Η πόλη, που χρονολογείται από τον δεύτερο και τρίτο αιώνα, είναι η «παλαιότερη και σημαντικότερη πόλη που βρέθηκε στην ανατολική όχθη του Λούξορ», σύμφωνα με τον Μουσταφά Βαζίρι, προϊστάμενο του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν «έναν αριθμό οικιστικών κτιρίων», καθώς και «δύο πύργους περιστεριών», μια κατασκευή που χρησιμοποιείται για τη στέγαση περιστεριών και έναν «αριθμό μεταλλικών εργαστηρίων», ανέφερε ο Βαζίρι σε δήλωσή του. Μέσα στα εργαστήρια, οι ερευνητές βρήκαν μια συλλογή από αγγεία, εργαλεία και «χάλκινα ρωμαϊκά νομίσματα».

Πρόκειται για ένα σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα στην Αίγυπτο, όπου οι ανασκαφές, συμπεριλαμβανομένης και της δυτικής όχθης του Λούξορ, όπου βρίσκονται η περίφημη Κοιλάδα των Βασιλισσών και η Κοιλάδα των Βασιλέων, αφορούν συνήθως ναούς και τάφους. Τον Απρίλιο του 2021, οι αρχές ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μιας «χαμένης χρυσής πόλης» ηλικίας 3.000 ετών στη δυτική όχθη του Λούξορ, με την αρχαιολογική ομάδα να την αποκαλεί «τη μεγαλύτερη» αρχαία πόλη που έχει αποκαλυφθεί ποτέ στην Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος έχει παρουσιάσει αρκετές σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια. Οι επικριτές λένε ότι ο καταιγισμός ανασκαφών έχει δώσει προτεραιότητα σε ευρήματα που παρουσιάζονται για να τραβήξουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης έναντι της σκληρής ακαδημαϊκής έρευνας.

Ωστόσο, οι ανακαλύψεις αποτέλεσαν βασικό στοιχείο των προσπαθειών της Αιγύπτου να αναζωογονήσει τη ζωτικής σημασίας τουριστική βιομηχανία της μετά από χρόνια πολιτικής αναταραχής, καθώς και μετά την πανδημία της Covid.

Τα σχέδια της κυβέρνησης, το επιστέγασμα των οποίων είναι τα καθυστερημένα από καιρό εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου στους πρόποδες των πυραμίδων της Γκίζας, στοχεύουν να προσελκύσουν 30 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως έως το 2028, από 13 εκατομμύρια πριν από την πανδημία. Η χώρα των 104 εκατομμυρίων κατοίκων υποφέρει από σοβαρή οικονομική κρίση και η τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ και περίπου δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω