Στις 16 Φλεβάρη 1942 ιδρύθηκε ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ). Είναι η μέρα που δημοσιεύτηκε η Διακήρυξη της ίδρυσής του.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις που ανέπτυξε ο ΕΛΑΣ στην ευρύτερη περιοχή, από Λάρισα έως Κατερίνη, κατά τη διάρκεια της γερμανικής ναζιστικής κατοχής στη χώρα μας και, κυρίως, στη διετία 1942-1944 – με αποκορύφωμα τη δράση του Τάγματος Μηχανικού Ολύμπου, τους θρυλικούς «Μπουρλοτιέρηδες», όπως τους αποκάλεσαν, συνέτειναν αποτελεσματικά στην τελική συντριβή του φασισμού, στον αγώνα που έκανε ο ελληνικός λαός, κάτω από την καθοδήγηση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, στο οποίο οργανωτής και καθοδηγητής ήταν το ΚΚΕ.

Στις 23 Φλεβάρη του 1944, το Μηχανικό Ολύμπου του ΕΛΑΣ παίρνοντας «σήμα» από την οργάνωση των σιδηροδρομικών του ΕΑΜ, ότι εκείνη τη νύχτα θα περάσει από τα Τέμπη η γερμανική «αμαξοστοιχία SF-ZUG 53” γεμάτη  με Γερμανικές μονάδες και κυρίως αξιωματικούς που στέλνονται στο Ανατολικό Μέτωπο. Σκοπός του Μηχανικού του Ολύμπου ήταν κανένας γερμανός να μην φτάσει στο Ανατολικό Μέτωπο.

Αρχηγός του Μηχανικού Ολύμπου ήταν ο Αντώνης Αγγελούλης – Βρατσάνος ο οποίος όταν πάρθηκε η απόφαση από τον ΕΛΑΣ για σαμποτάζ στα Τέμπη διάλεξε τους μαχητές από τα γύρω χωριά.

Γνώριζαν την περιοχή, την ναρκοθέτησαν την σιδηροδρομική γραμμή.  Με υπομονή περίμεναν την έλευση του τρένου, και την κατάλληλη στιγμή έγινε η πυροδότηση. Όλα έγιναν όπως ήταν προγραμματισμένα. Η αμαξοστοιχία τινάχτηκει στον αέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες σιδηροδρομικών 450 γερμανοί είναι νεκροί και οι τραυματίες 250. Το ένα τρίτο από αυτούς είναι αξιωματικοί και ανάμεσά τους ένας στρατηγός με το επιτελείο του.

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Λονδίνου, Κάϊρου και Μόσχας χαιρέτισαν το σαμποτάζ στα Τέμπη σαν ένα από τα σπουδαιότερα.

Ως αντίποινα οι Γερμανοί διέταξαν την εκτέλεση 100 αντιστασιακών κρατουμένων που βρίσκονταν στο γερμανικό στρατόπεδο.

Το σαμποτάζ της «αμαξοστοιχία SF-ZUG 53” ήταν από τα μεγαλύτερα στην κατεχόμενη Ευρώπη. Σχεδιάστηκε και εκτελέσθηκε αποκλειστικά από Έλληνες αγωνιστές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.

Το συμπέρασμα είναι ότι μέσα σε δύσκολες συνθήκες, ο λαός μας οργάνωσε τη μαζική του πάλη ενάντια στην κατοχή, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, γράφοντας χρυσές σελίδες ηρωισμού και δόξας, αναδεικνύοντας το μέγεθος της εργατικής – λαϊκής δύναμης.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω