Η νέα περιοδική έκθεση αφιερωμένη στον Τύρναβο για τον ελληνικό πληθυσμό, πόλη της Θεσσαλίας στους προηγούμενους αιώνες, εγκαινιάστηκε σήμερα το απόγευμα της Δευτέρας στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, με την τέλεση των εγκαινίων να πραγματοποιείται από τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο.

Η έκθεση, με τίτλο «Εγκώμιον Τυρνάβου», συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και περιλαμβάνει εικόνες από τους ναούς των Αγίων Αναργύρων, Αγίου Αντωνίου, Αγίου Γεωργίου, Αγίας Τριάδας και Παναγίας Φανερωμένης, καθώς και έργα αργυροχοΐας, που φανερώνουν τη σημασία των εργαστηρίων του Τυρνάβου τον 17ο αιώνα. Την εποχή εκείνη, οπότε ιδρύθηκε επίσης το σπουδαίο σχολείο του οικισμού, ο Τύρναβος περιγράφεται ως μεγάλη και ευχάριστη πολιτεία με 18 εκκλησίες και ωραία σπίτια, που φιλοξενούσε πρεσβευτές ξένων χωρών, καθώς ο σουλτάνος είχε για ένα διάστημα εγκατασταθεί στη Λάρισα.

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν οι εικόνες του γνωστού Κρητικού ζωγράφου Αντωνίου Αγοραστού (1668), που εντυπωσιάζουν με τους αναγεννησιακούς θρόνους και την επιμελημένη τεχνική. Συντηρήθηκαν στα εργαστήρια του Διαχρονικού Μουσείου με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού φεστιβάλ «Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα», στις εκδηλώσεις του οποίου οι παρευρισκόμενοι καλούνται να προσκομίσουν τρόφιμα για την ενίσχυση αδύναμων συμπολιτών μας.

Ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος επισήμανε: «Από το 2019 η Μητρόπολη ξεκίνησε μια προσπάθεια συντήρησης και αποκατάστασης των ιερών εικόνων και των κειμηλίων με επίκεντρο την περιοχή του Τυρνάβου. Από τότε παρά τις αντιξοότητες, τις καταστροφές, που επέφεραν και οικονομική αιμορραγία στην Μητρόπολη, η Μητρόπολη επέμενε και κράτησε αυτό το πρόγραμμα συντήρησης και θα το συνεχίσουμε. Αυτά τα κειμήλια που προέρχονται από την Οθωμανική περιόδου, έχουν ένα χαρακτηριστικό, είναι πράγματα που έφτιαξαν οι πρόγονοί μας πολλές φορές με πολλές στερήσεις, στερούνταν το ψωμί για να τα φτιάξουν. Σήμερα είναι ευκαιρία ένα μέρος αυτών των κειμηλίων να φανούν, να τα δει ο κόσμος. Θα δει ο κόσμος πράγματα που αγνοούσαμε, ήταν στα μπαούλα, τώρα βγαίνουν στο φως. Είναι ένας κρυμμένος πλούτος της περιοχής μας».

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, σημείωσε: «Η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα, προβάλλει τον 17ο αιώνα του Τυρνάβου όπου η περιοχή άκμαζε πολύ. Περιέχονται εικόνες από πέντε Ναούς του Τυρνάβου».

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ και πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας, κ. Χρήστος Τοπαλίδης, τόνισε: «Η έκθεση αυτή γίνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα» είναι κοινωνικής αλληλεγγύης. Θέλουμε με αυτή την προσπάθεια θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις αλληλεγγύης που υπάρχουν σε όλους μας.

Διάρκεια έκθεσης: 26 Φεβρουαρίου – 12 Μαΐου 2024.

Είσοδος ελεύθερη.

Δείτε βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

ΦΩΤΟ / ΒΙΝΤΕΟ: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω