Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τη Δευτέρα 5 Απριλίου :

-Τα Εφετεία και ο Αρειος Πάγος θα λειτουργούν όπως τον περασμένο Γενάρη, πριν το ολικό lockdown

-Θα δικάζονται όλα τα πλημμελήματα που παραγράφονται στο τέλος του 2022 (απο 2021) και τελικά όχι το 2023 όπως ήταν το αρχικό πλάνο.

-Ολα τα κακουργήματα που παραγράφονται στο τέλος του 2023 (απο 2022) και τελικά όχι το 2024 όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός

Επίσης θα γίνονται επίσης όλες οι δίκες κατάδικων κρατουμένων που εκκρεμούν στο δεύτερο βαθμό (Εφετείο) για την ίδια υπόθεση που έχουν καταδικαστεί και ανεξαρτήτως χρόνου παραγραφής κάτι το οποίο πέτυχαν τελικά οι δικηγόροι.

Ειδικές διαδικασίες

Στα πολιτικά δικαστήρια σε όλες κόκκινες και βαθυκόκκινες περιοχές θα γίνονται οι ειδικές διαδικασίες, μισθώσεις, εργατικά, διατροφές και ανακοπές πλειστηριασμών με μάρτυρες

-Ανοίγουν επίσης τα ασφαλιστικά μέτρα και για τις 4 παραπάνω περιπτώσεις (δηλαδή σχεδόν όλο το οικογενειακό δίκαιο)

-Η εκουσία διαδικασία θα γίνεται με μάρτυρες και πέραν  της δικαστικής συμπαράστασης και της κήρυξης διαθήκης σε κυρία (με μάρτυρες) θα γίνονται και οι υποθέσεις εκούσιας νοσηλείας και υιοθεσίας.

Παράλληλα θα γίνονται όλες οι εκουσίες Β’ βαθμού χωρίς δήλωση των μερών και κανονικά όλες οι δίκες Β βαθμού. Ο Αρειος Πάγος θα λειτουργεί όπως στις αρχες Γενάρη.

Υπερχρεωμένα

Εξαιρετικά σημαντικό επισης θα ειναι πως δοθεί παράταση για την υποβολής αιτησης στη νεα διαδικασία προσδιορισμού των δικών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα για όσους έληξαν οι προθεσμίες στις 21/1, στις 28-2 και στις 15-3, θα δοθεί 5μερη προθεσμία υποβολής για να μην ακυρωθεί η δίκη τους.

Για όλες τις άλλες θα υπάρξει 15ημερη (επιπλέον) προθεσμία , πέραν της υφιστάμενης ημερομηνίας λήξης.

Οι όροι

Θα υπάρξουν στα δικαστήρια πρόληψης και προστασίας ώστε να αποφευχθούν περιστατικά μετάδοσης του ιού σε όλη την επικράτεια και ειδικότερα:

α) Διενέργεια δωρεάν rapid test σε δικαστικούς σχηματισμούς της Χώρας από τον ΕΟΔΥ σε προαιρετική βάση και θερμομέτρηση

β) Διενέργεια self test με πρωτοβουλία παραγόντων της δίκης

γ) Προμήθεια αντισηπτικών υγρών

δ) Παρουσία αστυνομικής δύναμης στους χώρους των δικαστηρίων για την τήρηση των μέτρων.

Περισσότερα Εδω