Άρθρο του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στο onlarissa.gr

Τρία χρόνια μετά τον Ιούλιο του 2019, η Ελλάδα αλλάζει και διαμορφώνει το μέλλον της. Ήδη, από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είχαμε δώσει το στίγμα της πολιτικής μας, η οποία θα οδηγούσε στην μετάβαση της χώρας σε ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο, ψηφιακά.

Η πανδημία λειτούργησε επιταχυντικά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με αποτέλεσμα οι πολίτες να εξοικειωθούν με τις ψηφιακές υπηρεσίες. Από πλευράς μας, προχωρούμε σε διαρκή αύξηση των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχουμε και έχουμε επιτύχει εκθετική αύξηση στη χρήση αυτών.

Έτσι, ενώ το 2018 είχαμε 8.800.000 ψηφιακές συναλλαγές πολιτών με το Δημόσιο, το 2021 φτάσαμε στα 567.000.000. Υλοποιώντας το gov.gr, και συγκεντρώνοντας εκεί τις ψηφιακές υπηρεσίες, οι πολίτες γνωρίζουν ότι αυτό είναι το σημείο ψηφιακής επαφής τους με το Ελληνικό Δημόσιο. Έτσι, παρέχοντας διαρκώς νέες απλά σχεδιασμένες ψηφιακές υπηρεσίες, δημιουργείται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με το κράτος.

Βεβαίως, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αφορά μόνο στο κεντρικό κράτος. Αποτελεί μια οριζόντια πολιτική, που εκτείνεται σε όλη τη χώρα, σε όλες τις βαθμίδες της Διοίκησης, κι αυτόν ακριβώς τον οριζόντιο προσανατολισμό αντανακλά και το πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις».

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει εξασφαλίσει συνολικά 320 εκατομμύρια ευρώ για όλους τους Δήμους της χώρας τα οποία κατανέμονται ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Έτσι, δίνει στους δήμους τη δυνατότητα -μέσα από ένα πλαίσιο δράσεων- να επιλέξουν οι ίδιοι τα ψηφιακά έργα που ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες των δημοτών.

Με αυτόν τον τρόπο, ικανοποιούνται ταυτόχρονα δύο ανάγκες: αφενός το πρόγραμμα να διαθέτει την απαραίτητη συνοχή· και αφετέρου κάθε Δήμος να έχει ευελιξία στις επιλογές του.

Η Λάρισα, στο κέντρο της Ελλάδας, μια πόλη χαρισματική και με αυτοπεποίθηση, διαθέτει τόσο το hardware, δηλαδή το φυσικό περιβάλλον και την εύφορη γη, όσο και το software, δηλαδή τους ανθρώπους με όρεξη, μεράκι και τεχνογνωσία για να προχωρήσουν και να δημιουργήσουν, δημιουργώντας υπεραξία για τον τόπο.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω