Πέντε γυναίκες από τη φημισμένη ομάδα ρομποτικής του Αφγανιστάν έφτασαν στο Μεξικό την Τρίτη (23/08), μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Οι πέντε γυναίκες- μαζί με έναν από τους συντρόφους τους- έφτασαν με εμπορική πτήση στο Μεξικό τη Δευτέρα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Μάρθα Ντελγκάδο, υφυπουργός πολυμερών υποθέσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του υπουργείου Εξωτερικών του Μεξικού.

Η αγωνιώδης επιχείρηση εκκένωσης των δυτικών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έχει επιταχυνθεί μετά τη δήλωση των Ταλιμπάν την Τρίτη ότι δεν επιτρέπουν πλέον την εκκένωση των Αφγανών. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι σκοπεύει να τηρήσει την προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των στρατευμάτων από τη χώρα.

Πολλοί από αυτούς που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν ήταν μορφωμένοι άνθρωποι, ιδίως γυναίκες. Την τελευταία φορά που κυβέρνησαν οι Ταλιμπάν, οι γυναίκες απαγορεύτηκε να εργάζονται και να φοιτούν σε σχολεία και πανεπιστήμια.

«Ακολουθώντας την παράδοση της αλληλεγγύης και με τη φεμινιστική εξωτερική πολιτική της μεξικανικής κυβέρνησης, πραγματοποιήσαμε πολλές διπλωματικές προσπάθειες για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές πέρασμα που θα μας επιτρέψει να τις φέρουμε στο Μεξικό», δήλωσε η Ντελγκάδο. «Σας καλωσορίζουμε θερμά στο Μεξικό», πρόσθεσε.

Οι νεαρές γυναίκες, γνωστές με την ονομασία «ονειροπόλες Αφγανές», θα έχουν πρόσβαση σε βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους για 180 ημέρες, με την πιθανή δυνατότητα παράτασης, δήλωσε η υφυπουργός.

Ένα ίδρυμα που εδρεύει στο Μεξικό, το οποίο δεν κατονομάστηκε για λόγους ασφαλείας, προσέφερε διαμονή, φαγητό και βασικές υπηρεσίες χωρίς κόστος για τα μέλη της ομάδας, αναφέρει το CNN.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ και είναι τιμή μας που η κυβέρνηση του Μεξικού μας (…) έσωσε τη ζωή», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου η Φάτιμα Καντεριάν.

«Από εδώ και στο εξής θα έχουμε ευκαιρίες για πολλά περισσότερα επιτεύγματα στη ζωή μας και έτσι θα είμαστε μέρος του αγώνα για μια καλύτερη ζωή», πρόσθεσε. «Παρόλο που είμαστε μακριά από τα σπίτια μας, θα είμαστε πάντα ενωμένες και χάρη στη βοήθειά σας θα το πετύχουμε, σας ευχαριστούμε πολύ, εκτιμούμε πραγματικά που έχουμε όλα μας τα πράγματα εδώ στο Μεξικό μαζί μας».

Αρκετά άλλα μέλη της ομάδας είχαν προηγουμένως μεταφερθεί στο Κατάρ, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας. Η ομάδα έγινε γνωστή το 2017, όταν της αρνήθηκαν δύο φορές την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συμμετάσχουν σε έναν διαγωνισμό ρομποτικής, μέχρι που παρενέβη ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομάδα έλαβε περαιτέρω αναγνώριση για τη δημιουργία αναπνευστήρων από μεταχειρισμένα εξαρτήματα αυτοκινήτων για τη φροντίδα ασθενών με Covid-19.

ΠΗΓΗ: CNN

Περισσότερα Εδω