Αγιόκαμπο ή Πλαταμώνα; Πλαταμώνα η Αγιόκαμπο; Μια ερώτηση που πολύ συχνά τίθεται μεταξύ οικογενειών, φίλων, συναδέλφων στη Λάρισα και που πολλές φορές μένει αναπάντητη, καθώς για κάποιους το δίλημμα είναι έντονο και η απόφαση δύσκολη.

Ωστόσο, οι διαφορές είναι διακριτές: Ο Αγιόκαμπος (παράλια Νομού Λάρισας) μεταφράζεται ως επιλογή, σε μια συνέχεια από τη ζωή στη Λάρισα, σε πιο ήρεμους και χαλαρούς ρυθμούς (γι αυτό συνδέεται έντονα με τις οικογενειακές διακοπές), στο «ζην» πιο εναλλακτικά αν το θες, και φυσικά στο  «ταξιδεύειν» νοητά ή κυριολεκτικά στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου! Από την άλλη, ο Πλαταμώνας (παράλια Νομού Πιερίας) έχει συνδεθεί με μια πιο έντονη σε ρυθμούς ζωή, αποτελεί μια μικρή αναπαραγωγή του τρόπου ζωής στη Λάρισα, με μια «essence» σαφώς πιο κοσμική, συνεχίζοντας την πολυπόθητη για πολλούς «passerella» των καφέ της Λάρισας. Η στάση ζωής κάποιων Λαρισαίων «to see and to be seen», στον Πλαταμώνα κατέχει κεντρική θέση ως επιλογή διακοπών. Φυσικά, είτε επιλέξουμε την ηρεμία του Αγιοκάμπου, είτε την έντονη ζωή του Πλαταμώνα, πάντα μπορεί να βρεθεί και η αντίθετη επιλογή και στις δύο περιοχές.

Loving Αγιόκαμπος

Η παραλία της Μπούκας

Βουνό και θάλασσα, παρθένες παραλίες για τους λάτρεις του φυσικού τοπίου αλλά και οργανωμένα «beachbars», παραλίες με άμμο, βότσαλο αλλά και βραχάκια, παραλίες οικογενειακές, παραλίες της παρέας και παραλίες κοσμικές, παραλίες ερημικές, καλά κρυμμένες και ενίοτε δύσβατες αλλά και παραλίες εύκολα προσβάσιμες, διαθέσιμες σε όλους τους επισκέπτες με την πρώτη άφιξη στον παραλιακό δρόμο: η γαλήνη του φυσικού τοπίου και ο εναλλακτικός τουρισμός στο μεγαλείο τους! Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά συνθέτουν την ακτογραμμή των 45 χιλιομέτρων στα παράλια του Νομού Λάρισας, τα οποία είναι μεν τουριστικά ανεπτυγμένα αλλά τόσο, όσο…

Και είναι αυτό το «τόσο όσο» τελικά, που ωθεί τους Λαρισαίους να κάνουν έστω και μια βουτιά την περίοδο του καλοκαιριού σε αυτά τα παράλια ως «must»! To «τόσο» αφορά τη συνεχώς βελτιούμενη οργάνωση της περιοχής σε επίπεδο υποδομών (ξενοδοχεία, καταλύματα, ταβέρνες, καφέ, «beachbars»), σε βαθμό που σου επιτρέπεται να συνδυάσεις την απόλαυση, μέσα από μια πρακτικότητα, με αρκετά οικονομικό τρόπο, κατά γενική ομολογία. Ωστόσο, αυτή η τουριστική οργάνωση φτάνει ως το σημείο εκείνο που διασφαλίζει την αυθεντικότητα που αποπνέει ο τόπος, και το φυσικό κάλλος που ξεχειλίζει από κάθε σημείο της περιοχής! Έτσι κάπως, εξηγείται και το «όσο» χρειάζεται!

Ο Ρακοπόταμος

Απαριθμώντας τις παραλίες της ακτογραμμής των 45 χιλιομέτρων, κάθε άλλο παρά λίγες είναι (για την ακρίβεια 26), αρκετές όμως παραμένουν άγνωστες  σε πολλούς από εμάς. Ξεκινώντας από τη νοτιότερη παραλία του Δήμου Αγιάς τον «Ασπρόβραχο», που βρίσκεται στα όρια της ΠΕ Λάρισας με τη Μαγνησία, ακολουθούν η παραλία «Μύλος Γλυμμένη ή Μεταλλείο», η οποία έχει ιστορική φόρτιση: σε αυτή,λέγεται ότι κερδήθηκε η μάχη της Σαλαμίνας. Ακριβώς δίπλα συναντάμε την παραλία των χρωμάτων, στην οποία η άμμος μας «ξεγελάει» με τα διάφορα χρώματα μέσα από τα οποία  παρουσιάζεται. Η συνέχεια είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Ο ρακοπόταμος, με τις τρεις παραλίες που διαθέτει ανήκει δίκαια σε μια από τις πιο ωραίες παραλίες της περιοχής, συνδυάζοντας πράσινο, γαλαζοπράσινα νερά και ψιλή άμμο! Η ακτή Παπακώστα ακολουθεί, γνωστή ως «βασιλική» παραλία, ενώ στο Πολυδένδρι βρίσκεται και η παραλία Πολυδενδρίου. Είναι η πρώτη παραλία που συναντάει κάποιος, πηγαίνοντας από Αγιόκαμπο προς Ρακοπόταμο.

Το Πολυδένδρι

Ακολουθούν οι γνωστές σε όλους μας παραλίες του Αγιοκάμπου, της Σωτηρίτσας και της Βελίκας,με βότσαλο και άμμο, οι οποίες συνιστούν τη 2η  σε μήκος ευθεία παραλία στην Ελλάδα! Καθεμία από αυτές, αλλά και συνδυαστικά χαρακτηρίζονται από αντιθέσεις και συνθέσεις: το σύγχρονο με το παραδοσιακό, οι οικογενειακές παραλίες και οι πιο κοσμικές, τα ήρεμα καφέ και τα πολύβουα beachbars δένουν αρμονικά στην περιοχή, «απαντώντας» σε όλες τις απαιτήσεις!

Στη συνέχεια, στον δρόμο για Παλιουριά, η πλέον κοσμοπολίτικη παραλία της περιοχής, η παραλία βραχάκια, με άμμο και βότσαλο, τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από οποιονδήποτε εξωτικό προορισμό! Ακολουθεί η παραλία Καστριά, μια ήσυχη οικογενειακή παραλία, ιδανική για οικογένειες, ενώ στη συνέχεια συναντάμε την παραλία Λουτρό – Κάβου Δερματά, μια παραλία που θυμίζει νησί, ιδανική για όσους αγαπούν το ψαροντούφεκο. Ακολουθεί η παραλία των 2 χιλιομέτρων της Παλιουριάς, με λίγη άμμο και βότσαλο, και με φυσική σκίαση από τα πολλά πλατάνια που διαθέτει και αμέσως μετά οι 3 γραφικές παραλίες της Κουτσουπιάς με ψιλή άμμο και βότσαλο. Η περιοχή, προσφέρεται και για καλό φαγητό, καθώς διαθέτει αρκετές παραδοσιακές ψαροταβέρνες. Στη συνέχεια συναντάμε την παραλία του οικισμού Κόκκινο Νερό, ενώ η παραλία Τσιλιγιώργης αμέσως μετά, προκρίνεται για κολυμβητές που αγαπούν τις μοναχικές παραλίες. Η επόμενη παραλία, η Πλατιά Άμμος, εκτείνεται σε έκταση 1 χιλιομέτρου, διαθέτει φυσική σκίαση από πλατάνια και αποτελεί αναμφίβολα, έναν από τους ωραιότερους κόλπους της περιοχής. Η παραλία Καλύβι, προτείνεται για τους  λάτρεις του ψαροντούφεκου, ως αντισυμβατική και μοναχική, ενώ η παραλία Πηγάδι, αποτελεί έναν μαγευτικό, μοναχικό ορμίσκο, με διάφανα νερά, πλατάνια, και μικρό βότσαλο. Η μικρή, σαν ιδιωτική σχεδόν, παραλία Παναγιά ακολουθεί, λίγο πριν φτάσουμε στην παραλία του Στομίου – δηλαδή στο «στόμα του ποταμού», γνωστή στα τούρκικα ως Τσάγεζι. Πρόκειται για μια παραλία, ιδιαίτερα πλατιά σε πλάτος με ψιλή άμμο, που χωρίζεται από τον οικισμό με τα φιορδ που δημιουργεί ο Πηνειός ποταμός. Ακολουθεί η παραλία Αλεξαντρινή, μια παραλία με χρυσή άμμο, μήκους 2 χλμ, την οποία τη συναντάμε μεταξύ θάλασσας και Πηνειού ποταμού, δίπλα ακριβώς στις εκβολές του Πηνειού. Στο τέλος της ακτογραμμής, η παραλία Στρίντζος, ξεπροβάλλει ως ένας υδροβιότοπος μέσα στο Δέλτα του Πηνειού: μια παραλία βγαλμένη θα έλεγε κανείς από άλλη εποχή, που απευθύνεται κυρίως σε όσους είναι λάτρεις της φύσης και των εξερευνήσεων.

Το φυσικό κάλλος δεν περιορίζεται κατά μήκος της ακτογραμμής, αλλά εκτείνεται και στο βουνό που δεσπόζει περήφανο στη ράχη αυτής, στο οποίο συναντάμε διάσπαρτα χωριά, άλλα πιο γραφικά, άλλα πιο τουριστικά, άλλα σχεδόν ερημωμένα, όμως όλα  είναι απαράμιλλης ομορφιάς! Η Μελίβοια (ή Αθανάτη όπως την ξέρουν οι ντόπιοι) γνωστή και για την ετήσια γιορτή κάστανου που έχει γίνει θεσμός, η Σωτηρίτσα (ή Κάπιστα) ένα χωριό που μετά βίας προσπαθεί να μείνει ζωντανό στον χρόνο, αλλά αξίζει την προσοχή μας, καθώς προσφέρεται για καλό φαγητό με τις 2 παραδοσιακές ταβέρνες που διαθέτει.

Η Μελιβοία

Επίσης, για τους λάτρεις της περιπέτειας και της πεζοπορίας, από το κέντρο του χωριού, ακολουθώντας την ειδική σήμανση, περνώντας και από την περιοχή «Βλαχάδικα», θα ανακαλύψετε ένα όμορφο μονοπάτι, με άγρια φυσική ομορφιά, το οποίο στο τέλος του θα σας αποζημιώσει! Η «Ιθάκη» σας σε αυτή τη διαδρομή, θα είναι ένας όμορφος, άγνωστος στους περισσότερους από εμάς καταρράκτης! Φυσικά, από τις ορεινές ομορφιές της περιοχής δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε  τα χωριά Σκλήθρο, Πολυδένδρι, Σκήτη και Καρίτσα.

Παραλία στο Σκλήθρο

Στο Σκλήθρο, αγαπημένο προορισμό κάθεφυσιολάτρη, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη φύση στα καλύτερά της, με κύριο χαρακτηριστικό τις πολυάριθμες πηγές – βρύσες (Τρανή Βρύση, Καρδάρα, Συκιά και Μπουρμπουλήθρα).Το Πολυδένδρι, αποτελεί επίσης μια πολύ καλή επιλογή για τους λάτρεις της πεζοπορίας, καθώς εκεί συναντάμε το πρώην βασιλικό κτήμα το οποίο διαθέτει σηματοδοτημένο μονοπάτι και το μεγάλο δάσος του Πολυδενδρίου, με πλούσια πανίδα και χλωρίδα.

Η λίμνη της Σκήτης

Η Σκήτη βρίσκεται κρυμμένη στη νότια πλευρά του Κισσάβου, είναι ένα χωριό με μακρά ιστορία, και ως ένα καταπράσινο καταφύγιο της φύσης, καλεί τους επισκέπτες της να βρουν ηρεμία και γαλήνη. Η Καρίτσα αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν να έχουν μια πανοραμική θέα του Αιγαίου, ενώ στην γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά φυσικά μονοπάτια προς εξερεύνηση της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας. Φυσικά μεταξύ των παραπάνω, δεν ξεχνάμε το γραφικό Μεταξοχώρι, το χωριό των καλλιτεχνών, στο οποίο οι Μονές και τα Παλαιά Αρχοντικά αξίζουν την προσοχή μας. Πρόκειται σίγουρα για μια ανάσα δροσιάς, μόλις 36 χλμ. από τη Λάρισα.

Η πλατεία του Μεταξοχωρίου

Η οδική, ορεινή διασύνδεση αυτών των χωριών προσφέρει ομοίως πολλές συγκινήσεις!  Με θέα το απέραντο Αιγαίο σε κάθε στροφή, η ομορφιά είναι ενίοτε, σχεδόν αποστομωτική, καθώς η γαλήνη του φυσικού τοπίου, ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση μεταμορφώνεται σε άγρια ομορφιά ενός ανεπιτήδευτου, αυθεντικού τόπου, που «περιμένει» να ανακαλυφθεί από τους επισκέπτες και που όμως παράλληλα απαιτεί τον σεβασμό τους!  Η φύση στην πληρότητά της, χωρίς καμία αμφιβολία… Στα «défauts» της διαδρομής από Λάρισα προς Αγιόκαμπο, η επικινδυνότητα του δρόμου που χρήζει αναμφισβήτητα βελτιώσεων!

Είστε λάτρεις του αθλητισμού, του εναλλακτικού τουρισμού, της περιπέτειας; Τότε η περιοχή σίγουρα θα σας αποζημιώσει! Κάθε χρόνο ο Δήμος Αγιάς διοργανώνει πλήθος δραστηριοτήτων: πεζοπορία σε μονοπάτια που ξεκινούν από τα ορεινά χωριά και φθάνουν μέχρι τα παράλια, «canoë kayak», εκδρομές με φουσκωτό σκάφος, στις οποίες ο επισκέπτης έχοντας ως σημείο εκκίνησης την παραλία της Βελίκας, θα ανακαλύψει όλες τις παραλίες (προσβάσιμες και μη) κατά μήκος της ακτογραμμής προς το νότο, φτάνοντας ως τις παραλίες του Πηλίου, στον Νομό Μαγνησίας.

 Όμως και ο Πολιτισμός δίνει ηχηρό παρόν κάθε καλοκαίρι στα παράλια του Νομού με ένα σύνολο εκδηλώσεων που ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις: πανηγύρια, μουσικές βραδιές, ποιητικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, κινηματογραφικές προβολές σε διάφορους, ιδιαίτερους και κατάλληλα οργανωμένους χώρους της περιοχής: στο θέατρο της θάλασσας «Βελίκα»,στο Λιμάνι του Αγιοκάμπου, στο θεατράκι του Σκλήθρου, στην κεντρική πλατεία της Μελιβοίας, στον Πολιτιστικό χώρο «Χρυσαλλίδα» στο Μεταξοχώρι Αγιάς, και φυσικά στο κάστρο της Βελίκας: πρόκειται για ένα βυζαντινό κάστρο του Νομού Λάρισας, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή λόφου, στο βόρειο τμήμα στης παραλίας Βελίκας, και στο οποίο, αν είστε τυχεροί μπορείτε να απολαύσετε το αυγουστιάτικο φεγγάρι, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται από τον Δήμο!

Από τη λίστα των επιλογών μας, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι καθιερωμένες πια γιορτές των καρπών της φύσης που παράγει ο τόπος. Αν θέλετε να γευθείτε ποιοτικούς καρπούς, απευθείας από την παραγωγή στην κατανάλωση, συμμετέχοντας παράλληλα σε ένα σύνολο αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων που διοργανώνονται στο πλαίσιο των εορτασμών, σας προτείνουμε: τη γιορτή μήλου, μια επταήμερη γιορτή, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο κέντρο της Αγιάς, από αρχές Σεπτεμβρίου έως τέλη Αυγούστου, τη γιορτή κερασιού, η οποία από το 1985 λαμβάνει χώρα στο Μεταξοχώρι Αγιάς, εντός Ιουνίου. Φυσικά, οι λάτρεις των καστάνων, δεν πρέπει να χάσουν τη γιορτή καστάνου που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Μελιβοία, εντός Οκτωβρίου: στη συγκεκριμένη γιορτή, το πλέον δυναμικό προϊόν της περιοχής και τα παράγωγά του, έχουν την τιμητική τους!

Η δυναμική της περιοχής για το μέλλον, ανήκει επίσης στα «plus»…Η σύνδεση της περιοχής με τα παράλια του Νομού Μαγνησίας, είναι ένα έργο που έχει ήδη ξεκινήσει και πολύ σύντομα θα δώσει νέα εικόνα και προοπτική στην περιοχή. Πρόκειται για μια παραλιακή διαδρομή 12 χιλιομέτρων, με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, η οποία θα συνδέσει τον Ρακοπόταμο με το Κεραμίδι. Φυσικά, μένει πάντα ανοικτή η προοπτική της σύνδεσης του γραφικού λιμανιού του Αγιοκάμπου με τη Χαλκιδική, η οποία τις «κρυσταλλοποιημένες» μέρες του καλοκαιριού, μας δίνει την αίσθηση ότι είναι σχεδόν δίπλα μας…Η σύνδεση με τη Χαλκιδική είναι μια πρόταση που για πολλά χρόνια είναι «στο τραπέζι των συζητήσεων» αλλά δεν έχει πάρει σάρκα και οστά μέχρι σήμερα…Παραμένει όμως υπαρκτή ιδέα, που προσθέτει στη δυναμική της περιοχής και πολύ θα θέλαμε να γίνει πραγματικότητα!

Είναι όλοι αυτοί οι λόγοι ικανοί να μας οδηγήσουν και φέτος το καλοκαίρι, όπως και κάθε καλοκαίρι στα παράλια του Νομού Λάρισας; Για κάποιους ναι, για κάποιους όχι. Το σίγουρο όμως είναι ότι αυτοί οι λόγοι είναι ικανοί να μας ωθήσουν να επαναξιολογήσουμε και να ανακαλύψουμε εκ νέου τα παράλια του Νομού Λάρισας, τα οποία στη συνείδηση όλων περιορίζονται την ακτογραμμή Αγιόκαμπος – Σωτηρίτσα- Βελίκα, και χάριν συντομίας αποκαλούνται από τους περισσότερους ή Αγιόκαμπος, ή Σωτηρίτσα ή Βελίκα… Πρόκειται για όμορφες παραλίες μεν, αλλά αποτελούν ένα πολύ μικρό δείγμα από τις άπειρες επιλογές που προσφέρει η περιοχή και που περιμένει να την ανακαλύψουμε από άκρη σε άκρη!

Loving Πλαταμώνας

Επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα ακτογραμμή 45 χιλιομέτρων είναι αυτή του Ν. Πιερίας, έχοντας ως «σήμα κατατεθέν» για τους Λαρισαίους την παραλία του Πλαταμώνα. Συναντάμε και σε αυτήν την ακτογραμμή, τον συνδυασμό βουνό και θάλασσα, με παραλίες που «ξεδιπλώνονται» στη σκιά των ψηλών κορυφών του Ολύμπου:  η έντονη βλάστηση των γύρω περιοχών, τα ορεινά γραφικά χωριά, οι διάσπαρτοι παραδοσιακοί οικισμοί, οι πολυτελείς τουριστικές υποδομές, οι οργανωμένες και ιδιαίτερα τουριστικές παραλίες συνθέτουν το τοπίο της ακτογραμμής. Στα συν της περιοχής είναι η εύκολη, γρήγορη και ασφαλής πρόσβαση από τη Λάρισα προς τον Πλαταμώνα και τα παράλια του Νομού Πιερίας, λόγω του νέου αυτοκινητόδρομου – πλην όμως – όχι και η πιο οικονομική.

Οι πολυάριθμες παραλίες της ακτογραμμής της Πιερίας, ομολογουμένως είναι ιδιαίτερα οικείες, χρόνια τώρα στους Λαρισαίους. Ξεκινώντας από τον Βορρά, η παραλία της Κατερίνης συγκεντρώνει ιδιαίτερη κίνηση μέρα και νύχτα. Νοτιότερα, συναντάμε την Πλάκα Λιτοχώρου, μια παραλία αρκετών χιλιομέτρων, μεγάλη σε πλάτος, με άμμο και βότσαλο. Η περιοχή προσφέρει πολλές επιλογές για φαγητό και ποτό για όλες τις προτιμήσεις, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο που λειτουργεί στην περιοχή. Πολυτελή διαμονή, αλλά και φιλόξενα καταλύματα, θα βρείτε και στον κοντινό οικισμό της Λεπτοκαρυάς. Η παραλία της Λεπτοκαρυάς με βότσαλο με σχετικά ρηχά νερά, οι πολλές επιλογές για παραδοσιακό και πιο «gourmet» φαγητό, οι ανέμελοι περίπατοι στο δημοτικό πάρκο, είναι σίγουρα στα plus του οικισμού, ο οποίος κάθε χρόνο δέχεται τουρίστες από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Ακολουθεί μια από τις ωραιότερες αναμφισβήτητα παραλίες της ακτογραμμής, η παραλία του Παντελεήμονα η οποία ξεδιπλώνεται στη σκιά του κάστρου του Πλαταμώνα. Μεγάλο μήκος, κρυστάλλινα νερά, άμμος και βότσαλα είναι τα κύρια στοιχεία της, δίνοντας τη δυνατότητα για περισσότερη ηρεμία και χαλάρωση στο βόρειο άκρο της και επιλογή για πιο έντονη ζωή και διασκέδαση στο νότιο, με τα πολυάριθμα «beach bars» και ταβέρνες. Αν είστε λάτρεις του camping, o οικισμός του Παντελεήμονα είναι σίγουρα η πλέον κατάλληλη επιλογή για εσάς!

Στη συνέχεια, ακολουθώντας κάποιος τις παλιές γραμμές του τρένου,  μπορεί περπατώντας εύκολα να φτάσει στην επόμενη παραλία, την παραλία του Πλαταμώνα. Ο οικισμός του Πλαταμώνα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 ως ένα μικρό ψαροχώρι και έχει  καταστεί ένα πολυπολιτισμικό θέρετρο, με εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό, προσφέροντας πολυτελή διαμονή αλλά και πιο προσιτές επιλογές, με έντονη νυχτερινή ζωή και με άπειρες επιλογές για φαγητό, ικανοποιώντας σίγουρα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους! Ο οικισμός του Πλαταμώνα είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις διακοπές μεγάλης μερίδας Λαρισαίων, καθώς περίπου 10.000 Λαρισαίοι και πλέον διατηρούν τις εξοχικές του κατοικίες στην περιοχή εδώ και χρόνια. Εύλογα λοιπόν δικαιολογείται το χρόνιο αίτημα πολλών εξ αυτών, να ενταχθεί ο Πλαταμώνας στον Νομό Λάρισας!

Ο κοσμικός Πλαταμώνας

Συνδυαστικά με τις υπέροχες παραλίες, αγέρωχος και σχεδόν ως ένας «προστάτης» της ακτογραμμής στέκει ο Όλυμπος, στις παρυφές του οποίου συναντάμε ορεινά χωριά και οικισμούς εξαιρετικής ομορφιάς, που οι Λαρισαίοι αγαπούν να επισκέπτονται. Σε υψόμετρο 500μ. η Ραψάνη είναι φημισμένος τόπος παραθερισμού για τους Λαρισαίους λόγω του καλού της κλίματος. Ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να γευθούν το καλό κρασί και το καλό τσίπουρο της περιοχής και να περιηγηθούν ανάμεσα στις πολλές πηγές του Ολύμπου, που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε γειτονιά! Την Αιγάνη τη συναντάμε σε υψόμετρο 250μ, στα όρια Θεσσαλίας και Μακεδονίας και αποτελεί μια καλή επιλογή διαμονής για όσους θέλουν να συνδυάσουν την ήρεμη διαμονή με όλες τις ανέσεις και τον κοσμοπολιτισμό που προσφέρει η ακτογραμμή της Πιερίας.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας

Ο νέος και παλαιός Παντελεήμονας δεν θα μπορούσαν σαφώς να λείπουν από τις επιλογές όσων θα βρεθούν στον Πλαταμώνα ή στα πέριξ. Ο νέος Παντελεήμονας, κτισμένος στους πρόποδες του Ολύμπου διαθέτει πυκνή βλάστηση από οξιές και καστανιές που συνθέτουν ένα τοπίο μαγικό, κάθε εποχή του χρόνου! Ο Παλαιός Παντελεημόνας, είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός, ανακαινισμένος με απόλυτη καλαισθησία τις τελευταίες δεκαετίες. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν ποιοτικό, παραδοσιακό φαγητό, με θέα το απέραντο γαλάζιο του Θερμαϊκού!

Το αρχαίο θέατρο του Δίου

Ωστόσο, πέραν του κοσμοπολιτισμού, της πολυπολιτισμικότητας και της έντονης νυχτερινής ζωής που χαρακτηρίζουν τα παράλια του Ν. Πιερίας, τόσο ο Πλαταμώνας, όσο και οι γύρω περιοχές καθόλου δεν υστερούν σε επιλογές ποιοτικής ψυχαγωγίας. Ιδιαίτερης σημασίας και αξίας είναι το Φεστιβάλ Ολύμπου, το οποίο από το 1972 έως σήμερα διοργανώνεται κάθε χρόνο και έχει πλέον αναδειχθεί σε κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Πιερίας και ευρύτερα της Μακεδονίας και Θεσσαλίας με πανελλήνια εμβέλεια και διεθνή προοπτική. Οι εκδηλώσεις του πραγματοποιούνται σε μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας χώρους, όπως είναι το Αρχαίο Θέατρο Δίου, το Κάστρο Πλαταμώνα, ο Βυζαντινός Ναός της Παναγίας στην Κονταριώτισσα, το αρχαιολογικό πάρκο Λείβηθρα, το αμφιθέατρο στο Πάρκο Λιτοχώρου.  

Το επιβλητικό Κάστρο του Πλαταμώνα

Στη διάρκεια της μακρόχρονης και συνεχούς λειτουργίας του Φεστιβάλ έχουν φιλοξενηθεί πολλοί καλλιτέχνες διεθνούς φήμης (Milva, Νάνα Μούσχουρη, Γκόραν Μπρέγκοβιτς, Σεζάρια Εβόρα, Λουθ Κασάλ), καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες (Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Μαρινέλλα, Μάριος Φραγκούλης, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Μαρία Φαραντούρη), διάφορες εικαστικές εκδηλώσεις (εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικών κοστουμιών, ψηφιδωτών), καθώς και καταξιωμένα θεατρικά σχήματα (π.χ. Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.). Σε συνέχεια λοιπόν αυτής της μακράς πολιτιστικής παράδοσης, που κάθε χρόνο αναβαθμίζει πολιτιστικά και αισθητικά την περιοχή από αρχές Ιουλίου έως τέλος Αυγούστου, αναμένουμε και φέτος με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το 51ο Φεστιβάλ Ολύμπου.

Η Βίλα Μοσκώφ

Από τα στολίδια του Πλαταμώνα δεν θα μπορούσε φυσικά να απουσιάζει η βίλα Μοσκώφ. Το εμβληματικό, ιστορικό κτίριο, χρονολογείται από το 1930, είναι τοποθετημένο στη σκιά του κάστρου του Πλαταμώνα, και χτισμένο κυριολεκτικά «πάνω στο κύμα». Σε αυτό το ιστορικό κτίριο συνέγραψε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του, ο ποιητής και ιστορικός Κωστής Μοσκώφ, γιος του εύπορου καπνέμπορου από τη Θεσσαλονίκη, Ηρακλή Μοσκώφ. Τα τελευταία χρόνια, ανήκει στην ιδιοκτησία του Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Θεόδωρου Φέσσα και του Προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Γιώργου Κωνσταντόπουλου. Η ιστορική βίλα, στη νέα της μορφή, είναι διαθέσιμη στο κοινό για ενοικίαση των χώρων της, κάτι που για όσους το επιχειρήσουν, θα αποτελέσει σίγουρα μοναδική εμπειρία!

Το βασικό ερώτημα για όλους εμάς που αγαπάμε να πηγαίνουμε τα καλοκαίρια μας στον Πλαταμώνα, είναι αν υπάρχει δυναμική εξέλιξης σε μια περιοχή που φαίνεται να έχει αγγίξει το peak, στην αξιοποίηση των δυνατότητων της. Τα δείγματα ευτυχώς είναι θετικά: Η πιθανότητα πεζοδρόμησης του παραλιακού δρόμου και η παράλληλη μετατροπή του παλιού σιδηρόδρομου σε κεντρικό δρόμο, με θέσεις parking, αίτημα ετών για πολλούς, θα δώσει νέα πνοή στον παραλιακό δρόμο και θα οδηγήσει σε βέβαιη αναβάθμιση τον Πλαταμώνα. Συνδυαστικά, η αναμόρφωση της παραλιακής του ζώνης, από την είσοδο του λιμανιού του Πλαταμώνα, έως τον Φλοίσβο, μέσα από την επέκταση της παραλίας, αποκαλείται από κάποιους – και ίσως να είναι- μια μικρή «κοσμογονία»: η ολοκλήρωση του έργου είναι βέβαιο ότι θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και την εμπειρία της επίσκεψης των τουριστών.

Για ποιον λόγο τελικά, οι Λαρισαίοι επιλέγουν τον Πλαταμώνα, διατηρώντας πολλοί από αυτούς μια σχέση σχεδόν ερωτική μαζί του; Η απάντηση ίσως να μην υπάρχει. Υποθέτουμε, ότι ίσως η απάντηση να είναι κρυμμένη στην ίδια την αντίφαση που γεννάει η περιοχή του Πλαταμώνα: Η πολυκοσμία, οι ασταμάτητες ροές των αυτοκινήτων και οι πολύβουοι δρόμοι του Σαββατοκύριακου, συνιστούν μια σχεδόν ανυπόφορη κατάσταση για να πάει κάποιος διακοπές. Την ίδια στιγμή, η συνεχής έκθεση σε αυτή, φτάνει να γίνει εθιστική στους επισκέπτες της, σε βαθμό που όλοι έχουν την ανάγκη να επιστρέψουν τον «τόπο του εγκλήματος», ως «συνήθεις ύποπτοι».

Εντέλει, Αγιόκαμπος ή Πλαταμώνας; Πλαταμώνας ή Αγιόκαμπος; Απ’ότι φαίνεται το ερώτημα θα παραμείνει ένα ερώτημα δύσκολο να απαντηθεί. Το βέβαιο είναι ότι, ό,τι και να επιλέξουμε και οι δύο περιοχές κρύβουν και θα κρύβουν πολλές συγκινήσεις για όλους εμάς τους Λαρισαίους, που αγαπάμε να περνάμε μέρος των διακοπών μας στα παράλια του Ν. Λάρισας και Πιερίας.

Κατερίνα Δημηνίκου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω