Στις εκδηλώσεις για την ημέρα εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων, που συμπίπτουν με τη μεγάλη θρησκευτική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, συμμετείχε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής του ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είναι φτωχά τα λόγια για να περιγράψουν το μεγαλείο των ψυχών εκείνων που στη ζωή τους επέλεξαν να υπηρετήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, ‘’φυλάσσοντας Θερμοπύλες’’.

Άνθρωποι που σε όλο το μήκος των συνόρων μας προασπίζονται την ασφάλεια, την ελευθερία μας και την εθνική μας ακεραιότητα, πάντοτε έτοιμοι να θυσιάσουν για εμάς, ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουν: την ίδια τους τη ζωή.

Βλέπουμε παντού γύρω μας, ότι ο αναθεωρητισμός των συνόρων, η επιθετικότητα και συνεπακόλουθα ο πόλεμος περισσεύουν.

Φωνές παραλογισμού, φωνές μίσους, φωνές βίας επικρατούν αυτή τη στιγμή στα μέτωπα της Ουκρανίας, στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ και τη Γάζα, αλλά και αλλού.

Στα καθ’ ημάς, η γειτονική Τουρκία σε καθεστώς μόνιμου αναθεωρητισμού και αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου, γι’ αυτό και μόνιμος ταραξίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με την Ελλάδα, στο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, να έχει το αμφίβολο ‘’προνόμιο’’ να αποτελεί την πύλη της Ε.Ε., μιας Ένωσης ωστόσο που ακόμη αδυνατεί να αποκτήσει μια ενιαία αμυντική  φωνή, απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της ‘’διεθνούς σκακιέρας’’.

Ακόμη και αν αυτό κάποτε συμβεί όμως, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πάντοτε θα είναι παρούσες.

Γιατί έχουν περήφανη ιστορία και παράδοση που οδηγεί σε ένα δυναμικό μέλλον, αλλά και γιατί αποτελούν τον βασικό κορμό του Έθνους.

Εμείς, το πολιτικό σύστημα έχουμε ως ελάχιστο χρέος να βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, και να κρατούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας ετοιμοπόλεμες και θωρακισμένες έναντι κάθε εθνικού κινδύνου.

Οι δικές μας κυβερνήσεις, κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, πάντοτε φρόντιζαν με στοχευμένα μέτρα και πολιτικές να κρατούν ψηλά το ηθικό των αντρών και των γυναικών που απαρτίζουν το στελεχιακό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεών μας, διαμορφώνοντας το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και αναγνωρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των υπηρετούντων σε αυτές.

Είτε στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση, ωστόσο, ποτέ δεν αρνηθήκαμε την περαιτέρω ενίσχυση του αξιόμαχου του στρατεύματος, πάντοτε πιστοί στο πατριωτικό μας καθήκον.

Και ας οι αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης, της αμοιβαίας κατανόησης, του διαλόγου και του σεβασμού στην διατήρηση του εδαφικού status quo, αποτελούν κομβικές αξίες μας.

Γιατί γνωρίζουμε καλά το νόημα της λατινικής ρήσης ‘’Si vis pacem, para bellum’’ δηλαδή ‘’Αν θέλετε ειρήνη, προετοιμαστείτε για πόλεμο’’.

Ένα ρητό που τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μας έχουν κάνει στάση ζωής.

Τους ευχαριστούμε γι’ αυτό και τους ευχόμαστε Χρόνια Πολλά.

* Κωνσταντίνος Καβάφης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω