Δημοπρατείται το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο που αφορά στην κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Π.Ε. Λάρισας, προϋπολογισμού 54.621.226 ευρώ.

Σε δηλώσεις του σήμερα, το πρωί της Πέμπτης στο νέο διοικητήριο της Περιφέρειας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έκανε λόγο για ένα: “έργο που πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και υπολειμμάτων και να αυξήσει το ποσοστό ανακύκλωσης”.

Στοιχεία του έργου

Το έργο αφορά στην κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) για την εξυπηρέτηση της Διαχειριστικής Ενότητας Π.Ε. Λάρισας. Πιο συγκεκριμένα, αφορά στην κατασκευή γραμμής επεξεργασίας αποβλήτων για τα σύμμεικτα ΑΣΑ, την κατασκευή γραμμής επεξεργασίας για τα προδιαλεγμένα οργανικά (ΠOA) και την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών περιβαλλοντικής προστασίας και λειτουργικότητας του έργου.

Στις εγκαταστάσεις της ΜΕΑ θα πραγματοποιείται η υποδοχή και η μηχανική και βιολογική επεξεργασία:

61.479 tn/έτος υπολειπόμενων σύμμεικτα ΑΣΑ των Δήμων της Π.Ε Λάρισας και
12.600 tn/έτος προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων με ΔσΠ.

Στη ΜΕΑ θα καταλήγουν όλα τα μη επικίνδυνα απόβλητα του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (ΕΚΑ) (Απόφαση 2001/118/ΕΚ) με κωδικό ΕΚΑ 20 και αυτά με κωδικό ΕΚΑ 15.

Η μονάδα επεξεργασίας ΑΣΑ πρόκειται να διαθέτει:

  • Τμήμα υποδοχής σύμμεικτων απορριμμάτων
  • Τμήμα προεπεξεργασίας/προδιαλογής σύμμεικτων απορριμμάτων
  • Τμήμα κύριας μηχανικής διαλογής συμμείκτων απορριμμάτων
  • Τμήμα βιολογικής επεξεργασίας του οργανικού συμμείκτων απορριμμάτων – αναερόβια χώνευση.
  • Τμήμα αξιοποίησης βιοαερίου
  • Τμήμα βιολογικής επεξεργασίας χωνέματος οργανικού συμμείκτων – αερόβια κομποστοποίηση
  • Τμήμα ωρίμανσης κοµπόστ τύπου Α
  • Τμήμα ραφιναρίας κοµπόστ τύπου Α

Επίσης, το προς δημοπράτηση Έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την προμήθεια κινητού εξοπλισμού, τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 3 μήνες και την κανονική λειτουργία της ΜΕΑ για έξι έτη.

Οι παρεμβάσεις χωροθετούνται εντός του αδειοδοτημένου χώρου των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας που βρίσκεται στην περιοχή «Νταουσλάρ», θέση «Βροντερό» της Τοπικής Κοινότητας Παραποτάμου, Δημοτικής Ενότητας Μακρυχωρίου, του Δήμου Τεμπών, σε απόσταση περίπου 15,7 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Λάρισας και περίπου 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του οικισμού Μικρόλιθος.

Δείτε βίντεο:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω