Ποιο ήταν το πιο διάσημο στενό του κέντρου της Λάρισας, καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του’80; Την απάντηση την έχουν σίγουρα οι γεννημένοι στα 60s και στα 70s…

Το στενό του Δικαστικού θα πουν όλοι με βεβαιότητα…Αυτό το πολύβουο στενάκι της Μαρίνου Αντύπα, πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο, στο κέντρο της Λάρισας, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις απογευματινές και βραδινές εξόδους των Λαρισαίων, τη δεκαετία του ’80: Για κάποιους σημείο συνάντησης, για κάποιους το στέκι τους, για άλλους πέρασμα πριν τη βραδινή τους έξοδο, και για τους Λαρισαίους που βρίσκονταν στο κατώφλι της εφηβείας τους, το στενό που γεννούσε προσδοκίες για νέα βιώματα.

Χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς σε ηλικίες, μουσικές ή άλλου είδους προτιμήσεις, κάθε απόγευμα το στενό του Δικαστικού «υποδεχόταν» εκατοντάδες Λαρισαίους (600 με 700 άτομα καθημερινά), 15ετών+ από τις 18.30 το απόγευμα έως τις 2:00 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 και μέχρι τα early ‘90s. Κλασσικό σημείο συνάντησης το χαρακτήρισε ο Δ.Π. – καθημερινός επισκέπτης και θαμώνας του στενού- και όχι μόνο: Το πιο διάσημο, αγαπητό και οικονομικό «openair» ορθάδικο στην πόλη, τη δεκαετία του ’80, μας λένε τόσο ο Δ.Π. όσο και Χ.Σ, ο οποίος επίσης έχει πολλά να θυμηθεί από εκείνη την περίοδο: «Φίλοι, ζευγάρια, γνωστοί, συμμορίες-ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα, όλοι έδιναν το παρόν, σε καθημερινή βάση στο στενό του δικαστικού…»

Υπήρχαν καφέ και μπαράκια στο στενό;

«Όχι καθόλου! Μόνο μαγαζιά με ηλεκτρονικά παιχνίδια και φλιπεράκια! Το ίδιο συνέβαινε και σε άλλους γειτονικούς παράδρομους του κέντρου. Όλοι όσοι σύχναζαν στο στενό είχαν είτε τον κλασσικό καφέ «John top», με το σπαστό ποτηράκι, από το περίπτερο τα απογεύματα, είτε κρασιά, μπύρες, ρετσίνες, επίσης από το περίπτερο τα βράδια. Όλοι περνούσαν καλά…», μας είπε ο Χ.Σ.

Κάλλιστα λοιπόν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε το στενό της Μαρίνου Αντύπα, ως το στενό που ενθάρρυνε τον πλουραλισμό -αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών ιδεών, απόψεων, προτιμήσεων, γούστων, αισθητικών επιλογών-, με εμφανή ωστόσο σημάδια γκετοποίησης παράλληλα, λόγω της καθημερινής παρουσίας και κυρίαρχης θέσης των διάφορων ομάδων-συμμοριών.

Ποιες ήταν οι κύριες ομάδες που συναντούσε κάποιος στο στενό του δικαστικού εκείνη τη δεκαετία; Ρωτήσαμε τον Χ.Σ.

«ΠολλέςHooligans, Punks, Monsters, ροκάδες, οπαδοί του heavy metal, ροκαμπιλάδες, με πολύ πιο εκκεντρική εμφάνιση από τους ροκάδες, και πάντα έτοιμοι να αναμειχθούν σε οποιονδήποτε καυγά…Ωστόσο, κάθε ομάδα είχε το σημείο της στο στενό, και κανένας δεν ενοχλούσε κανέναν…Υπήρχε ένας άτυπος σεβασμός μεταξύ των μελών αυτών των ομάδων…Το μόνο άβατο ήταν για τους αστυνομικούς και τους ασφαλίτες…Δεν περνούσε κανένας από εκεί γιατί τότε άναβαν τα αίματα…Δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει από το στενό του Δικαστικού ασφαλίτης χωρίς…ξύλο!»

Εκτός από διασκέδαση υπήρχε άλλη συνήθεια η οποία έχει συνδυαστεί με τους θαμώνες του Δικαστικού;

«Φυσικά. Πολλά από τα μέλη αυτών των ομάδων είχαν εντοπίσει ένα καφέ, στην οδό Παπαναστασίου, δίπλα από τη σημερινή Εθνική Τράπεζα, στο οποίο σύχναζαν αποκλειστικά φοιτητές. Κάθε μέρα λοιπόν σχηματίζονταν δύο ομάδες των 11 ατόμων: μία ομάδα αποτελούνταν αποκλειστικά από φοιτητές και η άλλη αποκλειστικά από τα μέλη αυτών των συμμοριών του Δικαστικού. Έπαιζαν ποδόσφαιρο για ώρες στην κεντρική πλατεία. Στο  τέλος του παιχνιδιού, ανεξαρτήτως νίκης ή ήττας, έπεφτε ξύλο…Όχι με ακραία περιστατικά, αλλά το ξύλο ήταν δεδομένο…Και κάπως έτσι περνούσαν τα απογεύματα στην κεντρική πλατεία, πολλά από τα μέλη αυτών των συμμοριών…»

Μνήμες, και εικόνες από το παρελθόν της Λάρισας, τις οποίες με νοσταλγία θυμούνται πολλοί Λαρισαίοι, καθώς το στενό του Δικαστικού χαρακτήρισε τη διασκέδαση των νεανικών τους χρόνων για τουλάχιστον μια δεκαετία!  Σταδιακά, το στενό άρχισε να εγκαταλείπεται από τους οπαδούς του, είτε γιατί αυτοί μεγάλωσαν είτε γιατί νέα στέκια δημιουργήθηκαν είτε γιατί απλώς έσβησε με την πάροδο του χρόνου η αίγλη του… Μόνο κάποια συνθήματα στα σκαλιά και στους τοίχους του Δικαστικού Μεγάρου έμειναν από εκείνη την περίοδο, να θυμίζουν τις «ένδοξες μέρες», που γνώρισε αυτός ο μικρός μεν, διάσημος δε, δρόμος στο κέντρο της Λάρισας!

Φωτογραφίες: Χρήστος Σδόγκος

Πληροφορίες: Χρήστος Σδόγκος, Δημήτρης Παπακώστας

Το στενό του δικαστικού (οδός Μαρίνου Αντύπα), σήμερα:

Φωτογραφίες: Θάνος Παλούκας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω