Στο Πήλιο επιχείρησε αυτές τις μέρες ο «Τυφώνας», το επιχειρησιακό πλοίο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, προκειμένου να βοηθήσει στην απορρύπανση και την αποκατάσταση των ακτών της περιοχής.

Όπως αναφέρει η Διοίκηση του Ιδρύματος, έθεσε τον Τυφώνα (Typhoon) στο πλαίσιο του στη διάθεση των αρχών και επιχείρησε στις ακτές του Πηλίου.

H ομάδα του “Typhoon Project” αποβιβάστηκε στην παραλία Παπά Νερό, στον Άγιο Ιωάννη. Το μήκος της ακτής, 890 μέτρων, αλλά και ο όγκος των απορριμμάτων που βρέθηκαν σε αυτή μαρτυρούν τόσο μέγεθος όσο και τις περιβαλλοντικές συνέπειες της πρόσφατης ακραίας κακοκαιρίας.

Σε μόλις 2 ημέρες δράσης, η ομάδα του «Τυφώνα» έχει καθαρίσει μέρος της παραλίας, απομακρύνοντας περισσότερα από 350 κιλά απορρίμματα, ανάμεσά τους πλαστικά αντικείμενα, όπως σακούλες, μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, συσκευασίες καλλυντικών, δοχεία απορριπαντικών, καφάσια, συσκευασίες τροφίμων και πλαστικά ποτήρια και καπάκια, καθώς και οικοδομικά υλικά. Λόγω της έκτασης της ρύπανσης, εκτιμάται πως θα χρειαστούν περίπου 8 ημέρες δράσης για την απορρύπανση της συγκεκριμένης ακτής.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Λασκαρίδη ο «Τυφώνας» θα παραμείνει στις πληγείσες περιοχές συνδράμοντας την Πολιτεία για όσον χρόνο απαιτηθεί, καθώς ο καθαρισμός και η αποκατάσταση των ακτών εκτιμάται πως θα είναι έργο πολύμηνο. Μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης στην περιοχή του Πηλίου, θα εξακολουθήσει τη δραστηριότητά του στη Σκιάθο.

Τι είναι το «Typhoon project»

Όπως αναφέρει το Ίδρυμα Λασκαρίδη, ο «Τυφώνας» είναι το μοναδικό σκάφος στη Μεσόγειο που εστιάζει τη δράση του στον καθαρισμό ακτών. Στα τέσσερα χρόνια παρουσίας του στις ελληνικές ακτές, εργάζεται για την απορρύπανσή τους.

Στελεχωμένος από πολυμελές πλήρωμα 35 ατόμων , ο «Τυφώνας» πλέει 365 μέρες τον χρόνο στις ελληνικές ακτές, «σαρώνοντας» την ακτογραμμή. Προτεραιότητα του προγράμματος αποτελούν οι ακτές που είναι απρόσιτες και κανένας άλλος δεν δύναται να καθαρίσει. Χάρη στα πλωτά του μέσα και το έμψυχο δυναμικό του, φτάνει σε απρόσιτες ακτές, απομακρύνοντας απορρίμματα χρόνων ή και δεκαετιών.

Σύμφωνα πάντα με το Ίδρυμα Λασκαρίδη, από την έναρξη της δραστηριοποίησής του τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, ο «Τυφώνας» έχει ολοκληρώσει τον καθαρισμό της νησιωτικής ακτογραμμής και μέρους της ηπειρωτικής, ενώ τον Φεβρουάριο ξεκίνησε έναν κύκλο επαναληπτικών καθαρισμών σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, η ομάδα του «Τυφώνα» έχει καλύψει σχεδόν 677 χιλιόμετρα ακτογραμμής, έχει καθαρίσει περισσότερες από 3.851 παραλίες και έχει απομακρύνει 566 τόνους απορριμμάτων.

Επίσης η ομάδα του «Τυφώνα» συλλέγει σε καθημερινή βάση δεδομένα για την παράκτια ρύπανση στη χώρα μας και πραγματοποιεί λεπτομερή ανάλυση του είδους και της ποσότητας των απορριμμάτων, προκειμένου να κατανοηθούν το είδος και η έκταση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης των ακτών. Επίσης, αξιοποιώντας τις πολλές του δυνατότητες, ο «Τυφώνας» φιλοξενεί ερευνητικές ομάδες από ελληνικά πανεπιστήμια.

Το Ίδρυμα Λασκαρίδη αναφέρει πως «ο «Τυφώνας», καταλύτης στην προστασία των ακτών της χώρας, βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα να συμβάλλει με τον δικό του τρόπο σε ζητήματα μείζονος σημασίας για την περιβαλλοντική κληρονομιά της χώρας.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος και του πλοίου καλύπτεται αποκλειστικά και εξ’ ολοκλήρου από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης χωρίς την παραμικρή συνδρομή τρίτων».

Περισσότερα Εδω