Από χθες το βράδυ έχει αρχίσει η παραλαβή των self test σε φαρμακεία της Λάρισας, χωρίς όμως να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες σε όλα τα φαρμακεία μέχρι στιγμής.

Τα φαρμακεία της πόλης παραλαμβάνουν σε πρώτο στάδιο 3 kit των 25 test, ενώ από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανατροφοδοτούνται συνεχώς ώστε να διαθέτουν μόνιμα 250 self test.

Διευκρινίζεται ότι η πρώτη παρτίδα αφορά μόνο σε μαθητές Λυκείου και σε καθηγητές, που συνολικά αγγίζουν τις 380 χιλιάδες, των οποίων τα ΑΜΚΑ έχουν ξεκλειδώσει αυτόματα από τη σύστημα στη σχετική πλατφόρμα, η όποια είναι ήδη σε λειτουργία.

Οι Λαρισαίοι ήδη από το πρωί έχουν ξεκινήσει να προμηθεύονται test από τα φαρμακεία του κέντρου, δίνοντας στον φαρμακοποιό το ΑΜΚΑ τους, ο οποίος εν συνεχεία ελέγχει στην πλατφόρμα τη διαθεσιμότητα του ΑΜΚΑ και το παραδίδει στους δικαιούχους μαζί με τις οδηγίες για τη σωστή ρινική λήψη του δείγματος. Τα test γίνονται αποκλειστικά στις κατοικίες των δικαιούχων και όχι στα φαρμακεία, από την Κυριακή το βράδυ μέχρι τη Δευτέρα το πρωί και για τους μαθητές είναι απαραίτητη η δήλωση του αποτελέσματος του self-test στην ίδια πλατφόρμα.

Η όλη διαδικασία έχει δημιουργήσει αναστάτωση στον κλάδο των φαρμακοποιών, οι οποίοι αναγκάζονται να εξατομικεύσουν τα self test με τις γραπτές οδηγίες σε μεμονωμένα σακουλάκια οι ίδιοι, καθώς η πρώτη τουλάχιστον παρτίδα αφορά σε συσκευασία που περιλαμβάνει 25 test.

«Τα self test εστάλησαν σε kit των 25 test» εξηγεί στο onlarissa.gr η φαρμακοποιός Στέλλα Κίττα «αυτό σημαίνει ότι ο φαρμακοποιός θα πρέπει να διαθέσει  χρόνο από τη δουλειά του για να ετοιμάσει τις ατομικές συσκευασίες ενώ ταυτόχρονα επωμίζεται τη διαχείριση της πλατφόρμας και την εξυπηρέτηση του δικαιούχου εντός του φαρμακείου. Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαταράξει τη ροή εξυπηρέτησης προς τους πελάτες. Ειδικά από την επόμενη εβδομάδα προετοιμαζόμαστε για τεράστια συμφόρηση στους επαγγελματικούς μας χώρους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι όλα τα φαρμακεία μεγάλες εταιρίες με πολύ προσωπικό που θα μπορέσουν να απορροφήσουν τον όγκο που θα δημιουργηθεί· υπάρχουν και τα φαρμακεία του ενός ατόμου, που θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να εξυπηρετήσουν το κοινό. Και ενώ πρόκειται για μια διαδικασία χρονοβόρα και κοστοβόρα σε εργατοώρες και αναλώσιμα για τους φαρμακοποιούς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη έστω για μια συμβολική αμοιβή από το Κράτος, όπως γίνεται για παράδειγμα στην Αγγλία όπου προβλέπονται ειδικές αμοιβές από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα, δεν έχει δοθεί καμία οδηγία σχετικά με το που και πως θα πετάξει κάποιος τo χρησιμοποιημένο και θετικό test covid, το οποίο αποτελεί ιατρικό απόβλητο, ώστε να μην επιβαρυνθεί το υγειονομικό φορτίο. Σαφώς και έπρεπε να ξεκινήσει η χρήση των self test, σαφώς και οι φαρμακοποιοί  θα εξυπηρετήσουμε το κοινό, αλλά το θέμα έχει πολλές παραμέτρους. Θα πρέπει να γίνει ουσιαστική και ειλικρινής συζήτηση μεταξύ της πολιτείας και των φαρμακοποιών με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την προαγωγή της δημόσιας υγείας».

Τις δικές του ανησυχίες για την επιβάρυνση των φαρμακείων μας δηλώνει ο φαρμακοποιός Δημήτρης Παίδης, ο οποίος σήμερα μέχρι τις 11 π.μ. δεν είχε παραλάβει ακόμη τα kit των test στο φαρμακείο του στην Τρίγωνη Πλατεία.

Η φαρμακοποιός Μαρία Κουτσοδόντη παρέλαβε χθες βράδυ και με την βοηθό της ετοίμασαν τις ατομικές συσκευασίες. «Έτυχε να έχουμε διαθέσιμα σακουλάκια και τα ετοιμάσαμε χθες βράδυ, ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε σήμερα. Από νωρίς το πρωί δώσαμε test. Η διαδικασία είναι εύκολη, αλλά για όσους δεν διαθέτουν αναλώσιμα ή βοήθεια μπορεί να γίνει πολύ κουραστική» είπε χαρακτηριστικά.

  

Ε.Μ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω