Στο Olhao, μία μικρή γραφική παραθαλάσσια πόλη στο νότο της Πορτογαλίας, ταξίδεψε μια ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητριών του 3ου Γυμνασίου Λάρισας για να συμμετέχει στην τελευταία συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “ Eco Life in Eco Environment for European Citizens”.

Στο σχολείο “Dr Francisco Fernades Lopes”, οι ομάδες των συνεργατών από σχολεία της Ρουμανίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας, δέχτηκαν θερμή υποδοχή και συμμετείχαν σε δραστηριότητες κατά τις οποίες παρουσίασαν τα σχολεία και τις πόλεις τους, γνωρίστηκαν μεταξύ τους μέσα από παιχνίδια, ξεναγήθηκαν στο σχολείο και στην πόλη του Olhao.

Οι οικοδεσπότες οργάνωσαν μια επίσκεψη στο νησί Αρμόνα, ένα από τα πολλά νησάκια που σχηματίζουν ένα φυσικό φράχτη ο οποίος χωρίζει την ηπειρωτική χώρα από τον Ατλαντικό ωκεανό. Εκεί όλη η ομάδα καθάρισε την ακτή και στη συνέχεια βούτηξε στα κρύα νερά του ωκεανού. Στο προστατευόμενο πάρκο του ποταμού Formosa μαθητές και εκπαιδευτικού έμαθαν για τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η περιήγηση στην περιοχή του Algarve που έχει μνημειώδη τοπία και πολύ τουρισμό. Στην περιοχή του Σάγκρες βρίσκεται το φρούριο στο οποίο κάποτε ο Ερρίκος ο θαλασσοπόρος είχε ιδρύσει σχολή στην οποία εκπαιδεύονταν οι ναυτικοί που ξεκινούσαν τον δρόμο των εξερευνήσεων, ενώ στην περιοχή Algar Seco όλες οι ομάδες επισκέφτηκαν τις σπηλιές που σχηματίστηκαν στο πέρασμα των αιώνων στα ασβεστολιθικά βράχια της περιοχής, προσφέροντας ένα σαγηνευτικό θέαμα στους επισκέπτες.

Στην πόλη Fuerta οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν θαλάσσια σπορ καθώς το πορτογαλικό σχολείο διαθέτει εκεί εγκαταστάσεις, για να διδάσκει στους μαθητές και τις μαθήτριες τα θαλάσσια σπορ, στο πλαίσιο ενός εθνικού προγράμματος της Πορτογαλίας που στόχο έχει να επανασυνδέσει τους κατοίκους της με τη θάλασσα. Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και στις αλυκές του Garrees, μια τοπική οικογενειακή επιχείρηση που παράγει αλάτι με τον παραδοσιακό τρόπο τα τελευταία 80 χρόνια .

Την τελευταία μέρα στο σχολείο, τα εταιρικά σχολεία παρουσίασαν τις έρευνες που είχαν κάνει στις πόλεις τους σχετικά με την σπατάλη τροφής που εντοπίζεται στα διάφορα στάδια παραγωγής και μεταποίησης τροφίμων και εστίασαν στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο που επιβαρύνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κοινωνιών και επηρεάζει αρνητικά το μέλλον του πλανήτη. Τέλος μαθητές και μαθήτριες από όλα τα σχολεία συμμετείχαν σε σόου μόδας, φορώντας δικές τους δημιουργίες από ανακυκλωμένα υλικά και υφάσματα.

Η επίσκεψη στο Olhao ήταν η τελευταία του προγράμματος, βασικός στόχος του οποίου ήταν και είναι η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και συμπεριφοράς, ιδιαίτερα στα νέα παιδιά που θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς πολίτες των κοινωνιών μας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω