Το μείζον πρόβλημα της ερημοποίησης της υπαίθρου και της ανάγκης λήψης μέτρων ώστε να επιστρέψουν οι νέες και οι νέοι συμπολίτες μας στα χωριά συζήτησε με τους κατοίκους της Δήμητρας Αγιάς ο πρώην Πρόεδρος της  ΔΕΕΠ Λάρισας Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Καπετάνος.

Παράλληλα είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Ευάγγελο Δολμέ, όπου αντάλλαξαν απόψεις με τον κ. Καπετάνο και μοιράστηκαν μαζί του ανησυχίες και προβληματισμούς του χωριού.

Ειδικότερα, αναφέρθηκαν εκτενώς στο αυξημένο κόστος παραγωγής των αγροτικών και των κτηνοτροφικών προϊόντων, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού του χωριού δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, ενώ δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τον κ. Καπετάνο για τις συνεχείς παρεμβάσεις του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και στον ΕΛΓΑ για την περιοχή.

Ο κ. Καπετάνος, από την πλευρά του, εστίασε στο σημαντικό ζήτημα της ερήμωσης των χωριών μας και στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα στους συμπολίτες μας, ούτως ώστε να μην εγκαταλείπουν τα χωριά ή να επιστρέφουν σε αυτά.

«Οφείλουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά να πιέσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση της θέσπισης κινήτρων, προκειμένου να επιστρέψουν οι νέοι συμπολίτες μας στην ύπαιθρο, ως διέξοδο από την ανεργία που ως κοινωνικό και οικονομικό φαινόμενο πλήττει, με βάση τους επίσημους δείκτες ανεργίας, τις πόλεις πολύ περισσότερο συγκριτικά με τα χωριά.

Με  χρηματοδοτικά εργαλεία, προγράμματα και επιδοτήσεις για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών δραστηριοτήτων της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, η επιστροφή στην ύπαιθρο θα αποτελέσει επιλογή ζωής όχι μόνο, ως είθισται, για συνταξιούχους που επιστρέφουν στον τόπο τους αλλά και για τους νέους συμπολίτες μας. Η Κυβέρνηση με προγράμματα όπως αυτά για νέους αγρότες, για βιολογικές καλλιέργειες, για τον αγροτουρισμό ενθαρρύνει αυτή την «στροφή» στη φύση και την παράδοση, αλλά και την επιστροφή στα χωριά και τους παραδοσιακούς οικισμούς, που άλλοτε έσφυζαν από ζωή.

Είναι μονόδρομος η ενασχόληση όλο και περισσότερων νέων ανθρώπων με αυτές τις παραγωγικές δραστηριότητες αλλά και η δραστηριοποίησή τους εν γένει στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να «ξαναζωντανέψουν» τα χωριά μας, με στόχο την τόνωση της τοπικής οικονομίας και την ανάπτυξή τους.» υπογράμμισε ο κ. Καπετάνος.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω