Σε ανακοίνωση της ΚΟΒ Φαρσάλων του ΚΚΕ επισημαίνονται τα εξής:

“Το απόγευμα του Σαββάτου, για τρίτη φορά μέσα στον Ιούνιο χαλαζόπτωση και έντονη βροχή έπληξε την περιοχή των Φαρσάλων. Η ζημιά σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι σε χιλιάδες στρέμματα και θα φανεί άμεσα. Επλήγησαν αρκετές καλλιέργειες σε χωριά του πρώην δήμου Πολυδάμαντα, όπως την Αμπελιά, το Πολυδάμιο, τη Ρευματιά, το Σιτόχωρο κ.α. Οι αγρότες της περιοχής είναι σε απόγνωση καθώς είδαν τους κόπους της χρονιάς να καταστρέφονται μέσα σε ένα εικοσάλεπτο, πρόκειται για καλλιέργειες ημιορεινών σιτηρών που δεν έχουν ακόμη αλωνιστεί, αλλά και βαμβακιού που έπαθαν ολική καταστροφή.

Επιβεβαιώνεται ότι οι αγρότες είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα, ακόμα και λίγο πριν τη συγκομιδή. Οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς πάνε χαμένοι και μένουν χωρίς παραγωγή και εισόδημα, ενώ έχουν πραγματοποιήσει καλλιεργητικά έξοδα και φροντίδες. Ειδικά φέτος η καταστροφή σημειώνεται τη στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί από τις τεράστιες αυξήσεις σε πετρέλαιο, ρεύμα και λιπάσματα και το αγροτικό εισόδημα μειώνεται συνεχώς, εξαιτίας των αντιαγροτικών πολιτικών των κυβερνήσεων, της ΚΑΠ και της ΕΕ. Συνέπεια όλων αυτών είναι ότι οι αγρότες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών τους.

Η ΚΟΒ Φαρσάλων του ΚΚΕ καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες να οργανωθούν και να αγωνισθούν, γνωρίζοντας ότι παρόλο που χρυσοπληρώνουν τον ΕΛΓΑ, αυτός ποτέ δεν καλύπτει τη ζημιά 100%. Να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να μη δεχθούν τις εύκολες και ανέξοδες υποσχέσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου.

Να καταδικάσουν τον εμπαιγμό και να απαιτήσουν:

ü Άμεση καταγραφή των ζημιών σε όλες τις καλλιέργειες και 100% αποζημίωση.

ü Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίζεται η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει 100% την παραγωγή.

ü Αντιχαλαζική προστασία με ευθύνη του κράτους.

ü Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων και των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους χαλαζόπληκτους αγρότες.

Το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό τους μέσα και έξω από τη Βουλή”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω