Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την επιδημιολιογική εικόνα σε όλη τη χώρα. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός, ενώ πολύ αυξημένος είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων. Οι νέες εισαγωγές προβληματίζουν τους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι δεν αποκλείεται να εισηγηθούν τοπικά μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές.

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 3.475 νέα κρούσματα κορονοϊού και 19 θανάτους, ενώ 226 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Μέσα στην καρδιά του Αυγούστου και στο αποκορύφωμα της τουριστικής κίνησης, τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια στο Ηράκλειο άνοιξαν χωρίς μουσική. Τη νύχτα κλείνουν στη μία, αφού απαγορεύεται η κυκλοφορία μέχρι τις έξι το πρωί.

Οι εργαζόμενοι στην εστίαση εκτιμούν ότι το μίνι λοκντάουν θα έχει επιπτώσεις στον τουρισμό, αλλά και το αντίθετο αποτέλεσμα όσον αφορά στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Μόνο τις 10 ημέρες του Αυγούστου, τα νέα κρούσματα στην Κρήτη ξεπέρασαν τις 3500.

Μέχρι την Παρασκευή σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων είναι τα Χανιά και η Ζάκυνθος. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι από την ερχόμενη εβδομάδα το επιδημιολογικό φορτίο θα αρχίσει να μετατίθεται από τα τουριστικά θέρετρα προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid παρουσίασαν νέα αύξηση.

Πάντως, ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από μελέτες για το εισπνεόμενο εμβόλιο. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Lancet, μετά από δύο δόσεις εισπνεόμενου εμβολίου δημιουργούνται οι ίδιοι τίτλοι αντισωμάτων με μία δόση που γίνεται ενδομυϊκά.

Στη μελέτη συμμετείχαν 130 άτομα, ωστόσο πρέπει να γίνουν περαιτέρω δοκιμές για να αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Νεκταρία Μανουσουδάκη

Περισσότερα Εδω