Τον Παναγιώτη Τσακαλάκο τον γνωρίσαμε το 2011 μέσα από τη συμμετοχή του στο Greek Idol όπου και κατάφερε να βγει νικητής. Γεννημένος στην Αμερική ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με τη μουσική ενώ το 2008 αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα μας. Τότε γνώρισε και την κολλητή του, Μυριέλλα Κουρεντή με την οποία τον συνδέει μέχρι σήμερα μια βαθιά φιλία. 

Σήμερα ο Παναγιώτης εξακολουθεί να ασχολείται με τη μουσική και μας μιλά για την προσπάθεια να εκπροσωπήσει το Σαν Μαρίνο στη φετινή Eurovision, εκείνα που θα άλλαζε στην πορεία του, μας λύνει τον γρίφο για το τι συμβαίνει τελικά στην προσωπική ζωή της Μυριέλλας Κουρεντή ενώ αποκαλύπτει και τα συναισθήματά του για το πρώτο του παιδάκι που θα γεννηθεί σε λίγο καιρό.

Πως πήρες την απόφαση να στείλεις το τραγούδι σου στον διαγωνισμό που έκανε το Σαν Μαρίνο προκειμένου να βρεθεί ο φετινός του εκπρόσωπος για την Eurovision;

Η αλήθεια είναι ότι περίμενα χρόνια να γίνει ένας ανοιχτός διαγωνισμός για τη Eurovision στην Ελλάδα. Αυτό δεν έγινε ποτέ και επειδή πλέον δεν ανήκω σε κάποια δισκογραφική μέσω των οποίων προωθούνται οι καλλιτέχνες για την Eurovision, όταν είδα ότι το Σαν Μαρίνο κάνει έναν ανοιχτό διαγωνισμό για καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, δήλωσα συμμετοχή κατευθείαν. Πέρασα το πρώτο στάδιο. Ταξίδεψα στο Σαν Μαρίνο, εντελώς μόνος μου χωρίς καμία στήριξη πέραν αυτής των φίλων μου και της οικογένειάς μου. Στην πρώτη φάση διαγωνιστήκαμε 585 άτομα από όλο τον κόσμο. Περάσαμε στην επόμενη φάση 299 καλλιτέχνες. Είμαι χαρούμενος με το αποτέλεσμα που παρουσίασα και οι κριτικές που έχω λάβει μέχρι στιγμής είναι πολύ θετικές.

Η εμπειρία σου από την παρουσία σου εκεί πως ήταν;

Μια χαρά αλλά ήταν όλο πολύ γρήγορο. Πέταξα Δευτέρα βράδυ για Ιταλία. Τρίτη πρωί έφυγα για Σαν Μαρίνο, Τρίτη βράδυ επέστρεψα Ιταλία και Τετάρτη πρωί επέστρεψα στην Ελλάδα. Ο τρόπος όμως που με υποδέχτηκαν εκεί ήταν πολύ θερμός.

Το τραγούδι με το οποίο διαγωνίζεσαι, σε τι ύφος είναι;

Η αλήθεια είναι ότι το ετοίμασα πολύ γρήγορα, μέσα σε μια εβδομάδα αλλά με πολύ μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια και αγάπη. Είναι ένα τραγούδι που δε γράφτηκε για τη Eurovision. Είναι ένα τραγούδι που μπορεί να σταθεί και από μόνο του, πολύ σύγχρονο και φρέσκο. Νιώθω χαρούμενος γι΄ αυτό το κομμάτι όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Είχε δοκιμάσει νομίζω παλαιότερα να στείλεις και ένα τραγούδι σου για να διαγωνιστείς για την Ελλάδα.

Ναι αλλά ήταν μια συνθήκη μέσα στην οποία έπρεπε το τραγούδι μου μέσα σε πέντε μέρες να μετατραπεί σε ντουέτο και ο στίχος από αγγλικός να γίνει ελληνικός. Τώρα που το σκέφτομαι, καλύτερα που δεν προχώρησε αυτό το εγχείρημα, Αν είναι να πάω μια φορά στη Eurovision θα ήθελα να το κάνω με τον δικό μου τρόπο και όχι να αλλοιώσω το προϊόν μου.

Πέραν τις Eurovsion, ετοιμάζεις κάτι άλλο μουσικά;

Έχω πολλά έτοιμα κομμάτια και έχω πολλή όρεξη αλλά τα πράγματα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή για όλους τους μουσικούς είναι πολύ δύσκολα λόγω κορονοϊού. Προσπαθώ να βρω διεξόδους για να μπορέσουν να συνεχίσω να δημιουργού και να επικοινωνήσω το έργο μου. Κάνω κάποιες επαφές με διάφορες δισκογραφικές εταιρείες προκειμένου να οργανώσω το επόμενο βήμα μου. Το τελευταίο μου τραγούδι κυκλοφόρησε το 2018 με την δισκογραφική εταιρεία του Λάμπρου Κωνσταντάρα. Μάλιστα σε εκείνο το video clip έπαιζε και η Μυριέλλα Κουρεντή.

Με τη Μυριέλλα είστε πολλά χρόνια φίλοι απ’ όσο ξέρω.

Πράγματι, είμαστε φίλοι από το 2008, όταν δουλέψαμε μαζί στη σειρά “Γ4”. Η Μυριέλλα πλέον είναι για μένα σαν οικογένεια, και με τους γονείς της έχω πολύ καλή σχέση. Βέβαια, την περίοδο της καραντίνας δεν βρισκόμασταν τόσο γιατί προσέχω πολύ λόγω κορονοϊού, είναι και η γυναίκα μου έγκυος οπότε πρέπει να προσέχω διπλά. Επαφή ωστόσο κρατάμε πάντα. Η τελευταία φορά που την είδα ήταν στο αεροδρόμιο. Εγώ έφευγα για Σαν Μαρίνο και εκείνη για Άγιο Δομίνικο. Ανταλλάξαμε ευχές και συμβουλές και περιμένουμε να ξανασυναντηθούμε όταν τελειώσει το παιχνίδι.

Την παρακολουθείς στο Survivor;

Κάθε μέρα. Ούτως ή άλλως είμασταν πάντα φαν του Survivor και εγώ και η Μυριέλλα. Οπότε τώρα παρακολουθώ την πορεία της στο παιχνίδι και χαίρομαι που βλέπω ότι αγωνιστικά τα πάει τόσο καλά.

Αυτό που βλέπεις στο Survivor, είναι η Μυριέλλα που εσύ ξέρεις;

Ναι. Η Μυριέλλα είναι πάντα πολύ αληθινή. Πολύ συναισθηματική, αυθόρμητη και κυρίως άνθρωπος. Είναι ένας άνθρωπος πολύ θετικός, θέλει να βλέπει πάντα τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά. Όπως όλοι μας κάνει λάθη, κανείς δε μπορεί να πει πως είναι τέλειος. Αυτή είναι η Μυριέλλα με τα όποια θετικά και αρνητικά μπορεί να έχει. Στη δουλειά της είναι αυτό που λέμε “σκυλί”. Είναι επαγγελματίας.

Παρόλο που είναι λίγο καιρό στο παιχνίδι της έχουν χρεώσει ήδη δυο σχέσεις έξω. Τελικά, τι ισχύει για την φημολογούμενη σχέση με τον εκδότη από τις Σέρρες;

Τον συγκεκριμένο άνθρωπο δε μπορώ να τον υπολογίσω καν. Είναι ένας άνθρωπος που βγήκε και είπε ότι ήταν σε σχέση τρεις μήνες. Εγώ αυτό δε μπορώ να το μετρήσω καν σαν σοβαρή σχέση. Το να βγεις με έναν άνθρωπο κάποιες φορές δε σημαίνει ότι έχεις σχέση μαζί του.

Και με τον John;

Τον John τον ξέρω μέσω της Μυριέλλα. Όταν με έπαιρνε τηλέφωνο μετά από πρόβες και ήταν μαζί του, μιλάγαμε. Ωστόσο, η Μυριέλλα δε μου είπε ποτέ ότι είναι σε σχέση μαζί του. Ξέρω ότι ήταν ενθουσιασμένη μαζί του και για την συνεργασία τους. Το τι μπορεί να πέρναγε από το δικό μου μυαλό για τη σχέση που είχαν αναπτύξει δεν έχει σημασία. Αυτό που ξέρω είναι πως όταν η Μυριέλλα είναι σε μια σοβαρή σχέση μου το λέει πάντα και για τον John δε μου είπε ποτέ ότι έχουν σχέση. Ξέρω ότι αγαπιούνται σε ανθρώπινο επίπεδο και αυτό που τους συνδέει πάνω από όλα είναι η αγάπη τους για τη μουσική. Οι λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας ωστόσο και τα πολύ προσωπικά τους δεν αφορούν κανέναν. Το ότι γίνεται ντόρος γι΄αυτό  και όχι για άλλα θέματα όπως αυτό της επίθεσης που δέχτηκε από τον Βαλάντη είναι κάτι που εμένα δεν μου αρέσει.

Ο Κατσαούνης είναι ένας άνθρωπος που θα ταίριαζε με την Μυριέλλα;

Να ταίριαζε σε επίπεδο να πεις ότι θα γίνουν ζευγάρι, δε είμαι και πολύ σίγουρος. Τον θεωρώ όμως ένα αληθινό παιδί. Μέχρι στιγμής έχει δείξει καλά δείγματα. Είναι ο μόνος που την στήριξε. Η Μυριέλλα δέχτηκε μια θρασύτατη επίθεση από τον Βαλάντη – και δεν το λέω επειδή ήταν εκείνη, το ίδιο θα έλεγα για όποια γυναίκα και αν ήταν στη θέση της – και δεν μίλησε κανείς. Είδαμε έναν άνθρωπο να μειώνει μια γυναίκα με τόσο χυδαίο τρόπο και κανένας δεν σηκώθηκε – τουλάχιστον σε αυτά που μας έδειξαν – να τον βάλει στη θέση του. Μετά από μια εβδομάδα άρχισαν κάποιοι να δείχνουν την ενόχλησή τους και να υψώνουν το ανάστημά τους μπροστά του, όπως η Ναυσικά, ο Ρουβάς και ο Λάμπρος. Ο μόνος όμως που τη στήριξε από την αρχή ήταν ο Κατσαούνης.

Εσύ θα έβλεπες τον εαυτό σου σε ένα τέτοιο παιχνίδι;

Όσο περνάνε τα χρόνια νομίζω ότι γίνεται πιο δύσκολο σε ότι έχει να κάνει με τη σωματική απόδοση. Σίγουρα όμως δε θα απέρριπτα αμέσως την πρόταση. Θα το σκεφτόμουν. Στο Survivor, αυτό που μου αρέσει είναι το αγωνιστικό κομμάτι. Με την Μυριέλλα έχουμε χαρεί όλοι της οι φίλοι που βλέπουμε να τα πηγαίνει τόσο καλά στα αγωνίσματα. Όταν βλέπαμε Survivor μαζί πάντα σχολιάζαμε τους στίβους και λέγαμε πως θα τα πηγαίναμε αν ήμασταν εκεί, αν θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε. Μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι είναι πολύ καλή και μακάρι  να καταφέρει να φτάσει μέχρι τον τελικό.

Θα σε γυρίσω λίγο στα δικά σου. Θέλω να μου πεις τι θυμάσαι από την εμπειρία σου στο Greek Idol.

Θυμάμαι πάρα πολλά. Για μένα  οι μνήμες που έχω είναι μόνο ευχάριστες. Η συνεργασία με την παραγωγή, το κανάλι, τα υπόλοιπα παιδιά, ήταν όλα εξαιρετικά. Δεν έχω κάτι άσχημο να θυμηθώ.

Περίμενες τότε ότι θα ήσουν ο νικητής; 

Η αλήθεια είναι πως επειδή η οικογένειά μου βρίσκεται στην Αμερική και δεν είχα μια “πόλη” ως βάση που να με στηρίζει δεν το περίμενα από την αρχή. Με στήριξε κόσμος που δεν με ήξερε και γι΄αυτό ήμουν και είμαι πάντα πολύ ευγνώμων για όλους αυτούς. Βέβαια, όταν βιώνεις το παιχνίδι καταλαβαίνεις λίγο τι γίνεται με τον κόσμο και που δείχνει την προτίμησή του. Πάντα όμως, σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού προσπαθούσα να μένω συγκεντρωμένος στο κάθε Live και να προχωράω βήμα βήμα.

Με τα παιδιά που ήσασταν στο παιχνίδι έχεις επαφές;

Μεγαλύτερη επαφή έχω με την Κατερίνα Κουκουράκη που ήταν να συνεργαστούμε κάποια στιγμή αλλά λόγω κορονοϊού δεν ευδοκίμησε, τον Δημήτρη Τικτόπουλο, τον Γιώργο Ξυλούρη και που και που επικοινωνώ με τον Άρη Πλασκασσοβίτη. Με όποιον όμως και αν τύχει να βρεθώ κάποια στιγμή ή έχει τύχει να μιλήσω, έχουμε όλοι μια πολλή ζεστή επικοινωνία γιατί μας δένουν ωραίες αναμνήσεις.

Τότε τι σε έκανα να πάρεις την απόφαση να πας στο Greek Idol μιας και είχε ήδη τη δική σου μπάντα και έκανες Live σε μεγάλες σκηνές;

Να σου πω την αλήθεια δε θυμάμαι τι ήταν αυτό που με έκανε να πάρω αυτή την απόφαση αλλά σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο το ότι δεν ήταν ριάλιτι και γινόταν focus στο τραγουδιστικό μέρος.

Έχεις σκεφτεί ποτέ να γυρίσεις στην Αμερική;

Όχι, ούτε καν. Όταν έφυγα από την Αμερική είχα πάρει την απόφαση ότι αυτό είναι οριστικό. Στην Ελλάδα ήρθα μόνιμα το 2008. Μέχρι τότε πηγαινοερχόμουν σε διάφορες πόλεις. Για κάποιους η Αμερική είναι μια χαρά για εμένα όμως, αυτός ο τρόπος ζωής δεν κάνει. Αποφάσισα να επιστρέψω στην Αθήνα λοιπόν και να φτιάξω εδώ τη βάση μου. Η οικογένειά μου εξακολουθεί α είναι στην Αμερική αλλά και εδώ έχω κάποιους θείους και ξαδέρφια.

Τώρα ετοιμάζεσαι να γίνεις και μπαμπάς. Πως αισθάνεσαι γι’ αυτό;

Είμαι ενθουσιασμένος. Η χαρά μου είναι τεράστια. Έχω κάνει μεγάλη έρευνα. Διαβάζω βιβλία, άρθρα, βλέπω video στο youtube… To πάω εβδομάδα, εβδομάδα. Μέχρι στιγμής έχω μάθει τα πάντα αλλά έχω να μάθω και αυτά που έρχονται. Αυτό που με αγχώνει είναι το αν θα μπορέσω να αλλάξω μια πάνα που θεωρητικά είναι το πιο εύκολο. Έμαθα πράγματα που δε φανταζόμουν ποτέ. Πάντα ήθελα να κάνω οικογένεια, το είχα στο μυαλό μου αλλά ήξερα ότι δεν ήταν σωστό το timing. Τώρα όμως έχουν κουμπώσει όλα πολύ ωραία. Το ότι υπάρχει ένα μικρό τσακαλάκι στην κοιλίτσα της γυναίκας μου με τρελαίνει. Του μιλάμε, μας κλωτσάει…Είμαστε πολύ χαρούμενοι και εγώ και η γυναίκα μου.

Μετά το Greek Idol σε είδαμε να κάνεις κάποια πράγματα αλλά κάποια στιγμή σε χάσαμε. Γιατί έγινε αυτό;

Το χω ξαναπεί και στο παρελθόν. Ήμουν ο πιο άτυχος νικητής talent show που έχει υπάρξει. Ήταν το μόνο show που ναι μεν δημιούργησε ένα buzz γύρω από το όνομά μου αλλά ήταν το μοναδικό talent show που το έπαθλο δεν ήταν χρηματικό ώστε να το χρησιμοποιήσω για να προωθήσω τη δουλειά μου. Το έπαθλό μου ήταν με μια δισκογραφική που εν τέλει πτώχευσε και μέσα σε όλα αυτά άρχισε και η κρίση. Με τη συγκεκριμένη εταιρεία μάλιστα είχα μια κακή εμπειρία, η συνεργασία μας δεν πήγε καλά και αυτό με έκανε να αποφασίσω να μην ξαναπάω σε δισκογραφική εκτός και αν έβρισκα εκείνη την ομάδα που θα έβλεπα ότι όντως πιστεύει σε μένα. Αυτό που ήθελα και θέλω είναι να ξανακερδίσω τις εντυπώσεις με τον πιο δύσκολο και μακρύ δρόμο. Ότι έχω κάνει μέχρι στιγμής είναι χωρίς τη στήριξη κανενός, ούτε των media ούτε κάποιου μάνατζερ. 

Κάποια στιγμή δημιούργησα μια μπάντα για ντουέτο με την οποία παίζαμε διασκευές. Στην αρχή είχα έναν άλλο συνεργάτη τη θέση του οποίου πήρε η Μυριέλλα και κράτησε για αρκετά χρόνια. Με την Μυριέλλα καταφέραμε να παίξουμε σε πολύ καλά μαγαζίά, σε πολλά prive party, festivals. Μετά ήρθε όμως ο κορονοϊός και όλα μπήκαν στον πάγο όπως και για όλους τους καλλιτέχνες. Τώρα είμαι στη φάση που προσπαθώ να ξαναχτίσω κάτι γι΄αυτό έχω αρχίσει και τις επαφές με διάφορες εταιρείες, για να μπορέσω να βγάλω έργο.

Τα κομμάτια που θες να βγάλεις να φανταστώ ότι θα είναι με αγγλικό στίχο;

Τα αγγλικά είναι αυτό που λέμε “το φόρτε μου” ωστόσο δεν απορρίπτω τον ελληνικό στίχο, μου αρέσει εξίσου. Αυτό που θέλω είναι να βρω την ομάδα που θα πιστεύει σε μένα και θα έχουμε μια άρτια επαγγελματική σχέση.

Σε άλλους καλλιτέχνες θα έδινες τραγούδια σου;

Φυσικά και με μεγάλη χαρά. Κάποια στιγμή είχα γράψει ένα τραγούδι για τη Θωμαή Απέργη σε στίχους της Ελένης Γιαννατσούλια. Μου αρέσει να γράφω για άλλους.

Αν γύριζες τον χρόνο πίσω θα άλλαζες κάτι;

Ναι θα ήμουν πιο διαλλακτικός και θα χειριζόμουν με μεγαλύτερη διπλωματία τις σχέσεις μου με τους ανθρώπους. Εκεί που έβλεπα αδικίες θα προσπαθούσε να αντιδράω πιο ήπια γιατί κατάλαβα πως όταν αντιδράς με πολύ ευθύ τρόπο και όχι τόσο διπλωματικό τελικά βγαίνεις εσύ ο κακός. Αν θα άλλαζα κάτι άλλο αυτό θα ήταν ότι θα προσπαθούσα να κρατήσω μια άλλη επαφή με τα media, έπρεπε το κομμάτι του pr να το έχω αναπτύξει περισσότερο όμως δεν ήμουν ποτέ ο άνθρωπος που θα “έγλυφε” τους άλλους, προτιμώ τις αληθινές σχέσεις με τους ανθρώπους.

 

 

Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος

Περισσότερα Εδω