Ξεκίνησε το τρίτο περιφερειακό θεματικό συνέδριο για την αγροτική ανάπτυξη από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής το οποίο λαμβάνει χώρα στη Λάρισα και ειδικότερα στο ξενοδοχείο Divani, σήμερα το απόγευμα της Τετάρτης.

Το κόμμα άνοιξε έτσι τον φάκελο της αγροτικής ανάπτυξης στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας. Ήδη έχουν αρχίσει  οι θεματικές παρεμβάσεις, που αφορούν τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, τους συνεταιρισμούς, τις ενεργειακές κοινότητες, την κλιματική αλλαγή, την υπεραξία των αγροδιατροφικών προϊόντων κ.ά.

Το ράλι στις τιμές της ενέργειας και οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, καθώς και οι νέες προκλήσεις του αγροδιατροφικού τομέα βρίσκονταιν στο επίκεντρο της γόνιμης συζήτησης με τους παραγωγικούς φορείς.

Σε περίπου μία ώρα, στις 8 μ.μ., την σκυτάλη θα πάρει ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκος Ανδρουλάκης που θα παρουσιάσει, κάνοντας την κεντρική εισήγηση του συνεδρίου, τις στρατηγικές προτεραιότητες για τη στήριξη του κλάδου και το νέο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα. Ανοίγει έτσι και για τον κρίσιμο τομέα της αγροδιατροφής ένας διάλογος με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου που θα οδηγήσει στη διαμόρφωση των προγραμματικών θέσεων του κινήματος.

Να σημειωθεί πως ήδη το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει δέσμη προτάσεων για την άμβλυνση των προβλημάτων που έχει συσσωρεύσει στον αγροτικό κόσμο το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Μεταξύ άλλων, έχει προτείνει την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, την κάλυψη του κόστους των εφοδίων και ζωοτροφών για το μέρος που οφείλεται στην ακριβή ενέργεια, την επιστροφή του ΕΦΚ των καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης.

Στο συνέδριο επίσης καταθέτουν τις απόψεις τους αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα, μεταποιητές, επιστήμονες με εξειδίκευση στη διαχείριση φυσικών πόρων και ειδικοί επί αγροτικών παραγωγικών μοντέλων.

Λιακούλη: «Έχουμε σύνδεση και σχέσεις εμπιστοσύνης μέσα στον χρόνο με τους αγρότες μας»

Η βουλευτής Λάρισας και Γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη σημείωσε:

«Σήμερα τα φώτα όλα είναι στραμμένα στη Λάρισα και τη Θεσσαλία, καθώς είναι η διάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για το αγροτικό θέμα, για το νέο παραγωγικό μοντέλο, για τη νέα προοπτική στον αγροτικό τομέα. Έχουμε σύνδεση και σχέσεις εμπιστοσύνης μέσα στον χρόνο με τους αγρότες μας. Είμαστε αυτοί που πάντα πιστεύαμε ότι ο αγροτικός κόσμος είναι η ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας.  Σήμερα ανοίγουμε εδώ τον δημόσιο διάλογο για το ποιες είναι οι προοπτικές, τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν, ποια είναι η κρατική μέριμνα, ποια προγράμματα και ποια εκπαίδευση είναι απαραίτητα για να αναστήσουμε τον αγροτικό χώρο. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, οι αγρότες υποφέρουν όπως και οι κτηνοτρόφοι. Μία είναι η λύση, σοσιαλδημοκρατική μας πρόταση. Αυτή που θα συνθέσουμε όλοι μαζί, με τους αγρότες στην πρώτη γραμμή, γιατί, εμείς δεν χωρίζουμε τους πολίτες σε δύο τάξεις εμείς πιστεύουμε ότι όλοι αξίζουμε την ευκαιρία για την Ελλάδα της περηφάνιας για την αγροτιά της περηφάνιας».

Τζελέπης: «Όποια μέτρα και αν παίρνει η κυβέρνηση είναι άστοχα…»

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του τομέα Αγροτικού κ. Μιχάλης Τζελέπης, επισήμανε: «Η πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, για να ξανανοίξει ένας διάλογος με τους αγρότες, γίνεται σε μια συγκυρία που οι αγρότες νιώνουν για μια δεκαετία μία κρίση, με το κόστος παράγωγης να έχει περίπου τριπλασιαστεί, και από την άλλη πλευρά έχουμε μια κυβέρνηση που είναι παρατηρητής των εξελίξεων και όποια μέτρα και αν παίρνει είναι άστοχα και χωρίς αναπτυξιακό πρόσωπο, και χωρίς να μπορούν να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα. Έχουμε όμως και νέα μέτρα που δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή όπως είναι τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και η μη ρύθμιση των αγορών. Ιδιαίτερα όμως τα ακραία καιρικά φαινόμενα που είναι πιο συχνά και καταστροφικά, δείχνουν την αναγκαιότητα ότι εδώ και πέντε χρόνια έπρεπε να είχε γίνει η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Όλα αυτά μπαίνουνε σε ένα διάλογο με τους αγρότες για να κάνει το ΠΑΣΟΚ και πάλι την πρόταση που θα φέρει την ελληνική γεωργία στο προσκήνιο και να κάνει και πάλι τον αγρότη επιχειρηματία, παραγωγό προϊόντων, νοικοκύρη στο σπίτι του και να μην επικρατεί η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια σε κάθε αγροτικό σπίτι».

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω