Αποζημιώσεις πριν τα Χριστούγεννα προανήγγειλε από τη Λάρισα το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, μετά από ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σε σύσκεψη που έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου στο νέο κτήριο της περιφέρειας επί της Φαρσάλων παρόντος του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού, αποτυπώθηκε το μέγεθος του προβλήματος τόσο από τους εκπροσώπους αγροτικών και συνεταιριστικών φορέων (Καρίτσα, Ποταμιά, Μελιβοία, Αμπελάκια, Στόμιο και Σκήτη), όσο και από αυτοδιοικητικούς.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν οι δύο δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο, της Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας και των Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μιχάλης Λιόντος, καθώς και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Βασίλης Πινακάς μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ζημιά ανήλθε από 70% έως 80% που σημαίνει ότι σε μία συνολική παραγωγή καστάνου στο νομό της τάξης των 5.000 τόνων, φέτος θα συγκομισθούν μόλις 1.000 τόνοι!

Η υπόλοιπη παραγωγή όπως ειπώθηκε από τους παριστάμενους, είτε κατέληξε στη θάλασσα μέσω χειμάρρων, είτε φαγώθηκε από αγριογούρουνα και άλλα ζώα του δάσους. Την ίδια ώρα τεράστιο είναι το και το πρόβλημα προσβασιμότητας στα καστανοπερίβολα λόγω κακοκαιρίας, με πολλούς παραγωγούς να μην μπορούν για σχεδόν μία εβδομάδα να προσεγγίσουν και να αποτιμήσουν την κατάσταση!

Υπενθυμίζεται πως το κάστανο είναι μία ιδιαίτερα δυναμική καλλιέργεια στο νομό Λάρισας με απόδοση περί τα 3,5 ευρώ ανά κιλό ως μέση τιμή παραγωγού.

Σε ότι αφορά τον τρόπο της αποζημίωσης, αναμένεται να γίνει αυτοψία στο σύνολο των καλλιεργειών και χρήση όλων των διαθέσιμων δεδομένων όπως π.χ. τα τιμολόγια πώλησης.

Κατά τον κ. Λυκουρέντζο για δύο εβδομάδες θα υπάρξει περιθώριο υποβολής αιτήσεων αποζημιώσεων, ενώ θα ακολουθήσουν εκτιμήσεις συλλογικού χαρακτήρα λόγω των ειδικών καιρικών συνθηκών.

Εντός του Νοεμβρίου δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχουν πορίσματα για κάθε παραγωγό, ούτως ώστε να αποζημιωθούν πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Δείτε τι είπε ο κ. Λυκουρέντζος:

Δείτε τι είπε ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός:

Δείτε τι δήλωσε ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας:

Δείτε τι δήλωσε ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης:

Δείτε φωτογραφίες από τη σύσκεψη:

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω