Ζημιές ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ υπέστησαν οι επιχειρήσεις στο Παλιό Λιμεναρχείο Βόλου από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel».

Οι επαγγελματίες της περιοχής είδαν τα μαγαζιά τους να πλημμυρίζουν από τη μία στιγμή στην άλλη, όταν μεγάλος όγκος νερού έβρισκε διέξοδο στα καταστήματά τους το μεσημέρι της Τρίτης, 5 Σεπτεμβρίου, που ο Κραυσίνδωνας «έσπασε» στο σημείο όπου βρίσκεται η πρώτη διάβαση του ΟΣΕ στο Old City.

Ζημιές μεγάλης αξίας στον εξοπλισμό και το εμπόρευμα της επιχείρησης

 

Δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να σώσουν τις περιουσίες τους. Απομάκρυναν τους υπαλλήλους τους από τα μαγαζιά προκειμένου να μην περιέλθουν σε κίνδυνο και στη συνέχεια αποχώρησαν και οι ίδιοι, καθώς η στάθμη του νερού ανέβαινε επικίνδυνα. Το νερό μέσα στις επιχειρήσεις ξεπέρασε τους 80 πόντους.

Σήμερα, δεκατρείς μέρες μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συνεχίζουν να παλεύουν με τις λάσπες και δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Ο κ. Δημήτρης Κανελλής που διατηρεί κατάστημα με εργαλεία και βιομηχανικά είδη στην οδό Ελασσώνος 27, μετρά ζημιές άνω των 150.000 ευρώ.

Ο κ. Δημήτρης Κανελλής

«Εχει καταστραφεί ολοσχερώς ο εξοπλισμός του καταστήματος και το εμπόρευμά μου όπως συνέβη και σε αρκετές -αν όχι όλες- επιχειρήσεις της περιοχής, μαγαζιά με αγροτικά εργαλεία και ζωοτροφές, κτηνιατρεία, καταστήματα εστίασης».

Στην αρχή, σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο, δεν λειτουργούσε η αντλία στο Παλιό Λιμεναρχείο που τραβάει τα νερά και τα διοχετεύει στη θάλασσα. Πλημμύρισαν σπίτια, αλλά ήρθαν υπάλληλοι της ΔΕΥΑΜΒ και την έθεσαν σε λειτουργία.

Στη συνέχεια έσπασε το ποτάμι στο Old City. Εξαιτίας του τοίχου του ΟΣΕ, το νερό ακολουθούσε παράλληλη διαδρομή με τις γραμμές. Eφθασε στην Εφορία και κατέκλυσε όλη την περιοχή από τα ψαράδικα μέχρι το Παλιό Λιμεναρχείο.

«Εμείς τότε πλημμυρίσαμε, το μεσημέρι της Τρίτης». Εφθασε το νερό μέσα στο μαγαζί μέχρι το γόνατο και αποφασίσαμε να φύγουμε, για να μην αποκλειστούμε. Εξω από το κατάστημα το νερό έφθανε μέχρι τη μέση. Βοηθήσαμε τις υπαλλήλους να απομακρυνθούν και φύγαμε».

Ο κ. Κανελλής κατάφερε να πάει στο μαγαζί του ξανά μετά από τρεις μέρες από την εκδήλωση των ακραίων καιρικών και διαπίστωσε ότι η στάθμη του νερού είχε ξεπεράσει τους 60 πόντους περνώντας πάνω από τα γραφεία. Η καταστροφή ήταν πολύ μεγάλη. Η λάσπη έφθανε τους 30-40 πόντους.

«Ηλεκτρικά εργαλεία, αεροσυμπιεστές, μηχανήματα για ηλεκτροκολλήσεις, αναλώσιμα, υπολογιστές, εκτυπωτές, ταμειακές μηχανές, καταστράφηκαν όλα.

Σε παρόμοια κατάσταση είναι όλα τα μαγαζιά. Καταστήματα με αγροτικά εργαλεία, ζωοτροφές, μύλοι που είχαν άλευρα, κτηνιατρεία, όλα πήραν νερά. Η καταστροφή είναι τεράστια», σημειώνει.

Ακόμη, και σήμερα οι επαγγελματίες παλεύουν για να θέσουν σε λειτουργία ξανά τις επιχειρήσεις τους.

«Εφτά μέρες προσπαθούμε να απομακρύνουμε τις λάσπες. Είναι βασικό όμως να καθαριστούν πρώτα τα φρεάτια, οι δρόμοι, τα εγκαταλειμμένα σπίτια που υπάρχουν στην περιοχή, τα οποία είναι επίσης πλημμυρισμένα, ώστε να μη μεταφέρονται σκόνες και λάσπη», σημειώνει.

Περισσότερα Εδω