Σε ανακοίνωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Λάρισας επισημαίνονται τα εξής:

“Καταγγέλλουμε το όργιο αστυνομικής βίας, καταστολής και συλλήψεων που εκτυλίχθηκε μέσα στο ΑΠΘ, αλλά και στους δρόμους της πόλης. Δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν με πρωτοφανή αγριότητα σε φοιτητές που διαμαρτύρονταν για την παρουσία τους στο χώρο του πανεπιστημίου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό φοιτητών, ένας εκ των οποίων τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από ευθεία βολή χειροβομβίδας κρότου – λάμψης και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Η επιχείρηση καταστολής του αγώνα των φοιτητών είναι συνέχεια της γενικευμένης αστυνομοκρατίας στο ΑΠΘ που είναι σε πλήρη εξέλιξη εδώ και μέρες, με την αναίτια χρήση χημικών και κρότου-λάμψης, την παρουσία ισχυρότατων δυνάμεων της αστυνομίας και της ασφάλειας. Η ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ, με πρόσχημα την «προστασία» των εργασιών για την κατασκευή βιβλιοθήκης εκεί που επί 34 χρόνια φοιτητικές συλλογικότητες στέγαζαν το «Στέκι στο Βιολογικό», επιχειρεί να αποτρέψει την παρουσία εκατοντάδων φοιτητών που διαδηλώνουν για ένα Πανεπιστήμιο χωρίς αστυνομία, με συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

Σκοπός της αυταρχικής επιχείρησης είναι η εμπέδωση ενός κλίματος αστυνομοκρατίας και νομιμοποίησης της καταστολής στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΑΠΘ, τόσο ενόψει της επιχειρούμενης εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας, όσο και ως αναγκαία προϋπόθεση για τη διευκόλυνση της πλήρους επιχειρηματικής δραστηριότητας των πανεπιστημίων, αλλά και ως «πρόβα τζενεράλε» για την γενικότερη όξυνση της καταστολής που θα εξαπολύσει η κυβέρνηση σε όλη την κοινωνία, όσο οι επιπτώσεις από την κρίση, την ακρίβεια και τον πόλεμο θα αρχίζουν να μεγεθύνονται.

Ηχηρό μήνυμα ενάντια στην καταστολή και την πανεπιστημιακή αστυνομία στη Θεσσαλονίκη έστειλαν την ίδια μέρα χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νεολαία και φοιτητές που συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα με αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων και έκαναν πορεία ενάντια στην εγκατάσταση της αστυνομίας εντός του ΑΠΘ που έχει ως αποτέλεσμα συλλήψεις και σοβαρούς τραυματισμούς.

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές και πολίτες που έδωσαν μαζική και άμεση απάντηση το απόγευμα της ίδιας μέρας καταγγέλλοντας αστυνομία, κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας και τον πρύτανη του ΑΠΘ που προσπαθούν με ρεσιτάλ βίας και τρομοκρατίας να σταματήσουν τις αντιδράσεις του φοιτητικού κινήματος και της νεολαίας που παλεύουν ενάντια στα σχέδιά τους να εφαρμόσουν νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στα ΑΕΙ, να διαλύσουν τις φοιτητικές παρατάξεις και το φοιτητικό συνδικαλισμό, να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου με την καθημερινή παρουσία των ΜΑΤ και της Αστυνομίας, αλλά και τους ασφαλίτες που τριγυρνούν καθημερινά εδώ και μήνες με την προστασία τους μεταξύ φοιτητών και εκπαιδευτικών.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης και της αστυνομίας να εκφοβίσουν τους αγωνιστές φοιτητές και τη νεολαία που αντιστέκεται στη βαρβαρότητα που ετοιμάζουν γι’ αυτούς, θα πέσει και πάλι στο κενό. Όπως έγινε και την περσινή άνοιξη, μετά τη βίαιη εκκένωση της πρυτανείας, τις επιθέσεις και τον βασανισμό φοιτητών, όταν χιλιάδες φοιτητές διαδήλωναν για μήνες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Το μήνυμα του φόβου και του τρόμου που εκπέμπει η κυβέρνηση απέναντι σε όποιον αντιδρά στην πολιτική της , δεν αφορά μόνο τους φοιτητές. Προσπαθούν να εμποδίσουν την έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας που αυξάνεται καθημερινά εξαιτίας της φτώχειας, της ακρίβειας, της ανεργίας. Αποτελεί καθήκον όλων μας η συμπαράταξη στο δίκαιο αγώνα των φοιτητών και της νεολαίας, για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της, για να μπουν μπροστά τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας που επιχειρούν να λεηλατήσουν και τα όνειρα και το μέλλον της”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω