Ήρθαν πριν μερικά χρόνια για να μας γίνουν απαραίτητα και κυρίως για να λύσουν τα χέρια της εργαζόμενης γυναίκας, του φοιτητή, του εργένη αλλά και των ηλικιωμένων.

Ο λόγος για τα καταστήματα που προσφέρουν μαγειρευτά φαγητά πακέτο, take away και τα τελευταία χρόνια… φυτρώνουν στη Λάρισα σαν μανιτάρια.

Θυμίζουν το φαγητό της μαμάς και εξυπηρετούν πολύ κόσμο που δεν έχει τον χρόνο με τους ρυθμούς της σημερινής καθημερινότητας, να μαγειρέψει, ή που είναι ανήμπορος να το κάνει όπως κάποιοι ηλικιωμένοι.

Η ποικιλία φαγητών μεγάλη και οι γεύσεις σπιτικές, εξυπηρετούν ακόμη και ολόκληρες οικογένειες, κυρίως όταν η γυναίκα και μαγείρισσα του σπιτιού είναι σκληρά εργαζόμενη.

Οι Λαρισαίοι τα προτιμούν δεόντως όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα τα συγκριμένα καταστήματα να είναι αρκετά σήμερα στη Λάρισα, κυρίως στο κέντρο, αλλά και σε κάποιες μεγάλες συνοικίες.

Ποιες είναι όμως οι προτιμήσεις των Λαρισαίων στο φαγητό και ποιες ηλικίες αποτελούν σε μεγαλύτερο ποσοστό το αγοραστικό κοινό.

Το onlarissa.gr, έκανε μια μίνι έρευνα συνομιλώντας με ιδιοκτήτες και υπαλλήλους ορισμένων καταστημάτων με take away μαγειρευτό φαγητό και η διαπίστωση είναι πως ο Λαρισαίος αρέσκεται στο να τρώει καλά και… σπιτικά έστω και με αυτόν τον τρόπο.

Στο «Περί Ορέξεως» μας τόνισαν ότι «φεύγουν» μέσο όρο περίπου 60-70 μερίδες σε καθημερινή βάση και οι περισσότεροι πελάτες έχουν αδυναμία στο απλό, αλλά παραδοσιακό μαμαδίστικό φαγητό, τα μπιφτέκια με πατάτες στον φούρνο.

Στην «Φωλιά της Γεύσης» πάλι, περισσότερο… σουξέ έχουν τα γεμιστά, το παστίτσιο και τα σουτζουκάκια, κλασικά φαγητά που προτιμάει μια ελληνική οικογένεια και αρκετά μπελαλίδικα στην παρασκευή τους, οπότε το έτοιμο αποτελεί μια πολύ καλή λύση ειδικά για ένα Σάββατο μεσημέρι. Όσο για την πελατεία; «Οι ηλικιωμένοι που σε πολλές περιπτώσεις ζουν μόνοι τους επιλέγουν πιο παραδοσιακά φαγητά ή και πιο ακριβά όπως παστίτσιο και σουτζουκάκια, αλλά πέραση έχουν και το κοτόπουλο στη σούβλα και το κεμπάπ, ενώ οι νέοι επιλέγουν τα πιο απλά που είναι και πιο οικονομικά», θα μας πει ο υπεύθυνος του καταστήματος.

Ένα από τα πιο παλιά καταστήματα το «Σιντριβάνι» ξοδεύει καθημερινά ένα πολύ μεγάλο αριθμό μερίδων περίπου στις 250-300, αλλά η διαφορά εδώ είναι ότι λειτούργει και σαν εστιατόριο με τραπεζοκαθισματα.

Όλα τα μαγειρευτά τα προτιμά ο κόσμος θα μας πει ο ιδιοκτήτης, όμως τα γεμιστά είναι το αγαπημένο όλων, ενώ οι νεότεροι έχουν αδυναμία στο σνίτσελ και το παστίτσιο.

Η υπεύθυνη στο «Σπιτικόν» τόνισε πως η γκάμα στις ηλικίες είναι πολύ μεγάλη καθώς όλοι προτιμούν τα μαγειρευτά φαγητά.

Όσο για την εποχή που η κίνηση είναι μεγαλύτερη, όλοι συμφώνησαν πως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα αλλά και η εποχή που διανύουμε, δηλαδή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστου υπάρχει πολύ δουλειά.

Τέλος, αναφορικά με τις τιμές όλοι σημείωσαν ότι από την στιγμή που υπάρχει ακρίβεια και αυξήθηκε η τιμή των υλικών, αυξήθηκαν και οι τιμές στα μαγειρευτά φαγητά, κάποια στα 50 λεπτά και ορισμένα πήραν αύξηση έως και ένα ευρώ. Ωστόσο όλοι προσπαθούν να διατηρούν τις τιμές όσο γίνεται πιο χαμηλά δεδομένων των αναλογιών, για να είναι προσιτές για όσο περισσότερο κόσμο γίνεται.

Αθανασία Παύλου – φωτορεπορτάζ: Θάνος Παλούκας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω