Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Τουρκία μετά τη σύλληψη δέκα απόστρατων ναυάρχων, εκ των 104 που υπέγραψαν την κοινή δήλωση, ζητώντας από την τουρκική κυβέρνηση να μην αγγίξει τη Συνθήκη του Μοντρέ αλλά και από την τελευταία ανακοίνωση 96 πρώην βουλευτών. Ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι το μόνο που καταφέρνουν με την κοινή δήλωσή τους οι απόστρατοι ναύαρχοι είναι να βλάπτουν τη δημοκρατία και να επηρεάζουν αρνητικά το ηθικό του στρατού.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζεμ Γκιουρντενίζ. Σε άλλους 4 από τους ναυάρχους, λόγω προχωρημένης ηλικίας, ζητήθηκε να καταθέσουν στην αστυνομία.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελίας Άγκυρας έχει ξεκινήσει «αυτεπάγγελτη έρευνα για το έγκλημα» και αποφασίστηκε η σύλληψη 10 υπόπτων προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων, ενώ για άλλους 4 αποφασίστηκε να κληθούν να καταθέσουν εντός 3 ημερών χωρίς να τεθούν υπό κράτηση λόγω προχωρημένης ηλικίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχουν συλληφθεί όλοι οι ύποπτοι.

Η αναταραχή συνεχίζεται και με την τελευταία επιστολή 96 πρώην βουλευτών, οι οποίοι τονίζουν ότι δεν μπορεί να τίθενται υπό συζήτηση τα βασικά χαρακτηριστικά της δημοκρατίας αλλά και η Συνθήκη του Μοντρέ. Οι ίδιοι καταδικάζουν την σύλληψη των απόστρατων ναυάρχων, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη».

«Εκείνοι που δεν βλέπουν, που δεν θέλουν να δουν τα επιτεύγματα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, είναι τυφλωμένοι από φιλοδοξία, εμπάθεια και ζήλεια. Είναι σαφές ότι η δήλωση δεν κάνει τίποτα άλλα παρά να βλάψει τη δημοκρατία μας, να επηρεάσει αρνητικά το ηθικό του προσωπικού και να κάνει ευτυχείς τους εχθρούς μας» σημείωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Στο μεταξύ, άμεσα φαίνεται να κινείται η τουρκική κυβέρνηση για να «τιμωρήσει» τους απόστρατους ναυάρχους.

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλείται μερίδα του τουρκικού Τύπου, ο τουρκικός στρατός κινείται για να αφαιρέσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα από τους ναυάρχους.
Οι υπογράφοντες ναύαρχοι δεν θα έχουν πλέον δικαίωμα στέγασης σε ειδικά οικιστικά συγκροτήματα για στρατιωτικούς ή προσωπικούς σωματοφύλακες.

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Περισσότερα Εδω