Το Δημοτικό Σχολείο Χάλκης επισκέφτηκαν σήμερα οι μαθητές της Γ1, Γ2, Ε΄και ΣΤ2 τάξης του 32ου Δημοτικού Σχολείου με τους οποίους συνεργάζονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-twinning.

Τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς  καλωσόρισε η Διευθύντρια  του Δημοτικού Σχολείου Χάλκης, στον αύλειο χώρο του σχολείου.

Οι Δ/ντριες των δύο Σχολείων  αφού έκαναν μια σύντομη αναφορά στο πρόγραμμα που υλοποιείται στα συνεργατικά σχολεία και τόνισαν την αξία της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας, εξήγησαν τα συνεργατικά παιχνίδια που θα έπαιζαν οι μαθητές, με θέμα την αποδοχή της διαφορετικότητας και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης.

Οι μαθητές τραγούδησαν όλοι μαζί το τραγούδι υποδοχής : «Αν όλα τα παιδιά της γης»

Στη συνέχεια και μετά από ένα σύντομο διάλειμμα  οι μαθητές/τριες συγκεντρώθηκαν στο κλειστό Γυμναστήριο του Δ.Σ. Χάλκης και έπαιξαν παιχνίδια τα οποία είχαν ως σκοπό να τους οδηγήσουν στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και στην προαγωγή της αξίας του σεβασμού σε άτομα με διαφορετικότητα. Οι βιωματικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν οδήγησαν τους μαθητές/τριες να κατανοήσουν την αναπηρία και τις δυσκολίες που προέρχονται από αυτή.

Τα συνεργατικά παιχνίδια – δράσεις που έπαιξαν μαζί οι μαθητές/τριες των δύο σχολείων ήταν τα εξής:

Καθιστό βόλεϊ. Το παιχνίδι παίζεται με τα παιδιά καθισμένα στο δάπεδο προσπαθώντας να περάσουν την μπάλα πάνω από το φιλέ. Το παιχνίδι είναι άθλημα των Παραολυμπιακών αγώνων.

Goalball. Οι μαθητές/τριες προσπαθούν να ανιχνεύσουν τις μπάλες που έρχονται προς το μέρος τους(ειδικές με κουδουνάκια στο εσωτερικό τους) με κλειστά τα μάτια και έχοντας ως αίσθηση μόνο την ακοή. Το παιχνίδι είναι άθλημα των Παραολυμπιακών αγώνων.

Το λευκό μπαστούνι. Οι μαθητές κρατώντας το λευκό μπαστούνι και έχοντας κλειστά τα μάτια προσπαθούν να ξεπεράσουν εμπόδια που υπάρχουν στον δρόμο τους καλλιεργώντας έτσι την ενσυναίσθησή τους στα άτομα με τύφλωση και σε άλλα σοβαρά προβλήματα όρασης.

Το αλεξίπτωτο των χρωμάτων. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι οι μαθητές κρατούν ένα ύφασμα που μοιάζει με αλεξίπτωτο και έχει έντονα χρώματα και προσπαθούν να εναλλάσσουν τις θέσεις τους μεταξύ τους προσπαθώντας να περάσουν την μπάλα μέσα από την κεντρική τρύπα του υφάσματος (αλεξίπτωτο χρωμάτων). Στο παιχνίδι αυτό τονίζεται η αξία και η σπουδαιότητα της συνεργατικότητας και της αλληλεγγύης.

Επιπρόσθετα οι μαθητές/τριες έπαιξαν τα συνεργατικά επιτραπέζια παιχνίδια και των δύο σχολείων που δημιούργησαν για τη διαφορετικότητα με τις αντίστοιχες καρτέλες που δημιούργησαν, στο συνεργατικό εργαλείο doc, για την κάθε περίπτωση (τύφλωση, κώφωση, παχυσαρκία, σωματική αναπηρία, χρωματική διαφορετικότητα). Aφού έμαθαν τους κανόνες των παιχνιδιών και τον τρόπο που παίζονταν πήραν τα χειροποίητα πιόνια που κατασκεύασαν από πηλό και άρχισαν το παιχνίδι. Νικητές βγήκαν όλοι!!!

Για την υποστήριξη των προαναφερθεισών δράσεων και παιχνιδιών συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων και οι γυμναστές κ.κ. Κουτσογεώργος Αστέριος (32ο Δ.Σ. Λάρισας) και Λαμπρονίκος Άγγελος (Δ.Σ. Χάλκης)

Συγχαρητήρια στα παιδιά και στους γυμναστές των δύο σχολείων για τον  άψογο συντονισμό των δράσεων.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω