Συνταγματική η υποχρεωτική δοκιμασία αυτοδιαγνωστικού τεστ για τον κορoνοϊό στο Δημόσιο και η ηλεκτρονική καταγραφή του αποτελέσματός του, έκρινε πως είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η 7μελής σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ (1386/2021) απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς εργαζόμενης στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην οποία απαγορεύτηκε η είσοδος στο χώρο εργασίας επειδή αρνήθηκε να υποβληθεί σε τεστ, κρίνοντας, ότι η υποχρεωτική δοκιμασία του τεστ στο Δημόσιο τομέα και η καταγραφή του αποτελέσματός του, δεν αντιβαίνουν στο Σύνταγμα είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία και δεν παραβιάζει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας,

Οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν πως «το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν είναι απόλυτο δικαίωμα, αλλά εκτιμάται σε σχέση με τη λειτουργία του στην κοινωνία, σταθμιζόμενο με άλλα θεμελιώδη δικαιώματα και κοινωνικά αγαθά, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας» και προσθέτουν ότι «Η συγκατάθεση δεν αποτελεί τη μοναδική βάση για τη νομιμότητα της επεξεργασίας (σ.σ.: των προσωπικών δεδομένων). Αντίθετα τα προσωπικά δεδομένα μπορούν να τύχουν νόμιμης επεξεργασίας και χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειμένου, όταν τούτο είναι απαραίτητο για σκοπό δημοσίου συμφέροντος στον τομέα της δημόσιας υγείας».

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Περισσότερα Εδω