Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Τουρκικής Κυβερνήσεως, ο Ερντογάν απέλυσε τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Μουράτ Τσετίνκαγια και τον αντικατέστησε με τον Μουσταφά Ντουμάν.

Στις 20 Μαρτίου με αντίστοιχο προεδρικό διάταγμα ο Τούρκος πρόεδρος είχε απομακρύνει από τα καθήκοντα του ως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, τον Νατζί Αγμπάλ, δυο ημέρες αφού ο Αγμπάλ είχε αυξήσει τα τραπεζικά επιτόκια σε 19% στο πλαίσιο προσπάθειας συγκράτησης του τουρκικού νομίσματος.

Σύμφωνα με τον σημερινό τουρκικό τύπο ο νέος υποδιοικητής ήταν αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Morgan Stanley Securities Inc.

Προς ιστορικό χαμηλό η λίρα

Σύμφωνα με το Reuters, το τουρκικό νόμισμα νωρίτερα υποχωρούσε περίπου 0,7% στις 8,28 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση και πλησιάζοντας περισσότερο στο ιστορικά χαμηλό των 8,58 λιρών.

Η λίρα έχασε περίπου το 10% της αξίας της την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο διορισμός του Σαχάπ Καβτσίογλου, ενός επικριτή των υψηλών επιτοκίων, ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας προκάλεσε φόβους ότι θα αντέστρεφε τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο Καβτσίογλου υποβάθμισε τη Δευτέρα τις προσδοκίες μίας μείωσης των επιτοκίων τον Απρίλιο ή τους επόμενους μήνες, αλλά οι δηλώσεις του δεν μπόρεσαν να στηρίξουν τη λίρα καθώς δεν αποτελούσαν ένα κατηγορηματικό «όχι» στις μειώσεις επιτοκίων, σύμφωνα με αναλυτή της Commerzbank.

Η αναταραχή στην αγορά προκάλεσε επίσης ανησυχίες για περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), αν και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι δεν εξετάζονται τέτοιες κινήσεις.

Ο Τσετίνκαγια πρόκειται να αντικατασταθεί από τον Μουσταφά Ντουμάν, ο οποίος ήταν επόπτης (normal supervisor) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στη θυγατρική της Morgan Stanley στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times.

Περισσότερα Εδω