουρισμού, παρουσίασε τα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις από το σύνολο των άνω των 43 ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε ισάριθμα τουριστικά καταλύματα στην Σκιάθο, τόσο ξενοδοχεία όσο και Ενοικιαζόμενα Δωμάτια. Έμφαση δόθηκε από πλευράς του κ. Σαρούκου στο γεγονός ότι κάθε έλεγχος συνοδεύεται πάντοτε από συμβουλευτική προς τον επιχειρηματικό κόσμο, ενώ αναφέρθηκε η διαπίστωση της συνεχούς αναβάθμισης της εικόνας των μονάδων του νησιού. Επισημάνθηκαν παράλληλα στοιχεία τα οποία εντοπίστηκαν από την ελεγκτική διαδικασία και τα οποία ενεργοποίησαν αιτίες επιβολής κυρώσεων, ιδίως σε περιπτώσεις επικίνδυνης λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών, καθώς και φαινόμενα παραπλάνησης καταναλωτών και overbooking.

Κατά το τέλος της εισήγησής του, ο κ. Σαρούκος έκανε σύντομη αναφορά για τις περαιτέρω αναπτυξιακές προοπτικές που έχει το νησί της Σκιάθου, γνωστοποιώντας ότι η Διεύθυνση Θεσσαλίας του Υπουργείου Τουρισμού θα επικεντρωθεί στο επόμενο διάστημα σε εναλλακτικές δράσεις, μεταξύ των οποίων και το στοχευμένο προϊόν “Plane Spotting”, για το οποίο, όπως ανέφερε, θα υπάρχουν εντός των προσεχών μηνών, ιδιαίτερες εξελίξεις.

 

Ο Δημήτρης Κόλλιας, New Business Development Unit. ΔEH A.E, παρουσίασε τις δυνατότητες δράσεων ενεργειακής εξοικονόμησης, προκειμένου να υπάρξει περιορισμός των λειτουργικών εξόδων αλλά και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του όμορφου νησιού της Σκιάθου. Αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες αξιοποίησης των Νέων τεχνολογιών για τον εξορθολογισμό χρήσης ενέργειας, όπως, επίσης και για τον ενεργειακό συμψηφισμό που μπορεί να επιτευχθεί με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πλαισίων σε ταράτσες και στέγες των ξενοδοχειακών μονάδων. Το ενδιαφέρον πολλών παρευρισκόμενων προκάλεσε και η αναφορά στην δυνατότητα ίδρυσης ενεργειακής κοινότητας προκειμένου να μπορούν να συμψηφίζουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμη και οι ξενοδοχειακές μονάδες που δεν έχουν δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πλαισίων στην εγκατάσταση τους.

Περισσότερα Εδω