Κλειστά θα παραμείνουν για την Πρωτοχρονιά και τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τη Λάρισα λόγω της έλλειψης χιονιού. Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή δεν ευνόησαν την επικράτηση χειμωνιάτικου κλίματος με τα βουνά να μη «ντύνονται» πλήρως στα λευκά.

Μπορεί Χριστούγεννα και χιόνι να είναι άμεσα συνυφασμένα, ωστόσο το νέο χρόνο οι επισκέπτες των χιονοδρομικών θα αρκεστούν στα σαλέ, στην πεζοπορία και στη… βόλτα με τους αναβατήρες.

Είδηση ολίγον άσχημη για τους λάτρεις του χιονιού και των χειμερινών αθλημάτων που σύμφωνα με τα μερομήνια θα αναγκαστούν να περιμένουν το 3ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, όταν θα επικρατήσει ψύχος και θα υπάρξουν χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψομετρικά επίπεδα αλλά και πεδινά της χώρας.

Έως τότε οι Λαρισαίοι έχουν την ευκαιρία να οργανώσουν μονοήμερο ταξίδι αναψυχής προς γειτονικά χιονοδρομικά κέντρα, απολαμβάνοντας ροφήματα και φαγητό σε συνδυασμό με τη θέα ενός ορεινού τοπίου.

Παρά τις περίεργες καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του onlarissa.gr, η κίνηση αυτές τις ημέρες προς τα χιονοδρομικά φάνηκε ικανοποιητική με τις οικογένειες να είναι αυτές που τα προτιμούν κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Δείτε τους πλησιέστερους χιονοδρομικούς σταθμούς στο νομό της Λάρισας:

Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου

Την Πρωτοχρονιά το κέντρο θα είναι ανοικτό για βόλτα με τους αναβατήρες Πήλιο 1 και Πήλιο 3 σε λειτουργία και ανοικτά τα σαλέ. Τα σαλέ είναι ανοικτά και τις υπόλοιπες μέρες των εορτών. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 09:00-16:00 Σάββατο 08:00-16:00 Κυριακή: 09:00-16:00

Γενικές πληροφορίες: Απέχει 2 χλμ από τον οικισμό των Χανίων Πηλίου, 8 χλμ από τον οικισμό του Αγίου Λαυρεντίου και 27 χλμ από το Βόλο. Αναπτύσσεται στο βουνό του Πηλίου σε υψόμετρο 1471 μέτρων, υψόμετρο το οποίο είναι εκπληκτικά χαμηλό για χιονοδρομικό κέντρο και του προσδίδει ιδιαιτερότητες στη χιονόπτωση, τη μορφολογία του εδάφους αλλά και το κλίμα.

Υπάρχουν 5 πίστες συνολικού μήκους 15χλμ: 4 κύριες πίστες για σκι καταβάσεων εγκεκριμένες από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS), 1 πίστα δρόμου αντοχής (Lang-Lauf) μήκους 5 χλμ. μοναδική για το φυσικό της περιβάλλον, καθώς η κατάβαση γίνεται ανάμεσα σε οξιές, αγριόλευκες, καστανιές και θέα στο Αιγαίο.

Το Χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 3 χώρους στάθμευσης για περισσότερα από 800 αυτοκίνητα, καταφύγιο, αναψυκτήριο, εστιατόριο, ενοικιάσεις – πωλήσεις εξοπλισμού ειδών ski & snowboard και φυσικά ιατρείο.

Λειτουργεί, επίσης, σχολή σκι και snowboard με ειδικά τμήματα για παιδιά 3 χρονών και άνω από έμπειρους παιδαγωγούς δασκάλους.

Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

Την περίοδο των γιορτών το κέντρο λειτουργεί καθημερινά και σας περιμένει με τα σαλέ ανοικτά και τον εναέριο διθέσιο για βόλτα. Σε αναμονή νέων χιονοπτώσεων για να στρωθούν οι πίστες. Ώρες λειτουργίας: 09:30 – 15:30.

Γενικές πληροφορίες: Αποτελείται από τρεις πίστες και τρεις αναβατήρες. Μία πίστα κόκκινη μήκους 1,500 μέτρων, μία μπλε μήκους 400 μέτρων και μία πράσινη εκπαιδευτική μήκους 80 μέτρων. Επίσης, υπάρχει ένας εναέριος διθέσιος αναβατήρας μήκους 1,170 μέτρων, ένας συρόμενος μήκους 350 μέτρων και ένα μπέιμπι λίφτ μήκους 60 μέτρων.

Υπάρχουν τρία σαλέ, ενώ κατά τη διάρκεια λειτουργίας του χιονοδρομικού διεξάγονται βραδιές νυχτερινού σκι. Υπάρχει μεγάλος και άνετος χώρος πάρκινγκ στη βάση του χιονοδρομικού και η πρόσβαση είναι ασφαλής και άνετη χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα και 20 από την Πύλη.

Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου

Για τις γιορτές λειτουργεί ο εναέριος αναβατήρας για βόλτα και το σαλέ. Ωράριο λειτουργίας: 09:00 – 16:00

Γενικές πληροφορίες: Βρίσκεται σε υψόμετρο 1450 μέτρων και απέχει 8 χλμ από το χωριό του Ελατοχωρίου, 105 χλμ από την Θεσσαλονίκη και 120 χλμ από την Λάρισα. Διαθέτει 5 αναβατήρες και 10 πίστες πράσινου έως μαύρου χρώματος, σύγχρονο σαλέ με εστιατόριο και καφέ – μπάρ, ιατρείο, σχολές σκι, ενοικίαση σκι και parking.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

Στο κέντρο για τις γιορτές είναι ανοικτά τα σαλέ και λειτουργούν οι εναέριοι αναβατήρες Φίλιππος και Μ. Αλέξανδρος για βόλτα τις ώρες 10:00 – 14:00.

Γενικές πληροφορίες: Μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών, σε απόσταση 42 χλμ από την πρωτεύουσα του νομού, στην καρδιά της αθάνατης Πίνδου, βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, στη βορειοανατολική πλευρά του ομώνυμου όρους, που εκτείνεται σε υψόμετρο 2249 μέτρων αλλά και στο διπλανό όρος της Γομάρας.

Ξεκίνησε με τον πρώτο αναβατήρα το 1975 και από τότε υπόσχεται στιγμές ελευθερίας και ομορφιάς σε κάθε χιονοδρόμο ή επισκέπτη. Διαθέτει 7 αναβατήρες (2 εναέριους, 5 συρόμενους, 1 παιδικό ) και 18 πίστες μαύρου, κόκκινου, μπλέ και πράσινου χρώματος. Δύο πίστες του κέντρου έχουν χαρακτηρισθεί από την F.I.S Ολυμπιακών προδιαγραφών, πίστα Δίας ( στον διθέσιο ) και πίστα Τυμφαία. Η Βασιλίτσα απέχει 45 χλμ από την πόλη των Γρεβενών.

Χιονοδρομικό Κέντρο 3 – 5 Πηγάδια

Το κέντρο παραμένει ανοιχτό τις γιορτές με το σαλέ Liftbar. Ώρες λειτουργίας Καθημερινά: 09:00 – 16:00 Σαββατοκύριακο: 09:00 – 17:00.

Γενικές πληροφορίες: Πρόκειται για ένα χιονοδρομικό κέντρο σε υψόμετρο 1430 2005 μέτρων και απέχει 17 χλμ από τη Νάουσα και 15 χλμ από τον Άγιο Νικόλαο. Έχει πίστες για κάθε βαθμό δυσκολίας και μια δρόμου αντοχής (3, 5 & 10 χλμ). Διαθέτει 6 αναβατήρες (1 εναέριο , 4 συρόμενους και 1 παιδικό). Είναι το μόνο χιονοδρομικό με σοβαρή υποδομή τεχνητής χιόνωσης: 6 φορητά, 2 σταθερά και 2 ντουζιέρες.

Χιονοδρομικό Κέντρο Ανήλιο Μετσόβου

Στο κέντρο λειτουργεί ο διθέσιος αναβατήρας για βόλτα και είναι ανοικτό το σαλέ. Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 18:00

Γενικές πληροφορίες: Βρίσκεται σε υψόμετρο 1650 – 1850 μέτρων. Με συγκριτικό πλεονέκτημα την εύκολη και άμεση πρόσβαση μέσω της Εγνατίας Οδού, μόλις 7χλμ από την έξοδο Ανηλίου (πραγματοποιείται 24ωρος αποχιονισμός) και το ειδυλλιακό τοπίο, θα γίνει αγαπημένος προορισμός για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ αλλά και εκείνων που απολαμβάνουν το χιόνι και τη φύση.

Στο Ανήλιο Μετσόβου, μόλις 50 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, 80 από τα Τρίκαλα και 215 από τη Θεσσαλονίκη, οι λάτρεις του χιονιού έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ατέλειωτες καταβάσεις. Διαθέτει πίστες για όλα τα επίπεδα των σκιέρ και snowboarders, αλλά και δυνατότητα για καταβάσεις σε απάτητο χιόνι.

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ένα διθέσιο αναβατήρα μήκους 800 μέτρων, δύο ολοκαίνουργια συρόμενα 280 και 300 μέτρων, δύο baby lifts και δύο χιονοστρωτήρες. Για την διαμονή σας στην περιοχή υπάρχουν ξενοδοχείο 4 αστέρων και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα Kaimaktsalan

Λειτουργεί ο εναέριος αναβατήρας και η πίτσα του baby lift. Το σαλέ είναι ανοιχτό. Ώρες λειτουργίας: 09:00 – 16:00.

Γενικές πληροφορίες: Βρίσκεται στα όρια του νομού Πέλλας που αποτελεί σύνορο με τα Σκόπια. Το όρος Βόρας ή Καϊμακατσαλάν είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε ύψος της Ελλάδας με υψόμετρο 2524 μέτρων. Στην κορυφή του, και επί της γραμμής των συνόρων, υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που αποτελεί μνημείο του 1ου Παγκοσμίου πολέμου.

Το 1994 ξεκίνησε δοκιμαστικά η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου με δύο αναβατήρες και ένα καταφύγιο, ενώ το 1995 έγινε η επίσημη έναρξη. Από τότε γίνονται συνεχείς βελτιώσεις τόσο στην δυνατότητα πρόσβασης όσο και στις εγκαταστάσεις του.

Το κατώτερο σημείο του χιονοδρομικού κέντρου είναι στα 2050 μέτρα με το κεντρικό καταφύγιο, πάρκινγκ, σχολές σκι και φτάνει μέχρι τα 2480 μ. στο τέλος της διαδρομής του αναβατήρα Κρέμαση. Η θέα από το βουνό είναι εξαιρετική και όταν το επιτρέπει ο καιρός μπορεί να παρατηρήσει κάποιος τον Θερμαϊκό κόλπο και την κορυφή του Ολύμπου. Διαθέτει μακριές και φαρδιές πίστες χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, θεωρείται ως το ιδανικό κέντρο για βελτίωση τεχνικής και διαδρομές σε απάτητο χιόνι.

Νικόλας Σελητσιανιώτης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω