Σταδιακά θα γίνει η επανεκκίνηση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, στη σκιά του τρίτου κύματος της πανδημίας. Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων από τη Δευτέρα με περιορισμένο αριθμό πελατών, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα και μήνυμα στο 13032. Οι διαδημοτικές μετακινήσεις απελευθερώνονται μόνο για το Σαββατοκύριακο, ενώ οι αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων θα ληφθούν κατόπιν αξιολόγησης των επιδημιολογικών δεδομένων την επόμενη εβδομάδα.

Μόνο τα Σαββατοκύριακα θα επιτρέπονται τελικά οι διαδημοτικές μετακινήσεις με το SMS 6 στο 13033 για προσωπική άσκηση με αυτοκίνητο σε υπαίθριο χώρο έως τρία άτομα ή μία οικογένεια.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησε ότι οι όποιες εικόνες συνωστισμού θα οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας.

Την οριστική εισήγηση για το σταδιακό άνοιγμα κατέθεσε η επιτροπή των επιδημιολόγων, υπο τρεις αυστηρές προϋποθέσεις:

να μην υπάρχει κοσμοσυρροή στους δρόμους

-να γίνονται rapid test στους εργαζόμενους

-να διατηρηθεί το ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, όπως ορίζει ο νόμος.

Το λιανεμπόριο θα ανοίξει τη Δευτέρα με αυστηρά μέτρα, με αγορές εντός του καταστήματος και self tests για όλους τους εργαζόμενους. Οι καταναλωτές θα μπορούν να στέλνουν ένα μήνυμα ημερησίως στο 13032, με χρονικό περιορισμό 3 ωρών. Ο καταναλωτής θα έχεi την εναλλακτική του click away και click in shop.

Προτού ακόμη ανακοινωθεί το άνοιγμα, αρκετοί καταστηματάρχες είχαν αρχίσει να αλλάζουν τις βιτρίνες μαζεύοντας τα χειμερινά ρούχα.

Η λειτουργία των σχολείων θα επαναξιολογηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με προοπτική την έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου. Η ακριβής ημερομηνία θα κριθεί από το πότε θα έρθουν τα self tests στην Ελλάδα.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύμβαση για την προμήθεια των self tests τα οποία θα προμηθεύονται δωρεάν οι πολίτες από τα φαρμακεία αλλά δεν θα διενεργούνται από τους φαρμακοποιούς. Παράλληλα, θα επιτρέπεται και η πώληση των rapid tests από τα φαρμακεία.

Υποχρεωτικά θα είναι τα μαζικά τεστ κορονοϊού ανά εργασιακό κλάδο που θα εισηγείται η επιτροπή των επιστημόνων, ανάλογα με τις επιδημιολογικές συνθήκες.

Σε μια συμβολική διαμαρτυρία, έμποροι και επιχειρηματίες του Ηρακλείου Κρήτης γέμισαν την πλατεία Ελευθερίας με άδεια παπούτσια, ενώ στην Πάτρα επιχειρηματίες της εστίασης συγκεντρώθηκαν στις σκάλες της Αγίου Νικολάου ζητώντας άνοιγμα σε εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους με επιδότηση ιονιστών και μαζικό εμβολιασμό για όλο το προσωπικό.

Βήμα – βήμα το άνοιγμα της αγοράς και των δραστηριοτήτων

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μιλάμε για άρση του lockdown. Οι αποφάσεις είναι προσεκτικές και υπόκεινται σε διαρκή αξιολόγηση. Είναι «ανάσες ελευθερίας» για να ξαναγίνουν αποτελεσματικά τα μέτρα, οι οποίες μπορούν να δοθούν λελογισμένα γιατί υπάρχουν τρια όπλα: η αύξηση της ροής των εμβολίων, τα αξιόπιστα τεστ και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση. Τα επιδημιολογικά περιθώρια είναι πολύ στενά και η πίεση στο ΕΣΥ υψηλή. Οι ειδικοί αναγνώρισαν τη διπλή αναγκαιότητα, τόσο την οικονομική όσο και εκείνη της ψυχολογικής ανακούφισης των πολιτών. Γι’ αυτό και άναψαν το πράσινο φως για το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων υπό αυστηρούς όρους και κανόνες.Υπήρχαν και πιο συντηρητικές φωνές που δεν συναινούσαν σε κανένα άνοιγμα.

Η κυβέρνηση επιδίωκε την πλήρη απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων. Στον αντίποδα υπήρχε η επιφύλαξη των ειδικών για τον κίνδυνο που ενέχει η ανάμιξη από πολλές περιοχές. Βρέθηκε η χρυσή τομή με την πιλοτική εφαρμογή του μόνο τα Σαββατοκύριακα με τον κωδικό έξι για άσκηση, αλλά και με την προειδοποίηση ότι αν καταστρατηγηθεί το μέτρο, θα επανέλθει το παλιό καθεστώς.

Δημιουργούνται 51 νέες ΜΕΘ – Σε Covid νοσοκομείο μετατρέπεται το Θριάσιο 

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Θριασίου σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά Covid. Στόχος είναι την Τετάρτη 7 Απριλίου το Θριάσιο να διαθέτει ήδη 130 απλές κλίνες Covid και 33 ΜΕΘ Covid και σταδιακά να αναπτύξει έως 180 κλίνες Covid. Τα υπόλοιπα περιστατικά θα κατευθυνθούν σε ιδιωτικές κλινικές. Οι εφημερίες του Θριασίου θα υποστηρίζονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε, επίσης, ότι δημιουργούνται συνολικά 51 νέες ΜΕΘ στα νοσοκομεία για την «προσωρινή πολύ έκτακτη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε». Ειδικότερα, θα λειτουργήσουν 16 νέες ΜΕΘ στο «Γεννηματάς», 5 στον «Ευαγγελισμό», 5 στο «Λαϊκό», 7 στο «Ιπποκράτειο», 4 στο «Ελπίς», 10 στο «Κωνσταντοπούλειο» και 4 στο «Αττικόν».

Ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βάλλεται περαιτέρω, καθώς είναι κατειλημμένες και οι μονάδες εντατικής θεραπείας και οι απλές κλινικές Covid. Ο κορονοϊός έσπασε και το άβατο του Αγίου Όρους με τουλάχιστον τριάντα κρούσματα, ενώ άλλα σαράντα καταγράφηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει ισχυρή. Χιλιάδες είναι οι ασθενείς, εκατοντάδες οι διασωληνωμένοι, ενώ υψηλός παραμένει ο αριθμός των νέων μολύνσεων.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 3.616 νέα κρούσματα κορονοϊού και ρεκόρ ημερήσιων θανάτων για το 2021 με 76 νεκρούς, ενώ 739 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.706 από τις νέες μολύνσεις.

«Σας ζητώ κάτι πολύ απλό αλλά και δύσκολο: Προσοχή ό,τι και αν κάνετε, όπου και αν πάτε, να κινηθείτε με μάσκα, αποστάσεις και αντισηπτικό» είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Προειδοποίησε ότι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι πιο μεταδοτικές, επισημαίνοντας ότι καθημερινά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι δεκάδες.

Στα νοσοκομεία της Αττικής έγιναν από το βράδυ της Τρίτης 280 διακομιδές επιβεβαιωμένων και ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού και 235 εισαγωγές, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid έφθασε το 100%. Εβδομήντα διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν τη σειρά τους για ένα κρεβάτι στην εντατική.

«Αυτή η πίεση έχει προεξοφληθεί για τις επόμενες 10 μέρες, ακόμα και να κάτσουμε όλοι τώρα μέσα στο σπίτι μας», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Οι υγειονομικές αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.
«Όσον αφορά στις ΜΕΘ, αγγίζουν τα όρια και γίνονται επεκτάσεις αλλά και στις απλές κλίνες Covid» δήλωσε η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα.

Πενήντα δύο άτομα, όλοι φοιτητές ξένων υπηκοοτήτων, συμμετείχαν στο πάρτι που διοργάνωσε 21χρονη από την Ισπανία στην Τούμπα. Σε όλους επιβλήθηκαν πρόστιμα.

«Ο υπεύθυνος του χώρου δεν μου είπε ότι απαγορεύεται. Δεν ήξερα ότι τα μέτρα είναι τόσο αυστηρά. Στην Ισπανία στην πόλη όπου ζω δεν είναι έτσι», είπε η Ισπανίδα διοργανώτρια του πάρτι.

Τουλάχιστον 30 κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν στο Άγιον Όρος, κυρίως σε σκήτες. Ένας ασθενής νοσηλεύεται διασωληνωμένος και άλλοι τρεις σε απλές κλίνες Covid.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκαν περισσότερα απο 40 κρούσματα Covid-19, σε ασθενείς, συνοδούς και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η διασπορά κορονοϊού ξεκίνησε από συνοδούς ασθενών.

«Οι συνοδοί που έπρεπε να πάρουν τα μέτρα δεν υπάκουσαν και από εκεί ξεκίνησε η διασπορά» ανέφερε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης.

Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο θα μπαίνουν πλέον όλοι από μία είσοδο και ο έλεγχος θα είναι αυστηρός.

Σε πνευμονικό οίδημα από ένα παλιό έμφραγμα αποδίδεται – σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Νίκο Καλογρηά – ο θάνατος της 63χρονης λίγη ώρα μετά το εμβόλιο που έκανε στο Κέντρο Υγείας στο Ίλιον. Αναμένονται τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων.

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη – Κ. Σακελλαροπούλου

Η διαχείριση της πανδημίας εξακολουθεί να δημιουργεί έριδες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός, που ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι «η χώρα δοκιμάζεται από το τρίτο κύμα, όμως το ΕΣΥ αντέχει».

Βήμα βήμα προχωρά η κυβέρνηση σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, προκειμένου επιστρέψει σταδιακά η κοινωνία στην κανονικότητα με ασφάλεια, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνάντηση με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να υπογραμμίζει τον ρόλο του εμβολιασμού.

“Δοκιμαζόμαστε από το τρίτο κύμα, όμως το ΕΣΥ αντέχει (…) Τις τελευταίες ημέρες είδαμε μία ισορροπία στις εισαγωγές και στα εξιτήρια των νοσοκομείων της Αττικής. Και βέβαια το μεγάλο ενθαρρυντικό νέο είναι ότι η διαδικασία του εμβολιασμού, η επιχείρηση “Ελευθερία”, προχωράει με πολύ μεγάλη ταχύτητα” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Εκδηλώνεται η πρόθεση μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού πλέον να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατόν. Αυτό είναι και ένα μήνυμα ευθύνης και αλληλεγγύης προς όλους εκείνους που δίστασαν ή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν σε πρώτη φάση” τόνισε η κα. Σακελλαροπούλου.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το νέο εμβολιαστικό κέντρο του Δήμου Ελληνικού, στο οποίο θα ενεργοποιηθούν αρχικά 24 γραμμές εμβολιασμού.

Αντιπολιτευτικά πυρά για τη διαχείριση της πανδημίας

Για θέατρο του παραλόγου έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Tσίπρας, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
Ο κ. Τσίπρας, σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του EstiasiGreece από όλη την Ελλάδα, κατέθεσε δέσμη προτάσεων για τη στήριξη του κλάδου.

“Να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η αναστολή, να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6% και είναι αναγκαίο να υπάρξει και μια γενναία ρύθμιση των πανδημικών χρεών” υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
“Συνεχίζει το “όχι σε όλα”, κάνοντας συγκρίσεις με τον Νοέμβριο που ο δείκτης θετικότητας ήταν πολύ υψηλότερος και δεν είχαμε στη διάθεσή μας εμβόλια και self tests. Το χαμόγελό του, όταν μιλάει για κρούσματα και διασωληνωμένους, τα λέει όλα” σχολίασε το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Κριτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας ασκούν και τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης.

“Έχετε κουράσει, κύριοι τις κυβέρνησης, με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις σας, με τα μέτρα που ζητάτε να τηρούν οι πολίτες όταν εσείς οι ίδιοι σε κάποιες περιπτώσεις δεν τα τηρείτε” είπε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Αλέξανδρος Πουλάς.

Σε περιοδεία του στον Έβρο, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ζήτησε, μεταξύ άλλων, να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εμβόλια παγκοσμίως.

“Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Ζητάμε άμεσα την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, ώστε να ενισχυθεί το ΕΣΥ με κλίνες, με ΜΕΘ και νοσηλευτές” τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

“Η κυβέρνηση συνεχίζει τα επικοινωνιακά παιχνίδια στα κέντρα εμβολιασμού την ώρα που οι Έλληνες χάνουν τη ζωή τους ελλείψει ΜΕΘ, φαρμάκων, νοσηλευτικού προσωπικού” δήλωσε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου.

“Τι επισημαίνουμε με έμφαση εδώ κι ένα χρόνο: την ανάγκη για προσλήψεις πραγματικά επαρκούς αριθμού μόνιμων ιατρών” είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη.

Την Παρασκευή θα διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων στην οικονομία.

Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντινίδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Μαρία Σταθοπούλου, Κάτια Αντωνιάδη, Διονύσης Μποτώνης

 

 

Περισσότερα Εδω