Την Άνοιξη του 2022 εντάχθηκε στο Σχέδιο δράσης που υλοποιείται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού έργου – εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, με θέμα: ««1821. Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από το πρίσμα μιας σύγχρονης πραγματικότητας και αισθητικής», τη συνεργασία με το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.

Η συνεργασία αυτή, που ευοδώθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επιτυχία σε όλη τη διάρκειά της, αφορούσε τη διάθεση προς αξιοποίηση πολύτιμου αρχειακού υλικού από μέρους του Αρχείου και την πραγματοποίηση μιας σειράς διαδικτυακών δράσεων – εκπαιδευτικών προγραμμάτων του προσκεκλημένου φορέα, για τους μαθητές, αλλά και τους εκπαιδευτικούς του προγράμματος, τα οποία κρίθηκαν απολύτως συναφή με το αντικείμενο της εργασίας μας και πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στις 12 – 13 Απριλίου και 04 Μαΐου 2022, αντίστοιχα.

Στο πρώτο μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος για τους μαθητές με τίτλο: «Χάρτα – ο τόπος και η ουτοπία της Επανάστασης», παρουσιάστηκε η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου, οι κρυφοί συμβολισμοί της και τα νοήματα που μεταφέρουν, μέσα από τα οποία διαφαίνεται το όραμα του Ρήγα για μια ελεύθερη, δημοκρατική, ισχυρή πολιτεία, ενώ στο 2ο μέρος με τίτλο: «Ερευνώ και ανακαλύπτω παρέα με τους χάρτες την Επανάσταση του 1821», παρουσιάστηκαν τα κύρια γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από χάρτες και άλλο αρχειακό υλικό του προσκεκλημένου φορέα, δίνοντας στα παιδιά το κίνητρο και τη δυνατότητα, συνδέοντας την ιστορία – γεγονότα με τον τόπο και τον χώρο όπου συνέβησαν, να ζωντανέψουν ως παραστάσεις τα γεγονότα αυτά και να τα συνδέσουν με το σήμερα.

Στο τρίτο μέρος του προγράμματος, που αφορούσε τους εκπαιδευτικούς με θέμα «Ρήγας Βελεστινλής, Χάρτα της Ελλάδος: Η Εποχή, ο Χάρτης, η Επανάσταση. Αξιοποιώντας αρχειακό και χαρτογραφικό υλικό στην εκπαιδευτική διαδικασία» και μέσα από το παράδειγμα της Χάρτας του Ρήγα, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τρόποι ένταξης και αξιοποίησης των χαρτών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στις δράσεις συμμετείχε το σύνολο των μαθητών της Γ΄ Τάξης και ικανός αριθμός εκπαιδευτικών του σχολείου μας.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Χατζηαβραάμ Αγγελική, συντονίστρια, Καραγγέλη Ευαγγελή ΠΕ08, Κοστρίπα Βάγια ΠΕ78, Δάρτζαλη Όλγα ΠΕ05 και Φωτόπουλος Θωμάς ΠΕ80

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω