Ο Αλέκος Γκούβερης, ο στιχουργός της «Συννεφιασμένης Κυριακής», γεννήθηκε στη Λάρισα το 1917. Κατοικούσε στην συνοικία «Ταμπάκικα». Μουσικός, στιχουργός και συνθέτης. Στο τέλος της Κατοχής μαζί με τον Απόστολο Καλδάρα που έπαιζε μπουζούκι, τον Μπάμπη Μπακάλη (μπαγλαμά) και τον Στέλιο Τσατάγια (κιθάρα) δούλεψε4 σε διάφορα κέντρα της Λάρισας και των Τρικάλων.

Συνεργάστηκε επίσης και με τον Φώτη Χαλουλάκο ή Φωτάκη. Έχει γράψει τους στίχους και πολλών άλλων τραγουδιών που έγιναν επιτυχίες: «Χωρίσαμε ένα δειλινό» Β. Τσιτσάνης, «Δεν μετανιώνω που σ’ αγάπησα πολύ» Απ.Καλδάρας, «Γράμμα θα στείλω στον Θεό» Μπ.Μπακάλης, «Όπως έστρωσες θα κοιμηθείς» Μπ.Μπακάλης, «Όνειρο ήταν κι έσβησε» Ν.Μυλωνάς, «Μ’όλη τη φτώχεια μου» Μπ.Μπακάλης. Επίσης πολλούς στίχους του μελοποίησε ο Φ.Χαλουλάκος: «Μια φωτογραφία παλιά», «Γύρισε πάλι αγάπη μου», «Η χαρά της δουλειάς», «Με το καλό σε περιμένω», «Μπουζούκι θα σε σπάσω», «Ξενιτιά», «Όλα θα τα παρατήσω», «Όμορφη γαλανομάτα», «Όταν φυσάει ο άνεμος», «Παλαμάκια», «Σε τούτο τ’όμορφο χωριό», «Της τύχης ήτανε γραμμένο», «Τσαχπίνικα ματάκια γαλανά», «Αστέρι αστέρι», «Βαρυχειμωνιά» κ.ά.

Στο θέμα της πατρότητα των στίχων, εκτός της εκκαθάρισης της ΑΕΠΙ όπου έχει 20% των ποσοστών, στις 10/2/2001 σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αναφέρει: «Η “Συννεφιασμένη Κυριακή” δεν είναι ατόφια δική του. Τους στίχους έγραψε ο Αλέκος Γκούβερης. Τα γνωρίζω κι εγώ από πρώτο χέρι. Η «εκκαθάριση» της ΑΕΠΙ που δίνει στιχουργικά δικαιώματα στον Αλέκο Γκούβερη και η ετικέτα του μεταγενέστερου δίσκου της «Philips» αποδεικνύουν ποια είναι η αλήθεια, αφού στην πρώτη έκδοση δεν αναφερόταν ο στιχουργός».

Σε συνέντευξη στον Θωμά Αστερίου – Μπαγιαντέρα, η γυναίκα και η αδερφή του στιχουργού είπαν: «Οι στίχοι είναι γραμμένοι από τον Αλέκο Γκούβερη στην πόλη της Λάρισας, μια συννεφιασμένη Κυριακή στο μαγαζί «Άσπρα πουλιά» μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα της αγαπημένης του ομάδας, του Λαρισαϊκού. Η αδερφή του Γκούβερη μάλιστα είπε στην συνέντευξη πως η ίδια καθαρόγραψε τους στίχους και τους έστειλε κατόπιν ταχυδρομικώς ο αδερφός της Αλέκος Γκούβερης στον Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος έκανε μόνο μια διόρθωση και έβαλε το Χριστέ και Παναγιά μου. Τίποτε παραπάνω».

Ο Δήμος Λάρισας με την αντιδημαρχία Πολιτισμού οφείλει να αναζητήσει τους απογόνους και τους συγγενείς του Αλέκου Γκούβερη, να αναδείξει την συνεισφορά του στον λαϊκό πολιτισμό και να τον τιμήσει όπως και άλλους «ξεχασμένους» Λαρισαίους μουσικούς.

Πηγές: Ρεμπέτικη ανθολογία Τάσος Σχορέλης Δ’ τόμος, Πλέθρον 1987 (σελ.67, 97,116,133, 144).
https://www.footballleaguenews.gr

Από το ιδιωτικό αρχείο του Καθηγητή,  Κώστα Βαϊούλη

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω