Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παράτεινε την εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στο νησί της Κύπρου (UNFICYP) για περίοδο έξι μηνών με το ψήφισμά 2587 (2021) που εγκρίθηκε στις 29 Ιουλίου 2021. Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ») σχετικά με το ψήφισμα.

Δυστυχώς, αυτό το ψήφισμα, το οποίο είναι γεμάτο ασυνέπειες και είναι αποσυνδεδεμένο από τις πραγματικότητες, αγνοεί για άλλη μια φορά τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού.

Είναι αντίθετο με τους κανόνες και τις αρχές του ΟΗΕ στο ότι δεν λήφθηκε η έγκριση των αρχών της «ΤΔΒΚ» για την παράταση της εντολής της UNFICYP.

Αναμένουμε από τον ΟΗΕ να αποκαταστήσει αυτήν την κατάσταση και να συνάψει συμφωνία με τις αρχές της «ΤΔΒΚ το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να μην αμφισβητηθεί η παρουσία της UNFICYP στο έδαφος της «ΤΔΒΚ».

Είναι επίσης περίεργο και εξωπραγματικό ότι το ψήφισμα επιχειρεί να υπαγορεύσει στον τουρκοκυπριακό λαό παραμέτρους διακανονισμού, οι οποίες δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, αναφερόμενο σε ψηφίσματα του Συμβουλίου τριάντα χρόνια πριν. Δεν θα υπάρξει ποτέ δίκαιος, διαρκής και βιώσιμος διακανονισμός στο νησί, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα εξασφαλίσει την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού που απέκτησε το 1960 και αν συνεχίσει να κλείνει τα μάτια στις πραγματικότητες στο νησί αντιμετωπίζοντας την ελληνοκυπριακή διοίκηση ως τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του νησιού παρά το έγκλημα που διέπραξε το 1963 και να επιβραβεύει τον δράστη και να τιμωρεί το θύμα.

Επομένως, τέτοια ψηφίσματα δεν έχουν νόημα και αξία για εμάς.

Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη διεθνή κοινότητα να επικεντρωθούν στην επίτευξη ενός διακανονισμού με βάση τις πραγματικότητες, αντί να εξυπηρετούν το status quo στο Νησί.

ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη Αριάνα Φερεντίνου

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Περισσότερα Εδω