Για τον ιστορικό περίπατο τον οποίο διοργανώνει για την ερχόμενη Κυριακή το ΚΚΕ Λάρισας μίλησαν στην συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε το πρωί της Τρίτης, οι Άγις Τριγάζης,  Μαρία Κωστούλα μέλη του Τομεακού Γραφείου Λάρισας του ΚΚΕ, Αγγέλα Τσάτσου μέλος του Γραφείου Περιοχής  Θεσσαλίας της ΚΝΕ και  η Δήμητρα Σίσκου πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ  Παράρτημα Λάρισας.

Ειδικότερα σημείωσαν τα εξής:

Την Κυριακή  στις 26 Ιούνη 2022  οι   Οργανώσεις  Λάρισας του κόμματος   της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Παράρτημα  Λάρισας πραγματοποιούν  Ιστορικό περίπατο ακλουθώντας  τα χνάρια των  ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Η πρωτοβουλία  των  οργανώσεων  αποτελεί μια δράση όπου  έμπρακτα  όχι μόνο δεν ξεχνάμε την ιστορία μας, αλλά αντίθετα καλλιεργούμε την μαχητική στάση για την γνώση της ιστορικής αλήθειας .

Γιατί ο αγώνας των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ, δεν ανήκουν στο μουσείο της ιστορίας. Τα συμπεράσματα από την πάλη ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, και στην συνέχεια από την ένοπλη σύγκρουση με την αστική εξουσία την περίοδο 1946-49, έχουν θέση στην σύγχρονη ταξική πάλη.

Τα διδάγματα αυτών των αγώνων του λαού μας στους οποίους πρωτοστάτησε το Κόμμα μας ως εμπνευστής, καθοδηγητής και κύριος αιμοδότης, μια σειρά εκδηλώσεις  μέσα σε αυτές και οι ιστορικοί περίπατοι που πραγματοποιούμε ως  κόμμα με την ΚΝΕ  και την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  όπως αυτός την Κυριακή 26/6/ έχουν  στόχο  την γνωριμία των νέων ανθρώπων  με την ιστορία του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα.

Μπορεί οι συνθήκες σε σύγκριση με τα 77 χρόνια πριν να έχουν αλλάξει και νέα προβλήματα και καθήκοντα να έχουν τεθεί μπροστά μας, μα από την άποψη της ουσίας ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στον ίδιο αντίπαλο και με την ίδια διάταξη δυνάμεων.

Όπως και τότε έτσι και σήμερα: εργατική τάξη, η μικρομεσαία αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί έμποροι, βιοτέχνες και επαγγελματίες, οι νέοι  και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων από τη μια μεριά, και από την άλλη μεριά τα μονοπώλια και η αστική εξουσία, οι διεθνείς ενώσεις τους.

Δυο κόσμοι με ριζικά αντίθετα συμφέροντα,  σε διαρκή αντίθεση και σύγκρουση. Αντίθεση που θα κριθεί στον στίβο της ταξικής πάλης και σύγκρουσης.

Είναι θέμα ωρίμανσης στη συνείδηση του λαού το αναπόφευκτο της τελικής αναμέτρησης, έτσι είναι καθήκον μας  να κρατάμε ζωντανή αυτή την προοπτική χωρίς ταλαντεύσεις να προετοιμάζουμε ιδεολογικά, πολιτικά το λαό και τη νεολαία.

Η επίσκεψη σε τέτοιους τόπους όπου έδρασαν και στάθηκαν όρθιοι οι μαχητές κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές  του  ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ με το όπλο στο χέρι αποτελεί ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας, πηγή διδαχής και συμπερασμάτων αλλά και επαναστατικής διαπαιδαγώγησης.

Αυτοί που θα  πάρουν μέρος  έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους, την ηθική και πολιτική ανωτερότητα των μαχητών κομμουνιστών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, τα ιδανικά  που πήγαζαν από το δίκιο του αγώνα του και από την πίστη του στο ηρωικό ΚΚΕ και τον τελικό του σκοπό το σοσιαλισμό .

Στα βήματα των ηρωικών μαχητών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ θα βαδίσουμε στην περιοχή του νότιου Όλυμπου με κατάληξη στην τοποθεσία που ήταν η έδρα της 123 ταξιαρχίας του ΔΣΕ   ξαναζωντανεύοντας την ηρωική δράση των ανταρτών.

Σήμερα ο αγώνας ο ηρωισμός  η αυτοθυσία των μαχητών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, για τους νέους ανθρώπους  αλλά και γενικότερα, αποτελεί πηγή έμπνευσης και διαπαιδαγώγησης στους σκληρούς καθημερινούς αγώνες της ταξικής πάλης που έχουμε μπροστά μας, γι’ αυτό η συμμέτοχη θα είναι ένα μάθημα ιστορίας που  βοηθάει στην καθημερινή μας δράση.

Έτσι την Κυριακή  στις 26 Ιούνη 2022  οι   Οργανώσεις  Λάρισας του κόμματος, της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  πραγματοποιούμε αυτόν  τον Ιστορικό περίπατο ακλουθώντας  τα χνάρια των  ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, για να  γνωρίσουμε όσο γίνεται καλύτερα  την ιστορία,  τη δράση και τον τιτάνιο αγώνα των αγωνιστών του λαού, των ανταρτών του ΕΛΑΣ  και του ΔΣΕ. τα  μονοπάτια, τις τοποθεσίες που εκπαιδεύονταν, στρατοπέδευαν, αλλά  και των  μαχών που δόθηκαν  στην περιοχή του νοτίου  Ολύμπου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα:

8.30.π.μ Κυριακή 26/6 : Αναχώρηση από Πλατεία Λαού, με λεωφορεία και αυτοκίνητα, οργανωμένα θα  εξακολουθήσουμε    την παρακάτω διαδρομή:

9.30π.μ. Ξενάγηση στη θέση Τέμπη στο μνημείο των Μπουρλοτιέρηδων.

10.30π.μ.: Στάση στο Σχολείο των Γόνων χώρος  βασανιστηρίων των αγωνιστών.

12.00π.μ: Κατάληξη  στην Πατωμένη Καλλιπεύκης . Τοποθεσία  της έδρας   123 ταξιαρχίας του ΔΣΕ  ξενάγηση   ομιλία από τη Μαρία Γαβαλά μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ  και γραμματέα περιοχής Θεσσαλίας ,θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η μετακίνηση θα γίνει  με λεωφορεία   και   αυτοκίνητα Ι.Χ.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στις οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω