To Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα επισκέφτηκε εχθές, 13 Οκτωβρίου, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής, όπου συνάντησε και συνομίλησε με εκπροσώπους τοπικών επιχειρήσεων και φορέων.

Τον κ. Κυριαζή και τη Συνεργάτιδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), κα Φένια Αδαμίδη, υποδέχτηκε ο Ιδρυτής του JOIST, κ. Τάσος Βασιλειάδης, ο οποίος τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του Πάρκου και επικοινώνησε το όραμα του για την ενσωμάτωση της κουλτούρας καινοτομίας σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, υποστηρίζοντάς τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη δημιουργία συνεργασιών και την ανάπτυξη.

Οι εκπρόσωποι των ΣΘΕΒ, ΣΒΘΣΕ, Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε., ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, ΒΙΟΣΕΡ Α.Ε., Καρκανιάς Τεχνολογία Περιβάλλοντος, Centaur Technologies, Elikon Logistics IKE, ALFA WOOD GROUP, GTC Λευκαδίτης, M PALLET, τα διοικητικά στελέχη του JOIST Innovation Park, του Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και του Kέντρου Ικανοτήτων ΠΥΘΕΙΑ, συζήτησαν με τον κ. Κυριαζή για θέματα καινοτομίας, τη σχέση έρευνας και αγοράς και τους τρόπους κάλυψης των σύγχρονων και συνεχώς αυξανόμενων αναγκών των επιχειρήσεων. Ο κ. Κυριαζής αναφέρθηκε στο έργο της ΓΓΕΚ για την ενίσχυση των startup μέσω της δημιουργίας του Elevate Greece. Το μητρώο περιλαμβάνει περισσότερες από 680 καταγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις, στις οποίες θα δοθούν 60 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ενώ τόνισε τις ενέργειες της Γραμματείας για αύξηση του ποσού χρηματοδότησης, προσεγγίζοντας τα 200.000€ ανά επιχείρηση.

Κύριος στόχος της ΓΓΕΚ είναι η ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας στις επιχειρήσεις μέσω φορολογικών κινήτρων, προχωρώντας σε αύξηση του αφορολόγητου για δαπάνες έρευνας και καινοτομίας από 30% σε 100%. Το Ταμείο Ανάκαμψης συμβάλλει σημαντικά σε αυτό τον στόχο, καθώς εξασφαλίστηκαν 470 εκ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία για τη νέα προγραμματική περίοδο μέσω αυτού, ενώ 270 εκ. ευρώ εξ’ αυτών θα δοθούν σε ερευνητικά κέντρα της χώρας για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους.

Η διασύνδεση της έρευνας με την αγορά και τις επιχειρήσεις ήταν ένα σημείο που εστίασε ιδιαίτερα ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας. Παρουσίασε το Πρόγραμμα «Έρευνω – Δημιουργώ – Καινοτομώ», που παρόλο τις αργές διαδικασίες που έχουν εντοπιστεί τόσο στο στάδιο της αξιολόγησης όσο και στο στάδιο της εκταμίευσης, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα και υποστήριξη στις επιχειρήσεις. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κυριαζής, η ΓΓΕΚ προχωρά σε διορθωτικές ενέργειες ώστε να επιταχυνθεί ο οικονομικός έλεγχος μέσω εξωτερικών συνεργασιών, να υπάρξει επιπλέον στελέχωση και έως το τέλος του 2022 να ολοκληρωθεί η απορρόφηση 50 εκ. ευρώ για τα ήδη εγκεκριμένα έργα.

Σε αυτό το στόχο θα συμβάλλει και η ενδυνάμωση της διασύνδεσης των ερευνητικών κέντρων με τις επιχειρήσεις, μέσω της Δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027» που ενισχύει την απλοποίηση των διαδικασίων, επιταχύνει τη διαδικασία αξιολόγησης, επιμένει στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος και αυξάνει το όριο χρηματοδότησης από 1 εκ. ευρώ σε 2 εκ. ευρώ ανά έργο για την Παρέμβαση ΙΙ. Ο κ. Κυριαζής υπογράμμισε δύο σημαντικές ημερομηνίες προκηρύξεων, στα τέλη Νοεμβρίου 2022 για την προκήρυξη της Παρέμβασης Ι και στα τέλη Δεκεμβρίου/ αρχές Ιανουαρίου 2023 για την προκήρυξη της Παρέμβασης ΙΙ.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα προγράμματα των Συνεργατικών Σχηματισμών και των Clusters, στην ενδυνάμωση της Περιφερειακής Αριστείας καθώς και την αξία της Σφραγίδας Αριστείας (Seal of Excellence) των έργων.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και των φορέων μοιράστηκαν στη συνέχεια τις δικές τους προτάσεις, όπως τη διατήρηση του πρωταγωνιστικού ρόλου των επιχειρήσεων, καθώς οι ίδιες γνωρίζουν ενδελεχώς τις ανάγκες τους και μπορούν να καθοδηγήσουν ένα ερευνητικό κέντρο σε επίπεδο έρευνας και καινοτομίας. Τόνισαν, επίσης, την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί σε συνεργασίες επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες στο Elevate Greece με το Δημόσιο, τη δημιουργία ειδικής δράσης για την άμεση διασύνδεση του Elevate Greece και του Υπερταμείου αλλά και την περαιτέρω υποστήριξη της λειτουργίας των Κέντρων Ικανοτήτων μέσω προγραμμάτων της ΓΓΕΚ.

Σημαντικές κρίθηκαν, επίσης, η προώθηση των καλών πρακτικών και εφαρμογών καινοτομίας στις επιχειρήσεις, η επίσπευση των διαδικασιών κατοχύρωσης προϊόντων αλλά και η θέσπιση της έννοιας και του ρόλου «Innovation Manager» για να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις ανά κλάδο, ώστε να μεταφερθεί η καινοτομία και οι εξελίξεις στις εταιρίες και σε φορείς καινοτομίας και συνδέσμους επιχειρήσεων.

Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Έρευνας & Καινοτομίας στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST ολοκληρώθηκε με ελαφρύ γεύμα, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν περαιτέρω προτάσεις και ενέργειες.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω