Στο πέρας δύο ακραίων φαινομένων, του σεισμού της 3ης Μαρτίου 2021 και της πρόσφατης κακοκαιρίας Daniel, ιεροί ναοί της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας δοκιμάστηκαν σκληρά. Δυστυχώς οι ζημιές που υπέστησαν, λόγω της ευάλωτης θέσης τους σε κάποια από τις πληγείσες περιοχές, υπολογίστηκαν από σοβαρότατες έως κι απολύτως καταστροφικές, ενώ το ζήτημα της αποκατάστασης τους εκκρεμεί μέχρι και σήμερα.

Αυτή ήταν η διαπίστωση του onlarissa.gr έπειτα από επικοινωνία του με το γραφείο της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου ενόψει των Άγιων ημερών του Πάσχα και δεδομένης της ανάγκης των πιστών, σεισμόπληκτων ή πλημμυρόπληκτων, για εκκλησιασμό κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Χρονοδιάγραμμα τόσο για το έργο της επιδιόρθωσης όσο και για αυτό της αναστήλωσης δεν υπάρχει, καθώς -προκειμένου να δρομολογηθούν εργασίες- συνίσταται απαραίτητη η έκδοση ανάλογων αδειών από το κράτος. Βάσει του τελευταίου έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός πως πριν από λίγο διάστημα φάνηκε να προχωρά η διαδικασία για τις ζημιωμένες εκκλησίες από το σεισμό.

Τη λίστα των ιερών ναών που επλήγησαν από την εποχή των 6,3 Ρίχτερ καταλαμβάνουν ο Άγιος Γεώργιος Τυρνάβου με ανεπανόρθωτη καταστροφή στον τρούλο, η Παναγία στον Αμπελώνα που χρειάζεται διευθέτηση των βλαβών κι εν νέου θωράκιση, ο Άγιος Νικόλαος Κουτσοχέρου για τον οποίο στο άμεσο παρελθόν εκδόθηκε το έγγραφο για την κατεδάφισή του, ο Άγιος Χαράλαμπος Πλατανουλίων, η Παναγία Φανερωμένη Τυρνάβου και ο Άγιος Κωσταντίνος και Ελένη Βρυοτόπου. Από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου βρίσκονται εκτός λειτουργίας οι Άγιοι Δώδεκα Απόστολοι Γιάννουλης, η Αγία Τριάδα Τεμπών και το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής στην κοιλάδα. Ειδικά για το προσκύνημα γίνονται συντονισμένες ενέργειες από πλευράς της Μητρόπολης. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου θα προβεί σε δωρεά για τη χρηματοδότηση της μελέτης.

Αναφορικά με την εξυπηρέτηση των πληγέντων πιστών κατά το Πάσχα, θα ακολουθηθεί το μοτίβο των προηγούμενων χρόνων. Όπως εξηγεί η Μητρόπολη «οι εφημέριοι έχουν προνοήσει να τελούνται ακολουθίες και τις καθημερινές μέρες. Όταν δεν υπάρχει κεντρικός ναός αυτές λαμβάνουν χώρα σε παρεκκλήσιο. Συνεργατικά προσπαθούμε για την καλύτερη δυνατή λύση ώστε να εξυπηρετούνται λειτουργικά όλοι οι ναοί μέχρι να εκδοθούν οι άδειες και να βρεθούν οι πόροι για την επισκευή».

Νικόλας Σελητσιανιώτης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω