Σε συνέχεια της Παγκόσμιας Ημέρας Καπέλου, η οποία είναι αφιερωμένη σε ένα ιδιαίτερο αξεσουάρ που φέρει τη δική του ιστορία, η διεθνής κοινότητα αποφάσισε ότι ακόμη ένα ανδρικό -κατά κύριο λόγο- αξεσουάρ αξίζει να εορτάζεται, ως ένα ιδιαίτερο ανδρικό φετίχ, μία φορά τον χρόνο: Αυτή είναι η γνωστή σε όλους μας γραβάτα, η ύπαρξη της οποίας, κατά τα φαινόμενα, «έχει πολλά να μας μαρτυρήσει», γι αυτό και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου, ως Διεθνής Ημέρα Γραβάτας.

Η Διεθνής Ημέρα Γραβάτας (International Necktie Day ή Cravat Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία Κροατικών οργανώσεων, για την ανάδειξη του ανδρικού αυτού ενδυματολογικού αξεσουάρ, η διάδοση του οποίου πιστεύεται ότι ξεκίνησε από Κροάτες μισθοφόρους στη Γαλλία τον 17ο αιώνα. Άλλωστε και ετυμολογικά η λέξη «γραβάτα» προέρχεται από την αντίστοιχη γαλλική «cravate» (Κροάτης). Αν και ξεκίνησε ως μια γιορτή με τοπικό χαρακτήρα, σε μια προσπάθεια των Κροατών να αναδείξουν την εθνική τους ιδιοσυστασία και τη συνεισφορά τους στον παγκόσμιο πολιτισμό, τα τελευταία χρόνια η τοπική αυτή γιορτή έχει λάβει διεθνή χαρακτήρα..

Ωστόσο, ο Λαρισαίος κ. Γιώργος Μακρής επιμένει ότι για τον ίδιο και για μεγάλη μερίδα του ανδρικού πληθυσμού σε παγκόσμια κλίμακα, «ημέρα της γραβάτας» είναι κάθε ημέρα και όχι μόνο η 18η Οκτωβρίου. Είναι σαφές, ότι πολλοί άνδρες, σε καθημερινή βάση, αφιερώνουν αρκετό από τον χρόνο τους, για να τελειοποιήσουν την εικόνα τους, με ένα τόσο ξεχωριστό αξεσουάρ, που δείχνει να ολοκληρώνει την ενδυματολογική τους εμφάνιση: Είτε γιατί το επιβάλλει η επαγγελματική τους ιδιότητα είτε γιατί αποτελεί για τους ίδιους αναπόσπαστο κομμάτι της εικόνας τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μακρή τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι νέοι επαγγελματίες, εμφανίζονται να «ψάχνονται περισσότερο» στο θέμα της αγοράς της γραβάτας, επιθυμώντας να την εντάξουν στην καθημερινή τους εμφάνιση, ανεξαρτήτως επαγγελματικής ιδιότητας, κάτι που ως τάση «σπάει» τη στεγανοποιημένη μέχρι πρότινος σχέση: Γραβάτα σε σχέση με την επαγγελματική ιδιότητα και τον επαγγελματικό χώρο.

Αν και ο κ. Μακρής είναι Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης (Φυσικός), η απασχόλησή του σε κατάστημα με γραβάτες στη Θεσσαλονίκη το 2008, την περίοδο που ήταν φοιτητής, και η μετέπειτα εμπειρία του στις ηλεκτρονικές πωλήσεις ανδρικών ενδυματολογικών αξεσουάρ (ιδιαίτερα γραβατών) την πενταετία 2010-2015, του άνοιξαν νέους επαγγελματικούς ορίζοντες. Όπως εξομολογείται ο ίδιος, η αγάπη του για οτιδήποτε ποιοτικό (ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις ενδυματολογικές επιλογές) και η σκέψη «…γιατί να μην το δοκιμάσω;», τον οδήγησαν στο  να δημιουργήσει τον δικό του χώρο – ατελιέ στη Λάρισα: Μπορούμε με βεβαιότητα να υποστηρίξουμε ότι πρόκειται για το σπίτι της χειροποίητης γραβάτας, το οποίο είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει τόσο το κοινό της πόλης όσο και πελάτες σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσω διαδικτύου.

Και πράγματι αυτό συμβαίνει. Εκτός από τους Λαρισαίους, φίλους της γραβάτας, τους οποίους εξυπηρετεί κατόπιν ραντεβού «sur mesure», με ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή εξατομικευμένα, το σπίτι της γραβάτας στη Λάρισα εξυπηρετεί και πελάτες σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω του «eshop» που διαθέτει: Ιταλία, Τσεχία, Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Λαρισαίος ιδιοκτήτης, του ιδιαίτερου αυτού ατελιέ,  ειδικά στην Ιταλία, που οι γραβάτες έχουν μεγάλη ζήτηση, έχει καταφέρει να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός στις πωλήσεις της χειροποίητης γραβάτας, καθότι διατίθενται στους Ιταλούς σε πολύ πιο ελκυστικές τιμές, εν συγκρίσει με τις ιταλικές. Αστειευόμενος, ίσως και αυτοσαρκαζόμενος για την ικανότητά του στις πωλήσεις αναφέρει χαρακτηριστικά: «…Έχω καταφέρει να πουλήσω, ρολόι σε Ελβετό και γραβάτα σε Ιταλό…».

Αυτό ωστόσο που αποδίδει μια μοναδικότητα στο «Spazio Artigianale» – στο ατελιέ του κ. Μακρή- είναι ότι σε συνεργασία με τις κορυφαίες υφασματοβιομηχανίες της Βρετανίας και της Ιταλίας, σχεδιάζει και υλοποιεί γραβάτες, οι οποίες δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο. Πρόκειται λοιπόν κυριολεκτικά για τον πυρήνα δημιουργίας μοναδικών σε ύφασμα και σε σχέδιο γραβατών, που βρίσκεται στο κέντρο της Λάρισας, περίπου τα τελευταία δύο τελευταία χρόνια.

Ποια είναι τα είδη γραβάτας που μπορεί κάποιος να συναντήσει;

«…Κατά βάση τρία: Υπάρχει η λεγόμενη βιομηχανική γραβάτα, η οποία παράγεται μαζικά και η οποία έχει στο εσωτερικό της -ως γέμιση-φόδρα, για να μπορεί η γραβάτα να έχει «σώμα», όπως χαρακτηριστικά λέγεται… Ωστόσο, αυτό είναι ένα είδος γραβάτας που στο ατελιέ δεν κατασκευάζεται. Στη δεύτερη κατηγορία γραβατών ανήκουν οι χειροποίητες, τις οποίες εμείς σχεδιάζουμε και διαθέτουμε στο κοινό, και οι οποίες διακρίνονται σε αφοδράριστες χειροποίητες με ενίσχυση, και σε αφοδράριστες χειροποίητες, χωρίς ενίσχυση (χωρίς ξένο ύφασμα στο εσωτερικό τους), οι λεγόμενες εφτάδιπλες. Οι τελευταίες προφανώς είναι πολύ πιο ιδιαίτερες γραβάτες, αλλά έχουν και κόστος κατασκευής τριπλάσιο από τη χειροποίητη με ενίσχυση (γέμιση με ξένο ύφασμα)».

Εφτάδιπλη γραβάτα

Γραβάτα με γέμιση – ξένο ύφασμα

Είναι δύσκολο να κατασκευαστεί μια χειροποίητη γραβάτα;

«Σε σχέση με τη βιομηχανική γραβάτα απαιτούνται σχεδόν πολλαπλάσιες εργατοώρες. Για να κατασκευαστεί μια χειροποίητη γραβάτα απαιτούνται από 2 έως 4 ώρες, και το κόστος της κυμαίνεται από 60€ μέχρι και πάνω από 100€.»

Προκύπτει λοιπόν ότι αν και μιλάμε για ένα ανδρικό αξεσουάρ, με μακρά πορεία στον χρόνο, η χειροποίητη γραβάτα ειδικά, άρχισε να βγαίνει ξανά στο προσκήνιο της παγκόσμιας αγοράς (αρχικά από την Ιταλία) από το 2010 και μετά. Κατά τον κ. Μακρή, η «αναγέννηση» της χειροποίητης γραβάτας οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε μια διεθνή τάση που άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα ισχυρή την τελευταία δεκαετία, η οποία ουσιαστικά «προκρίνει» την επιστροφή στο χειροποίητο ρούχο: Κοινωνικά δίκτυα, «blogs», «forums», «προμοτάρουν» ευκρινώς το χειροποίητο ρούχο, δημιουργώντας παγκόσμιες τάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση…Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μακρής, σε μια ετήσια έκθεση ανδρικών ενδυμάτων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ιταλία, την «PITTI UOMO», δεν έχουν τόση σημασία, αυτά καθαυτά,  τα προϊόντα που παρουσιάζουν οι εκθέτες, αλλά μάλλον ο τρόπος που αυτά παρουσιάζονται μέσα από τα social media και τους influencers προς κατάκτηση του καταναλωτικού κοινού!

Σε κάθε περίπτωση, την επόμενη φορά που θα συναντήσετε στον περίγυρό σας, εντός ή εκτός Ελλάδας, μια ενδιαφέρουσα, χειροποίητη γραβάτα, έχετε μεγάλες πιθανότητες να εντοπίσετε τον εμπνευστή και κατασκευαστή της: Τον Λαρισαίο γραβατοποιό Γιώργο Μακρή, που επιμελείται προσωπικά κάθε χειροποίητη γραβάτα Spazio Artigianale Bespoke, με βάση τις απαιτήσεις του κάθε πελάτη.

Το σπίτι της γραβάτας «Spazio Artigianale» βρίσκεται στη Λάρισα, στην οδό Παπακυριαζή 31-33, στον 2ο όροφο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εκτός από χειροποίητες γραβάτες να βρουν κι άλλα είδη, τα οποία φτάνουν στον πελάτη κατόπιν παραγγελίας από το εξωτερικό: δερμάτινα είδη, ανδρικά κοστούμια, φουλάρια, μαντήλια εξαιρετικής ποιότητας.

Πληροφορίες, φωτογραφίες: Γιώργος Μακρής

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Δημηνίκου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω