Δεν αιφνιδιάστηκε η Μόσχα από τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, τις οποίες φάνηκε πως ανέμενε. Πολιτικοί μάλιστα αναλυτές υποστηρίζουν πως αυτές ήρθαν για εσωτερική κατανάλωση στις ΗΠΑ, ενώ δεν λίγοι εκείνοι πως που πιστεύουν πως άθελα της η κυβέρνηση Μπάιντεν ενισχύει το προφίλ του Β. Πούτιν στη Ρωσία.

Ύστερα από την προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μπάιντεν, το Κρεμλίνο κατάλαβε πως οι νέες αμερικανικές κυρώσεις, ήταν ζήτημα ωρών. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος πως χθες το πρωί ο έμπειρος διπλωμάτης και Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Βλαντίμιρ Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, κάλεσε στο γραφείο του τον Αμερικανό πρέσβη στην Ουάσιγκτον, για να τον προειδοποιήσει, πως η απάντηση στις επερχόμενες αμερικανικές κυρώσεις θα είναι πολύ σκληρές.

Σύμφωνα με ρωσικές διπλωματικές πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος οδηγήθηκε στις κυρώσεις καθαρά για εσωτερική κατανάλωση εντός των ΗΠΑ και απέναντι στο ΝΑΤΟ, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην έντονη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, του εξήγησε πως η απάντηση που θα δοθεί σε όποιον πλησιάσει στρατιωτικά στην Ανατολική Ουκρανία θα είναι άμεση.

Κάτι που φάνηκε και από τις κινήσεις του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, που ανάγκασαν τα δυο αμερικανικά πολεμικά πλοία να κάνουν μεταβολή. Προκειμένου λοιπόν να δικαιολογήσει την στρατιωτική του ήττα στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα πάντα με τη διπλωματική πηγή, ο Αμερικανός πρόεδρος πέταξε τη φωτοβολίδα των κυρώσεων.

Με τη Ρωσία να πορεύεται διαχρονικά με έναν εχθρό είτε αυτός είναι μυθικός, είτε πραγματικός και με τις βουλευτικές εκλογές να είναι τον Σεπτέμβριο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως οι διαρκείς αμερικανικές κυρώσεις θα συσπειρώσουν το προφίλ του Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ενιαίας Ρωσίας, καθώς ακόμα και ο πλέον σκληρός επικριτής του, δεν θα τολμήσει να αντιπoλιτευτεί πάνω στο ευαίσθητο ζήτημα αυτός της υπεράσπισης των Ρώσων της Ουκρανίας, που για τη Ρωσία, η Ουκρανία είναι ό,τι για εμάς η Κύπρος, ούτε φυσικά θα επικροτήσει τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, καθώς αυτές δεν επιβλήθηκαν στον Πούτιν, αλλά στους Ρώσους πολίτες.

Συνάντηση για αποκλιμάκωση επιθυμούν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι είναι ζωτικής σημασίας να πραγματοποιηθεί στους προσεχείς μήνες μια συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζό Μπάιντεν, ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση της έντασης, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμός εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης σε ειδική τηλεφωνική ενημέρωση για τους δημοσιογράφους με θέμα την πολιτική έναντι της Ρωσίας.

«Θεωρούμε, ότι στους προσεχείς μήνες θα είναι ζωτικής σημασίας για τους δύο ηγέτες να συναντηθούν και να συζητήσουν όλο το φάσμα των ζητημάτων που αφορούν στις διμερείς σχέσεις», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν αναγκαίο για «να βρεθεί ένας σταθερός και αποτελεσματικός τρόπος να προχωρήσουμε παραπέρα και να σταματήσουμε τον οποιονδήποτε κύκλο κλιμάκωσης».

Παράλληλα ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, δήλωσε ότι η Ρωσία ενημέρωσε τις ΗΠΑ τόσο δημοσίως όσο και δια άλλων οδών ότι θα απαντήσει στις νέες κυρώσεις όπως και ότι η Ουάσιγκτον διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλλει πρόσθετες κυρώσεις.

«Μας κατέστησαν σαφές τόσο δημόσια, όσο και μέσω άλλων σχημάτων, ότι προτίθενται να απαντήσουν στις κυρώσεις και πως εμείς θα πρέπει να δούμε τι θα αποφασίσουν να κάνουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες φυσικά διατηρούν το δικαίωμα, να λάβουν πρόσθετα μέτρα εάν αυτό είναι αναγκαίο», δήλωσε.

Οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες να επιβάλουν περαιτέρω μακράς διάρκειας κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε περίπτωση που συνεχίσει τις μη φιλικές ενέργειες της, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης.

ανταπόκριση από τη Μόσχα για την ΕΡΤ: Αχιλλέας Πατσούκας, με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ-TASS 

Περισσότερα Εδω