Αναβλήθηκαν οι βουλευτικές εκλογές των Παλαιστινίων με απόφαση του ηγέτη τους, Μαχμούντ Αμπάς. Οι εκλογές θα ήταν οι πρώτες στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη εδώ και 15 χρόνια και είχαν προγραμματιστεί για τις 22 Μαΐου. «Πολύ απογοητευτική» χαρακτήρισε την απόφαση για αναβολή των εκλογών ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. H Χαμάς κατηγόρησε τον Μ. Αμπάς για πραξικόπημα.

«Αποφασίσαμε να αναβάλλουμε την ημερομηνία των εκλογών έως ότου… ο λαός μας να μπορεί να ασκήσει τα δημοκρατικά του δικαιώματα στην Ιερουσαλήμ», είπε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Μαχμούντ Αμπάς, μετά τη συνάντησή του με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) αναφορικά με τις εκλογές που είχαν προκηρυχθεί για τις 22 Μαΐου.

«Πρέπει να οριστεί μια νέα ημερομηνία χωρίς καθυστέρηση» σημείωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, ύστερα από την ανακοίνωση της αναβολής από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για όσο δεν είναι «εγγυημένη» η διενέργεια των εκλογών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία έχει προσαρτηθεί από το Ισραήλ.

«Επαναβεβαιώνουμε την έκκλησή μας προς το Ισραήλ να διευκολύνει την διενέργεια των εκλογών σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανακοίνωσή του.

Πηγές: ΕΡΤ, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Περισσότερα Εδω