Μετά από τις δύο τοιχογραφίες για τον μεγάλο Ιταλό μαέστρο Ένριο Μορικόνε και εκείνη για τον σπουδαίο Λαρισαίο φωτογράφο Τάκη Τλούπα ήρθε και η σειρά του Αγήνορα Αστεριάδη. Λεπτομέρεια από το πιο διακεκριμένο έργο του Λαρισαίου ζωγράφου, αγιογράφου και χαράκτη της «Γενιάς του Τριάντα», το έργο “Πολιτεία”, θα γίνει σύντομα τοιχογραφία στο πλάι πολυκατοικίας επί της Ανθίμου Γαζή. Το έργο θα γίνει στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιεί η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων.

Δημιουργοί της τοιχογραφίας όπως σημειώνει σε ανάρτησή του ο δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός Γιώργος Τράντας, θα είναι οι Γιάννης Πέτρου και Κωστής Τσιάχας, ενώ επιμελήτρια η Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου.

Όπως αποκάλυψε επίσης σε σχόλιό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας, θα ακολουθήσουν Λαρισαίοι από το χώρο του πολιτισμού δημιουργώντας και ένα πολιτιστικό περίπατο στην πόλη.

Δείτε την αναπαράσταση της τοιχογραφίας:

Δείτε το διάσημο έργο του Αγήνορα Αστεριάδη:

Ποιός ήταν ο Αγήνορας Αστεριάδης

Ο Αγήνωρ Αστεριάδης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1898. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με τον Γεώργιο Ροϊλό, τον Γεώργιο Ιακωβίδη, τον Σπύρο Βικάτο, τον Παύλο Μαθιόπουλο και τον Νικόλαο Λύτρα από το 1915 ως το 1921.

Το 1925 διορίστηκε καθηγητής καλλιτεχνικών στο Γυμνάσιο Γρεβενών και από το 1931 ως το 1936 δίδαξε ελεύθερο σχέδιο στη Βιοτεχνική Εταιρεία Αθηνών. Από το 1932 ως το 1940 δίδαξε σχέδιο στο Ζάννειο Ορφανοτροφείο Πειραιώς και από το 1933 ως το 1942 στο Ελληνικό Σπίτι. Ταξίδεψε στην Ελλάδα, κυρίως τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, και εμπνεύστηκε από τα φυσικά και αρχιτεκτονικά τοπία. Σημαντικό είναι και το χαρακτικό του έργο.

Εξέδωσε πολλά λευκώματα με χαρακτικά του και τιμήθηκε με το Μέγα Βραβείο Εκδόσεων της Διεθνούς Εκθέσεως του Παρισιού (1937). Στη διάρκεια της Κατοχής, κυκλοφόρησε μονότυπα χαρακτικά με θέματα από δημοτικά τραγούδια.

Ασχολήθηκε επίσης με την αγιογράφηση εκκλησιών, τον σχεδιασμό ψηφιδωτών, φορητών εικόνων και την εικονογράφηση βιβλίων (θρησκευτικά, λογοτεχνικά και σχολικά εγχειρίδια). Πέθανε στην Αθήνα το 1977.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω