Υπάρχουν πάρα πολύ σημαντικές ελπιδοφόρες ενδείξεις, μετά την πολύ βαθιά και παρατεταμένη κρίση λόγω του κορονοϊού, και είπαμε τότε όλοι οι άνθρωποι της αιμοδοσίας, την κρίση αυτή να την κάνουμε ελπίδα, είπε στο ΕΡΤNEWS ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτης Κατσίβελας.

Σε μια πολιτική εξωστρέφειας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, τόσο το 2022 όσο και το 2023 δημοσιοποιήσαμε τα στοιχεία από την αιμοδοσία.

  • Αυτό το ελπιδοφόρο και ουσιαστικό το οποίο υπάρχει είναι ότι τα δύο τελευταία χρόνια 160.000 νέοι άνθρωποι μπήκαν στην αιμοδοσία.

Υποχρέωσή μας είναι να τους εντάξουμε και να τους κάνουμε μόνιμα στελέχη, γιατί αυτό είναι το πρόβλημα της αιμοδοσίας στη χώρα μας.             

Το 2023 συγκεντρώσαμε πάνω από 550.000 μονάδες σε αίμα, και λέμε τα νούμερα γιατί ουσιαστικά δείχνουν την πραγματικότητα και το μέγεθος των αναγκών της χώρας μας σε αίμα.

Από αυτά ήταν 18.000 μονάδες περισσότερες από το 2022, και 30.000 μονάδες περισσότερο εθελοντικό αίμα από το 2022 και 18 χιλιάδες φίλοι και συγγενείς των ανθρώπων που είχαν να δώσουν αίμα δεν χρειάστηκε να τους χρησιμοποιήσουμε.

  • Πριν από την πανδημία το ποσοστό του εθελοντικού αίματος στη χώρα μας ήταν 60%, τώρα ξεπεράσαμε το 68% και έχει πέσει και πολύ ο μέσος όρος ηλικίας των εθελοντών.

Να επισημάνουμε ότι οι χώρες της Μεσογείου έχουν το πολύ μεγάλο πρόβλημα που βεβαίως οφείλουμε σαν κοινωνία να αντιμετωπίσουμε, της ασθένειας της μεσογειακής αναιμίας.

  • Η χώρα μας, από τις 550.000 μονάδες αίματος που συγκεντρώνει, οι 100.000 πηγαίνουν ανελαστικά στους ανθρώπους με μεσογειακή αναιμία.
  • Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις πρώτες πέντε – έξι χώρες στον κόσμο, με κριτήριο την μεγαλύτερη συγκέντρωση αίματος ανά μονάδα πληθυσμού.

Παρόλα αυτά, δεν έχουμε καταφέρει να δώσουμε μια σωστή και μόνιμη λύση στο πρόβλημα της έλλειψης αίματος γιατί έχουμε τον αιμοδότη της μιας φοράς.

Ο κάθε αιμοδότης μας δίνει κατά μέσον όρο το χρόνο 1,3 μονάδες αίματος.

  • Οι άντρες μπορούν να δίνουν μέχρι τέσσερις φορές τον χρόνο, οι γυναίκες μέχρι τρεις φορές τον χρόνο και εμείς δίνουμε μόλις 1,3 φορές.
  • Στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας λέμε τουλάχιστον ας δίνουμε από δύο φορές όλοι, αλλά σταθερά.

Ενόψει Πάσχα, υπενθυμίζουμε ότι το πρόβλημα της χώρας μας είναι πως σε περιόδους διακοπών και καλοκαιρινών εορτών πέφτει η εισροή αίματος στο σύστημα.

  • Κατά συνέπεια είναι μια πάρα πολύ καλή περίοδος να συμμετάσχουν όλοι εθελοντικά σε μια αιμοδοσία.

Αιμοδοσίες γίνονται σε όλη την Ελλάδα, ανακοινώνονται συστηματικά από τους χώρους κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τις σελίδες όλων των αιμοδοσιών και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και υπάρχουν και 95 σταθερά σημεία αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα που είναι τοποθετημένα τόσο ωραία γεωγραφικά ώστε να μπορεί ο καθένας να συμμετέχει, αρκεί να είναι υγιής και να έχει περίσσεια καρδιάς.

  • Η διαδικασία είναι απολύτως ασφαλής, είναι αποδεδειγμένα ασφαλείς τόσο οι αιμοδότες όσο και οι ασθενείς που παίρνουν το αίμα, γιατί γίνεται μια φοβερή δουλειά από τους ανθρώπους της αιμοδοσίας.

Στους αιμοδότες δίνεται κι ένα πολύ μικρό δωράκι, με την έννοια της ευγένειας αλλά και της προσέλκυσης, το οποίο τους υπενθυμίζει ότι πρέπει να ξανάρθουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Περισσότερα Εδω