O Tάσος Χαλκιάς που φέτος κλείνει 50 χρόνια θεατρικής πορείας βρέθηκε σήμερα καλεσμένος στο Πρωινό και μίλησε για τα όσα έχουμε δει να συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στον χώρο του θεάτρου και το αν πιστεύει πως ο χώρος αυτός έχει πλέον «καθαρίσει» από τους κακοποιητές.

«Δεν είναι ευχάριστο όλο αυτό που έχει γίνει. Υπάρχουν όμως δυο πράγματα που πρέπει να ξεχωρίσουμε. Είναι άλλο ο άνθρωπος στις δικές του προσωπικές στιγμές που κανείς δε γνωρίζει παρά μόνο ο ίδιος με αυτά που καταπιάνεται και στιγμές που αφήνεται ανάλογα με τη δουλειά που κάνει στον κόσμο…. Αυτά είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Στον τομέα τον δεύτερο, έχω ότι καλύτερο από αναμνήσεις από όλους τους ανθρώπους που έχουν θιγεί αυτή τη στιγμή επειδή προφανώς θίξανε, αλλά υπάρχει και ο άλλος τομέας. Είπατε πριν «γνωρίζουμε λίγο έως πολύ», αυτό το λίγο έως πολύ είναι το θέμα. Δε γνωρίζεις αν είναι λίγο έως πολύ. Γνωρίζεις αν ξέρεις τι ακριβώς έχει συμβεί.

Αν γνωρίζεις τι ακριβώς έχει συμβεί και έχεις σιωπήσει, τότε έχεις ένα μέρος της ευθύνης και εσύ. Δεν το λέω για να αποποιηθώ την οποιαδήποτε ευθύνη, δεν με ενοχλεί κάτι τέτοιο. Άλλο «ακούγεται» και άλλο «είναι»… Διττές προσωπικότητες υπάρχουν πάρα πολλές, άνθρωποι που άλλο είναι το «φαίνεσθαι» και άλλο το «είναι» είναι πάρα πολλοί για να μην πω, όλοι. Όλοι μας έχουμε τουλάχιστον δυο χαρακτήρες που τον έναν τον κρύβουμε επιμελώς ή άθελά μας, γιατί δεν υπάρχει λόγος να τον εκδηλώσουμε» είπε ο Τάσος Χαλκιάς.

Στη πορεία ο Τάσος Χαλκιάς ανέφερε: «Κάποια στιγμή κάποια πράγματα εκδηλώνονται και ή σε εκθέτουν – αν φτάνουν σε όρια παραβατικά που αγγίζουν τον νόμο – ή είναι μια συμπεριφορά που μπορεί να κατακρίνεται από την κοινωνία ή το σινάφι αλλά δεν έχει φτάσει σε σημεία που να κυνηγιέται από τον νόμο.

«Είμαι ένας άνθρωπος εμπειρικός από τα γεννοφάσκια μου. Το λέω γιατί από πέντε χρονών παιδάκι δουλεύω και όταν είσαι από παιδάκι στην πιάτσα είσαι ένας άνθρωπος της εμπειρίας και είναι και στον χαρακτήρα μου –αυτόν που έχω χτίσει- να δέχομαι την εμπειρία και από αυτή να εισπράττω γνώση και να έχω και την ανάλογη συμπεριφορά μετά. Δεν πέφτω από τα σύννεφα για τίποτα. Έχω δει πράγματα απίστευτα και από τα πολύ μικρά μου χρόνια… Οι εμπειρίες που έχω από τα πολύ μικρά μου χρόνια δεν γίνεται να ξεπεραστούν, οπότε δε πέφτω από τα σύννεφα ούτε και για τον ίδιο μου τον εαυτό. Όλοι είμαστε εν δυνάμει φονιάδες. Αν νιώσω ότι η οικογένειά μου απειλείται, θα κακουργήσω πρώτος, το λέω ανοιχτά, είναι στη νοοτροπία μου αυτό. Θα περιμένω να δω το παιδί μου νεκρό για να αντιδράσω;».

Όσο για το πως αισθάνθηκε όταν βγήκαν στην επιφάνεια όλα αυτά είπε: «Αρχικά αισθάνθηκα μεγάλη στεναχώρια. Μετά προσπάθησαν να το φιλτράρω με το νου μου και από εκεί και πέρα κάνω μια τεράστια υπομονή μέχρι να δω το αποτέλεσμα της δικαιοσύνης γιατί όλο αυτό το θέμα έχει περάσει σε άλλη σφαίρα, αυτής της δικαιοσύνης. Ότι άλλο και να λέμε από εδώ και πέρα είναι στα πλαίσια του κουτσουμπολιού και με έναν άνθρωπο που έχω ζήσει πάρα πολλά πράγματα, όμορφα ομολογουμένως, δεν θέλω να κάνω κουτσομπολιό. Έχω μιλήσει αρκετά επι του θέματος. Η δικαιοσύνη θα μιλήσει.

Δε βλέπω καμία αλλαγή στον χώρο και μετά τις καταγγελίες. Η εξουσία θα συνεχίσει να ασκείται… Προφανώς αυτοί που ασκούν την εξουσία έχουν την εντύπωση ότι δεν είναι ικανοί εξουσιαστές. Δεν είναι εύκολο να αλλάξει η εξουσία… Άλλο είναι η παραβατικότητά μου προς την κοινωνία και άλλο ως προς το νόμο. Η κοινωνία μπορεί να τιμωρήσει περισσότερο από τον νόμο. Στην κοινωνία είναι διάσπαρτη αυτή τη στιγμή μια αίσθηση για αυτούς τους ανθρώπους που κατηγορούνται. Το τι θα πει η δικαιοσύνη θα είναι σε συνάφεια με την αίσθηση που θα έχει μετά η κοινωνία».

Για την ενδεχόμενη επιστροφή των ανθρώπων αυτών στο θέατρο ο Τάσος Χαλκιάς δήλωσε: «Ο κόσμος που πάει στο θέατρο έχει μια γενική ονομασία που λέγεται «το κοινό» , δε ξέρω τι θα κάνει το κοινό και δε με έχει απασχολήσει. Έχω σοβαρότερα ζητήματα να ασχοληθώ. Το λέω με την έννοια του ότι δε μπορείς να γνωρίζεις πως θα συμπεριφερθεί μια μάζα ανθρώπων απέναντι σε ένα πρόσωπο που όταν τολμήσει να επανέλθει στο χώρο δε θα έρθει μόνο του. Το θέμα είναι αν θα βρεθούν άνθρωποι να συνεργαστούν μαζί τους  Εγώ προσωπικά σίγουρα δε θα συνεργαζόμουν μαζί τους. Θα δεχόμουν να συνεργαστώ αν οι άνθρωποι αυτοί ζητήσουν συγγνώμη από την κοινωνία και αυτοί που έχουν κατηγορηθεί και όσοι συνεχίζουν να ασκουν οποιαδήποτε μορφής εξουσία γιατί είναι και τέτοιοι πάρα πολλοί σε όλους τους χώρους».

Περισσότερα Εδω