Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τοποθέτησή του ως υπευθύνου συντονιστή επιστημονικής λειτουργίας ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Λάρισας κ. Δημήτριος Καραμπάτσας παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας συνέντευξη Τύπου με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την έως τώρα λειτουργία της δομής, τις υπηρεσίες που παρέχει στους πολίτες, αλλά και τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά αναφορικά με τη δημόσια υγεία. Το παρόν στη συνέντευξη έδωσαν επίσης ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, κ. Φώτης Σερέτης και ο Υποδιευθυντής κ. Ηλίας Τσαούσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Καραμπάτσας, πρωταρχικός ρόλος του Κέντρου Υγείας Λάρισας είναι η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων στο πεδίο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η κάλυψη των αναγκών με δύο βασικές προϋποθέσεις: μικρότερο κόστος παροχής υπηρεσιών και αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Βασικότερο όλων είναι το γεγονός ότι γίνονται δεκτοί τόσο ασφαλισμένοι, όσο και ανασφάλιστοι ασθενείς, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του χάσματος στο ζήτημα της δημόσιας υγείας και την αναβάθμισή της σε ένα υψηλότερο επίπεδο. Μόνο τον μήνα Οκτώβριο του 2023 προσήλθαν στο Κέντρο 223 ανασφάλιστοι ασθενείς.

Ο όγκος των ασθενών που περιθάλπονται συνολικά στα ιατρεία ανέρχεται περίπου στους 7.000 τον μήνα (7.295 προσήλθαν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους), προκειμένου να εξεταστούν σε ένα από τα ιατρεία των πολλών ειδικοτήτων που λειτουργούν στον χώρο. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για πνευμονολογικό, καρδιολογικό, γυναικολογικό, οφθαλμολογικό και δερματολογικό ιατρείο.

Επισήμανε επίσης τη λειτουργία ενός από τα ελάχιστα στην Ελλάδα δημόσια post-covid ιατρεία, κέντρα δηλαδή που εξειδικεύονται στις επιπτώσεις που παρουσιάζονται έπειτα από νόσηση από κορωνοιό και που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους ασθενείς για αρκετό καιρό αφού βρεθούν αρνητικοί, ενώ τόνισε ότι χάρη στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων, που ολοένα και αναβαθμίζονται, η επικοινωνία γιατρού και ασθενή καθίσταται ολοένα και πιο γρήγορη και αποτελεσματική, με τον πολίτη-ασθενή να αποκτά πιο ενεργό θεσμικό ρόλο στη διαδικασία.

Στάθηκε ακόμα στο ζήτημα των ελλείψεων σε ένα γενικότερο επίπεδο, οι οποίες κατά βάση αγγίζουν το κομμάτι της έγκαιρης πρόληψης, της κατάλληλης διακομιδής των ασθενών και της κατ’οίκον νοσηλείας. αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «λείπουν αρκετά, αλλά, αν σκεφτούμε πού ήμασταν και πού είμαστε, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι τουλάχιστον σε βασικό επίπεδο παροχής υγείας, σύντομα δεν θα μας λείπει τίποτα».

Ευχαρίστησε τέλος τους κυρίους Σερέτη και Τσαούση για την εξαιρετική συνεργασία και την αμέριστη υποστήριξή τους στην προσπάθεια αυτή να ανακουφιστούν όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά οι μάζες των ανθρώπων.

Δείτε το βίντεο:

 

Ζωή Μπουρουτζή – ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ: onlarissa.gr

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω