Για την άρση των μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον κορονοϊό, αλλά και το τι θα γίνει με την μουσική και τις δεξιώσεις, μίλησε το πρωί της Παρασκευής (11/6) στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. Κατέστησε σαφές ότι από την 1η Ιουλίου οι καλεσμένοι δεξιώσεων θα μπορούν να ψυχαγωγούνται με μουσική, δεν θα μπορούν όμως να χορεύουν. «Το κάθε τι έχει νόημα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 01.30 έως 05.00 λήγει τέλος του μήνα. Αυτή την στιγμή οι λοιμοξιολόγοι μας λένε ότι πρέπει να τηρήσουμε αυτό το ωράριο», δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Αναφορικά με την μουσική, είπε ότι «όπως λειτουργούσαμε πριν με τη μουσική θα λειτουργούμε με τους κανόνες».

Για τις επιχειρήσεις εστίασης που βρίσκονται σε στοές, όπως είπε ο αναπληρωτής Υπουργός, η πρόβλεψη για λειτουργία αφορά όλα όσα βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές μόνο με δύο εισόδους.

Δεξιώσεις με μουσική αλλά … χωρίς χορό

«Από 1ης Ιουλίου οι λοιμοξιολόγοι έκριναν ότι μπορούμε να πάμε στα 300 άτομα και πάντοτε με μέτρα και κανόνες, με ροτόντες των 8 ατόμων» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαθανάσης, ενώ μιλώντας για τους γάμους διευκρίνισε ότι οι καλεσμένοι θα ψυχαγωγούνται με μουσική αλλά δεν θα μπορούν να χορεύουν.

Τι αλλάζει από το Σάββατο και τι θα ισχύει από 1η Ιουλίου

Ένα βήμα προς την κανονικότητα θα κάνουμε το Σάββατο, καθώς η μουσική επιστρέφει – υπό προϋποθέσεις – στην εστίαση και ο χρόνος της απαγόρευσης κυκλοφορίας μειώνεται. Εξάλλου, η αντίστροφη μέτρηση για την 1η Ιουλίου, που θα γίνουν και τα σημαντικότερα βήματα στην άρση μέτρων, έχει ήδη αρχίσει.

Η πορεία της πανδημίας, αλλά και των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, «δείχνουν» πως πλέον μπορούμε να πάρουμε μια ακόμα «ανάσα» και από το Σάββατο, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη (9/6), θα ισχύουν πλέον τα εξής:

  • η απαγόρευση κυκλοφορίας επεκτείνεται κατά 1 ώρα. Θα ξεκινά δηλαδή στη 01.30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί – όπως και σήμερα – μέχρι τις 5 το πρωί.
  • επανέρχεται και η μουσική στην εστίαση, αλλά μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι.
  • αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος – θεάματος από 50 σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων, σε 70% έως 5000 θέσεων, και σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.
  • για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ..

Τι θα ισχύει από την 1η Ιουλίου

Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.

Για τις εμποροπανήγυρεις, αυτές θα λειτουργήσουν όταν στην περιφέρεια θα έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού και το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο αναμένεται να ανακοινωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Οι ειδικοί εισηγούνται επίσης από την 1η Ιουλίου γάμοι και βαπτίσεις να γίνονται με όριο 300 άτομα. Επίσης, ανοίγουν τα νυχτερινά κέντρα.

Σημειώνεται ότι, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη (9/6) από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, από την 1η Ιουλίου  – πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν – το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά να ισχύει.

Περισσότερα Εδω