Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκτίμησης όλων των φακέλων που κατατέθηκαν   στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε Καρδίτσας  για ζημιές που προκλήθηκαν από τον «ΙΑΝΟ» σε έγγειο κεφάλαιο, μηχανολογικό εξοπλισμό, αποθηκευμένα προϊόντα κλπ των καρά κύριο επάγγελμα αγροτών και κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων-επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι , με πρόταση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και απόφαση του Γ.Γ Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστου Τριαντόπουλου (στις 29/10/2020), είχε συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για το παραπάνω εγχείρημα με συντονιστή τον Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας & Εξυπηρέτησης του Πολίτη κ. Νίκο Καραγιάννη.

Η διαδικασία προέβλεπε δημιουργία μικτών επιτροπών ( με μέλη από την Περιφέρεια , τον ΕΛΓΑ και το ΓΕΩΤΕΕ) με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, την κατάθεση αιτήσεων εκ μέρους των αγροτών στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, τη διενέργεια αυτοψιών, την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, την εκτίμηση των φακέλων και την τελική αποστολή τους στο Υπουργείο Οικονομικών

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ( αν λάβουμε υπόψη την πανδημία , τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα που δεν επέτρεπαν τη διενέργεια αυτοψιών στα χωράφια αλλά και τις αντικειμενικές δυσκολίες μιας αυτοψίας) ολοκληρώθηκαν χιλιάδες αυτοψίες, έγινε η προσκόμιση φακέλων από τους αγρότες και ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις των επιτροπών εντός των προθεσμιών που προβλέπει ο νόμος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα δικαιολογητικά δεν απαιτήθηκαν  τιμολόγια αλλά έγιναν δεκτά και προ-τιμολόγια για να μην  επιβαρυνθούν οι αγρότες τον αναλογούντα ΦΠΑ.

 Κατατέθηκαν περισσότεροι από 2000  φάκελοι.

Από αυτούς έχουν ήδη πάρει προκαταβολή 20% οι 350 διακιούχοι  και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να πάρουν και άλλοι 650 περίπου.

Οι υπόλοιποι , με βάση εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, θα πληρωθούν χωρίς προκαταβολή στο ποσοστό που θα αποφασισθεί από το Υπουργείο.

Σε δήλωσή του ο Νίκος Καραγιάννης επεσήμανε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό για την εμπιστοσύνη του και την καθοδήγηση, τον Γ.Γ Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρ. Τριαντόπουλο και τα στελέχη του γραφείου του για την άψογη συνεργασία ,όπως και τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ, τον Πρόεδρο κ. Λυκουρέντζο Ανδρέα και τον Αντιπρόεδρο κ Νίκο Δούκα που απέδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον και τη στήριξη.

Και φυσικά να ευχαριστήσω τα μέλη των επιτροπών, τον Διευθυντή της ΔΑΟΚ κ. Κωστή Δημήτριο, τους υπαλλήλους της ΔΑΟΚ, του ΕΛΓΑ Λάρισας και τα μέλη του ΓΕΩ.ΤΕ.Ε, που επωμίστηκαν ένα δύσκολο έργο και το έφεραν εις πέρας με υπευθυνότητα.

Ένα εγχείρημα τέτοιας έκτασης και δυσκολίας -και μάλιστα πρωτόγνωρο- εμπεριέχει και την πιθανότητα λαθών και παραλείψεων. Η ουσία όμως είναι ότι οι αγρότες μας θα αποζημιωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα για καταστροφές (π.χ έγγειο κεφάλαιο, μηχανολογικό εξοπλισμό) που  αποζημιώνονται για πρώτη φορά.

Τις επόμενες ημέρες θα αποφασισθεί από τον Υπουργό Οικονομικών το τελικό ποσοστό αποζημίωσης  και – με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου- θα ζητηθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να γίνει η εξόφληση των δικαιούχων , στο υπόλοιπο ποσό για όσους πήραν προκαταβολή και στο συν ολικό για όσους δεν πήραν. Θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.»

Περισσότερα Εδω